Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Źródło - gaz. Mnie się właśnie wydaję, że zasobnik ma przede wszystkim utrzymać temperaturę nagrzanej wody, a to czym ta woda została nagrzana, to już sprawa drugorzędna, ale przecież mogę się mylić, dopiero zaczęłam czytać.

Przy gazie bufor zbedny, kwestia cwu to osobna sprawa.

Kotłownia ma mieć piec gazowy, zasobnik, ew. jakieś podejście na kran, i tyle z pracy panów hydraulików, poza tym podłogówka. Jak wróci Mężu, to dokładnie wypiszę zakres prac. Pan od 9000zł tyle samo chce za materiały bez pieca. Z ułozeniem styropanu na 2 kondygnacjach i montażem rozdzielaczy i próbą ciśnieniową wodną. Ok. 100m2. Jeśli chodzi o ułożenie, to już wiemy, że nie chcemy robić, jak nam wyliczył, bo na salonie 25m2 chciał nam położyć "3-4" pętle rur, a my cały czas myślimy, że wystarczą 2. Dla nas cena za robociznę jest za duża, zwłaszcza, że za wybudowanie domu z więźbą zapłaciliśmy 23 tysiące, a tu za dwa tygodnie roboty, przyjdzie zapłacić prawie połowę tego...

. 100m2. Jeśli chodzi o ułożenie, to już wiemy, że nie chcemy robić, jak nam wyliczył, bo na salonie 25m2 chciał nam położyć "3-4" pętle rur, a my cały czas myślimy, że wystarczą 2.

Ilosc pętli nie zalezy od myslenia a od obliczen ozc i projektu podłogówki wykonanego na ich podstawie.

Edytowane przez asolt

Za 100m2 9K za robociznę i 9K za materiał? Toż to rozbój w biały dzień. Chyba że rozdzielacze ze złota. Pisałem wcześniej za cały materiał na cały swój dom zapłaciłem 4,5K razem z transportem.

Dolicz jeszcze ok 500 zł za miedz (rury i kształki + zawory na podejsciu do pompy ciepła

Witam bardzo serdecznie forumowiczów. Mam małe pytanko: w przyszłym roku zabieram się za wykonanie instalacji CO w moim nowo budowanym domu. Zamierzam palić ekogroszkiem. Dom 126m2 pow. uż., 7-8 cm styro na podłodze, 25cm waty na poddaszu, 16-18cm styro na ścianach zew. I teraz moje pytanie: czy lepiej zrobić w całym domu podłogówkę (parter i poddasze), czy na dole podłogówka a na górze grzejniki alu? Obawiam się, że za kilka lat może być "moda" na zakaz palenia w piecach węglem i wtedy będę się musiał przesiąść na inne źródło ciepła. Przy montażu grzejników ten wybór będzie pewnie ograniczony. Proszę o porady.

Pozdrawiam

Witam bardzo serdecznie forumowiczów. Mam małe pytanko: w przyszłym roku zabieram się za wykonanie instalacji CO w moim nowo budowanym domu. Zamierzam palić ekogroszkiem. Dom 126m2 pow. uż., 7-8 cm styro na podłodze, 25cm waty na poddaszu, 16-18cm styro na ścianach zew. I teraz moje pytanie: czy lepiej zrobić w całym domu podłogówkę (parter i poddasze), czy na dole podłogówka a na górze grzejniki alu? Obawiam się, że za kilka lat może być "moda" na zakaz palenia w piecach węglem i wtedy będę się musiał przesiąść na inne źródło ciepła. Przy montażu grzejników ten wybór będzie pewnie ograniczony. Proszę o porady.

Pozdrawiam

Tylko podłogówka 100% i to zaprojektowana na najmniejszą mozliwą temp zasilania, tak aby w przyszłosci mozna zmienic kocioł stałopalny na jakiekolwiek inne zródło grzewcze, grzejniki mozna przewymiarowac ale takie są drozsze i wieksze gabarytowo więc sens jest zaden. Te 7-8 cm styro w podłodze to jakis zart, ale ale zart dosc kosztowny w eksploatacji.

Gość Arturo72

Do znawców tematu. Ile czas potrzebuje sprawna dwuosobowa ekipa aby rozłożyć rurki?

Ok.150m2 w jeden dzień spokojnie da się to rozłożyć,samo rozłożenie rurek.podpięcie do rozdzielacza 1-2h.

Za hydraulikę z kotłownią i za podłogówkę. Ekipa: 2 osoby.

Kotłownia w pp max.4h

Edytowane przez Arturo72

Ogrzewanie podłogowe w całym domu to dla mnie poroniony pomysł. Wiele ludzi narzeka na puchnięcie nóg przez takie ogrzewanie. Rozumiem umieszczać rurki przy szafkach w kuchni (tam gdzie się stoi robiąc coś przy blatach) lub nawet w na całej powierzchni podłogi w kuchni. W pokojach nie bardzo jej sens, jeśli nie wiemy czy nie będziemy mieli z tego powodu problemów zdrowotnych.

Byłam ostatnio w domu, gdzie ewidentnie coś jest nie halo z podłogówką, .....

Hej, masz zapchaną skrzynkę PW na forum. Nie można do Ciebie nic wysłać...

A przy okazji jeszcze taka uwaga nt. bezwładności jako wady. Otóż pewne artykuły wymieniają cechę OP - bezwładność - jako wadę i zaletę jednocześnie. Zaletę, bo dom powoli się wychładza oraz wadę ponieważ ta cecha powoduje długie nagrzewanie się. Jest to tak naprawdę wada "jednorazowa", bo tak właściwie to ta cecha jest odczuwalna przy pierwszym uruchomieniu ogrzewania w nowym domu. Potem, po zamieszkaniu nie ma konieczności nagrzewania domu. Przecież przez cały czas, cały rok, nie dopuszczamy do tego żeby temperatura w domu spadła poniżej wartości, którą sobie uznamy za komfortową (np. poniżej 21 st.), a zatem nie ma potrzeby nagrzewania domu. W takim razie bezwładność podłogówki nie jest wadą bo nie ma na co dzień okoliczności, które spowodowałyby jej ujawnienie.

Edytowane przez RadziejS