Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Już myślałem że namira jest pierwszą osobą posiadającą OP w sypialniach i narzekającą na ten system. Do tej pory nie spotkałem takich. Przeżyłem w domach z grzejnikami ponad 40 lat, już do takich nie chciałbym wracać. Opisywane wady to mity, wymyślane chyba przez producentów grzejników.

Koszt materiałów (przy zwyczajnych grzejnikach) i wykonania jest taki sam. Jeśli grzejniki miałyby być estetyczne lub dekoracyjne to ich koszt jest dużo wyższy.

Możliwość aranżacji wnętrza jest dużo większa przy OP.

Przy OP temp. odczuwalna jest wyższa o 1-2o, może nieduże, ale zawsze oszczędności.

Okładzina podłogowa może być dowolna, wystarczy tylko prawidłowo zaprojektować OP. Konieczna ceramika czy płytki na OP, to wierutna bzdura. Nie przeszkadzają dywany ani drewno na podłodze.

Jakakolwiek awaria szybciej nastąpi przy grzejnikach-wyższe temperatury zasilania. A w razie awarii taki sam problem. Chyba że ktoś wszystkie rury ma na wierzchu, to nie zazdroszczę.

Temperaturę można dowolnie regulować przy obu rodzajach ogrzewania. OP można zamknąć całkowicie, jak i przegrzewać-nie ma żadnych problemów technicznych, tak samo jak przy grzejnikach.

Panele (ok. 100m2) na swoje OP kupowałem nie bacząc na jakieś znaczki, jest im obojętne czy leżą przy grzejnikach, czy na OP.

Forumowa namira to zwyczajna mitomanka.

Do niron-

Montuj najprostszą wersję bez mieszacza. Co on tam ma mieszać? Przy kotle kondensacyjnym w temp. ok 30oC?

A w okresach przejściowych, kocioł o niskiej mocy minimalnej, nie powinien mieć żadnych kłopotów. Po prostu włączy się o ustawionej porze, pogrzeje godz. czy dwie i wyłączy na 22-23 godz, w czym problem? OP i kondensat umiejętnie zmontowane, nie nastręczają żadnych kłopotów. Są dla siebie stworzone.

Jak masz wątpliwości to poczytaj posty użytkowników i fachowców, o niejasne sprawy pytaj.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

użytkowniku noc,ja nie narzekam na OP w sypialni,bo takowego tam nie posiadam,bardzo sobie chwalę OP na parterze,ale co do sypialni zdania nie zmienię i nie jest to dla mnie kwestia finansów,

Arturo,to co ty wypisujesz zupełnie mnie nie obchodzi,po tylu krętactwach i ściemach których jesteś autorem,dla mnie jesteś osobą niewiarygodną,na dodatek zarozumiałą i przekonaną o własnej nieomylności

Pewnie,że ogrzewa mi poddasze ciepłe powietrze z parteru,bo na całym parterze mam OP, otwarta przestrzeń pokryta ceramiką znakomicie oddaje ciepło -to jest sens podłogówki, a nie pakowanie jej pod łózko,pod byle jakie panele i jeszcze wypisywanie,że panele nie ''popsuły'' się,ile lat mieszkasz,że tak wychwalasz,oczywiście,że jak położysz dywany,to też się nie ''popsują'' i ''ciepło spod nich i tak się wydostanie'' - no sorry,to mnie rozbroiło.

"Byle jakie panele" to wczesniej będą nadawały się do wymiany z powodów estetycznych (rysy) niz z powodu tego, że leżą na OP.

Podłoga przy OP powinna miec 29C, a do ilu stopni rozgrzewaja sie latem panele, kiedy padaja na nie promienie słońca ?

Co do łóżka i dywanów, to mając lóżko z "szufladą"na posciel pod nim i kilka włochatych dywanów na panelach, nie mam żadnego problemu, żeby utrzymać w niej 20C. Kwestia odpowiedniego zagęszczenia rurek.

No i ceny. Najgorsze, co można zrobić, to zafundować sobie instalację mieszaną - podlogówka i grzejniki.

To tylko komplikuje i podraża instalację.

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72

Arturo,to co ty wypisujesz zupełnie mnie nie obchodzi,po tylu krętactwach i ściemach których jesteś autorem,dla mnie jesteś osobą niewiarygodną,na dodatek zarozumiałą i przekonaną o własnej nieomylności

Mnie nie musisz słuchać,słuchaj innych,którzy piszą podobnie :)

Nie jestem absolutnie żadną desperatką - zacytowałam tylko polecany wcześniej artykuł,ale wy wszystkie wady OP przerobiliście na zalety - bezwładność może być zaletą jeżeli chodzi o wolne wychładzanie domu,ale jest wadą,bo dom powoli się nagrzewa,każdy kij ma dwa końce,każde rozwiązanie wady i zalety i gdybym napisała,ze żałuję iż nie posiadam OP w sypialni ,to wtedy byłoby ok,jakoś trudno niektórym pojąć tak prostą rzecz - można mieć inaczej i być zadowolonym ,tylko na tym forum jak ktoś napisze,że nie mieszka w domu parterowym,nie ogrzewa domu prądem,nie ma podłogówki po całości zaraz jest atakowany przez zwolenników jedynie słusznej opcji.

plusfoto,wyluzuj, ''nie traktuj życia tak poważnie,bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy''

użytkowniku noc,ja nie narzekam na OP w sypialni,bo takowego tam nie posiadam,bardzo sobie chwalę OP na parterze,ale co do sypialni zdania nie zmienię i nie jest to dla mnie kwestia finansów,

Hej ! Dziewczyno ! SPOKOJNIE !

Nikt Cię nie obraża, nie narzuca Ci swojego zdania, tylko dyskutuje, więc skąd takie zacietrzewienie ?

Więcej, nikt nie każe Ci zmieniać grzejników na podłogówkę ! Ponadto, ich argumenty są logiczne i uzasadnione !

Nie jestem absolutnie żadną desperatką - zacytowałam tylko polecany wcześniej artykuł,ale wy wszystkie wady OP przerobiliście na zalety - bezwładność może być zaletą jeżeli chodzi o wolne wychładzanie domu,ale jest wadą,bo dom powoli się nagrzewa,każdy kij ma dwa końce,każde rozwiązanie wady i zalety i gdybym napisała,ze żałuję iż nie posiadam OP w sypialni ,to wtedy byłoby ok,jakoś trudno niektórym pojąć tak prostą rzecz - można mieć inaczej i być zadowolonym ,tylko na tym forum jak ktoś napisze,że nie mieszka w domu parterowym,nie ogrzewa domu prądem,nie ma podłogówki po całości zaraz jest atakowany przez zwolenników jedynie słusznej opcji.

plusfoto,wyluzuj, ''nie traktuj życia tak poważnie,bo i tak nie wyjdziesz z niego żywy''

A czy nie uczciwiej byłoby napisac ze nie chcę OP w sypialni bo po prostu nie chcę, a nie dorabiać nieprawdziwych wad jedynie po to aby uzasadnic swój wybór.

Ja nie dorabiam wad - ja tylko zacytowałam polecany wcześniej artykuł o wadach i zaletach OP, dlaczego tak się oburzacie?

polecam również ostatniego muratora -''Pułapki ogrzewania podłogowego",też pewnie zanegujecie to,co jest tam napisane.

Każdy może wyrazić swoją opinię,po to jest to forum,tak,nie potrzebuję podgrzewanego łóżka i skończmy już wałkowanie tego tematu.

Ja nie dorabiam wad - ja tylko zacytowałam polecany wcześniej artykuł o wadach i zaletach OP, dlaczego tak się oburzacie?

polecam również ostatniego muratora -''Pułapki ogrzewania podłogowego",też pewnie zanegujecie to,co jest tam napisane.

Każdy może wyrazić swoją opinię,po to jest to forum,tak,nie potrzebuję podgrzewanego łóżka i skończmy już wałkowanie tego tematu.

Murator nie jest wyrocznią w sprawach OP i innych tematach budowlanych. Artukuły tam prezentowane przedstawiają tylko pewien obraz danego zagadnienia bardziej lub mniej odbiegający od rzeczywistosci.

Murator nie jest wyrocznią w sprawach OP i innych tematach budowlanych. Artukuły tam prezentowane przedstawiają tylko pewien obraz danego zagadnienia bardziej lub mniej odbiegający od rzeczywistosci.

Prawda, a już szczególną uwagę należy zachować, kiedy w numerze znajdują się też reklamy grzejników :)

Dziś mąż miał spotkanie z hydraulikiem - 25 tysięcy za całość z robocizną, nie poleca podłogówki na poddaszu (tzn. w sypialniach, u nas akurat na górze), powiedział, że jak się uprzemy, to zrobi, ale z jego doświadczeń wynika, że nie poleca. Co to za doświadczenia - nie powiedział. Twierdzi, że panele na podłogówkę muszą być "lepsze", ale nie powiedział co to znaczy. Drugi hydraulik, za położenie podłogówki zaśpiewał 9000zł robocizny - sorry, za takie pieniądze, to ja się sama dokształcę... I bądźcie tu mądrzy, najgorsze, że już wcześniej decyzja była podjęta na całość w podłogówce, a tu jakiś fachur pomieszał mężu memu w głowie...

Dziś mąż miał spotkanie z hydraulikiem - 25 tysięcy za całość z robocizną, nie poleca podłogówki na poddaszu (tzn. w sypialniach, u nas akurat na górze), powiedział, że jak się uprzemy, to zrobi, ale z jego doświadczeń wynika, że nie poleca. Co to za doświadczenia - nie powiedział. Twierdzi, że panele na podłogówkę muszą być "lepsze", ale nie powiedział co to znaczy. Drugi hydraulik, za położenie podłogówki zaśpiewał 9000zł robocizny - sorry, za takie pieniądze, to ja się sama dokształcę... I bądźcie tu mądrzy, najgorsze, że już wcześniej decyzja była podjęta na całość w podłogówce, a tu jakiś fachur pomieszał mężu memu w głowie...

Bardzo tajemniczy wasz hydraulik, moze warto poczytac jednak opinie posiadaczy podłogówki w sypialniach. Zastrzezenia hydraulika nie wynikają z dbałosci o wasze zdrowie, samopoczucie czy tez finanse inwestycyjne i eksploatacyjne. Hydraulik mysli wyłacznie o własnym zysku i wygodzie podczas wykonywania tej instalacji

Prawda, że strasznie tajemniczy? Zresztą większość chyba takich jest - jak zadam pytanie, to patrzą na mnie jak na idiotkę, bo co niby taka kobietka może wiedzieć? No cóż, najprawdopodobniej w/w pan nie będzie "naszym" hydraulikiem. Za to poruszył jedną kwestię, nad którą się zbytnio nie zastanawialiśmy, tzn. boiler (zasobnik) - powiedział, że musi być koniecznie dedykowany dla podłogówki, a myśmy chcieli najzwyklejszy podwieszany na 800zł... No i teraz czytam i doczytać się nie mogę. Jakieś rady?

Prawda, że strasznie tajemniczy? Zresztą większość chyba takich jest - jak zadam pytanie, to patrzą na mnie jak na idiotkę, bo co niby taka kobietka może wiedzieć? No cóż, najprawdopodobniej w/w pan nie będzie "naszym" hydraulikiem. Za to poruszył jedną kwestię, nad którą się zbytnio nie zastanawialiśmy, tzn. boiler (zasobnik) - powiedział, że musi być koniecznie dedykowany dla podłogówki, a myśmy chcieli najzwyklejszy podwieszany na 800zł... No i teraz czytam i doczytać się nie mogę. Jakieś rady?

A co ma piernik do wiatraka?

Zasobnik do cwu jest niezalezny od podłogówki, ale jako ze ten hydraulik jest bardzo tajemniczy moze chodzic o bufor. Bez dodatkowych informacji odnosnie zródła grzewczego ciezko sie na temat wypowiadac. Co do pytan to zadajesz je jak widac niewłasciwej osobie.