plusfoto 14.12.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Drugi hydraulik, za położenie podłogówki zaśpiewał 9000zł robocizny Za rozłożenie samej podłogówki, czy za całą hydraulikę wraz z kotłownią? Do znawców tematu. Ile czas potrzebuje sprawna dwuosobowa ekipa aby rozłożyć rurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 14.12.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Za hydraulikę z kotłownią i za podłogówkę. Ekipa: 2 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Za rozłożenie samej podłogówki, czy za całą hydraulikę wraz z kotłownią? Do znawców tematu. Ile czas potrzebuje sprawna dwuosobowa ekipa aby rozłożyć rurki? Z ułozeniem styropanu na 2 kondygnacjach i montazem rozdzielaczy i próbą cisnieniową wodną? ile m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Za hydraulikę z kotłownią i za podłogówkę. Ekipa: 2 osoby. Kotłownia zawierac ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Źródło - gaz. Mnie się właśnie wydaję, że zasobnik ma przede wszystkim utrzymać temperaturę nagrzanej wody, a to czym ta woda została nagrzana, to już sprawa drugorzędna, ale przecież mogę się mylić, dopiero zaczęłam czytać. Przy gazie bufor zbedny, kwestia cwu to osobna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Z ułozeniem styropanu na 2 kondygnacjach i montazem rozdzielaczy i próbą cisnieniową wodną? ile m2? No powiedzmy tak jak u mnie około 170-190m2 ogrzewanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) No powiedzmy tak jak u mnie około 170-190m2 ogrzewanych. Ok 5500 w tym projekt podłogówki gratis. ok tygodnia Edytowane 14 Grudnia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 14.12.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Kotłownia ma mieć piec gazowy, zasobnik, ew. jakieś podejście na kran, i tyle z pracy panów hydraulików, poza tym podłogówka. Jak wróci Mężu, to dokładnie wypiszę zakres prac. Pan od 9000zł tyle samo chce za materiały bez pieca. Z ułozeniem styropanu na 2 kondygnacjach i montażem rozdzielaczy i próbą ciśnieniową wodną. Ok. 100m2. Jeśli chodzi o ułożenie, to już wiemy, że nie chcemy robić, jak nam wyliczył, bo na salonie 25m2 chciał nam położyć "3-4" pętle rur, a my cały czas myślimy, że wystarczą 2. Dla nas cena za robociznę jest za duża, zwłaszcza, że za wybudowanie domu z więźbą zapłaciliśmy 23 tysiące, a tu za dwa tygodnie roboty, przyjdzie zapłacić prawie połowę tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) . 100m2. Jeśli chodzi o ułożenie, to już wiemy, że nie chcemy robić, jak nam wyliczył, bo na salonie 25m2 chciał nam położyć "3-4" pętle rur, a my cały czas myślimy, że wystarczą 2. Ilosc pętli nie zalezy od myslenia a od obliczen ozc i projektu podłogówki wykonanego na ich podstawie. Edytowane 14 Grudnia 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Za 100m2 9K za robociznę i 9K za materiał? Toż to rozbój w biały dzień. Chyba że rozdzielacze ze złota. Pisałem wcześniej za cały materiał na cały swój dom zapłaciłem 4,5K razem z transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Za 100m2 9K za robociznę i 9K za materiał? Toż to rozbój w biały dzień. Chyba że rozdzielacze ze złota. Pisałem wcześniej za cały materiał na cały swój dom zapłaciłem 4,5K razem z transportem. Dolicz jeszcze ok 500 zł za miedz (rury i kształki + zawory na podejsciu do pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 No dobra niech będzie nawet 5,5K ale to powierzchnia prawie 2* taka:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpiter79 14.12.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Witam bardzo serdecznie forumowiczów. Mam małe pytanko: w przyszłym roku zabieram się za wykonanie instalacji CO w moim nowo budowanym domu. Zamierzam palić ekogroszkiem. Dom 126m2 pow. uż., 7-8 cm styro na podłodze, 25cm waty na poddaszu, 16-18cm styro na ścianach zew. I teraz moje pytanie: czy lepiej zrobić w całym domu podłogówkę (parter i poddasze), czy na dole podłogówka a na górze grzejniki alu? Obawiam się, że za kilka lat może być "moda" na zakaz palenia w piecach węglem i wtedy będę się musiał przesiąść na inne źródło ciepła. Przy montażu grzejników ten wybór będzie pewnie ograniczony. Proszę o porady.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.12.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Witam bardzo serdecznie forumowiczów. Mam małe pytanko: w przyszłym roku zabieram się za wykonanie instalacji CO w moim nowo budowanym domu. Zamierzam palić ekogroszkiem. Dom 126m2 pow. uż., 7-8 cm styro na podłodze, 25cm waty na poddaszu, 16-18cm styro na ścianach zew. I teraz moje pytanie: czy lepiej zrobić w całym domu podłogówkę (parter i poddasze), czy na dole podłogówka a na górze grzejniki alu? Obawiam się, że za kilka lat może być "moda" na zakaz palenia w piecach węglem i wtedy będę się musiał przesiąść na inne źródło ciepła. Przy montażu grzejników ten wybór będzie pewnie ograniczony. Proszę o porady. Pozdrawiam Tylko podłogówka 100% i to zaprojektowana na najmniejszą mozliwą temp zasilania, tak aby w przyszłosci mozna zmienic kocioł stałopalny na jakiekolwiek inne zródło grzewcze, grzejniki mozna przewymiarowac ale takie są drozsze i wieksze gabarytowo więc sens jest zaden. Te 7-8 cm styro w podłodze to jakis zart, ale ale zart dosc kosztowny w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2013 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Do znawców tematu. Ile czas potrzebuje sprawna dwuosobowa ekipa aby rozłożyć rurki? Ok.150m2 w jeden dzień spokojnie da się to rozłożyć,samo rozłożenie rurek.podpięcie do rozdzielacza 1-2h. Za hydraulikę z kotłownią i za podłogówkę. Ekipa: 2 osoby. Kotłownia w pp max.4h Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaMat 15.12.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ogrzewanie podłogowe w całym domu to dla mnie poroniony pomysł. Wiele ludzi narzeka na puchnięcie nóg przez takie ogrzewanie. Rozumiem umieszczać rurki przy szafkach w kuchni (tam gdzie się stoi robiąc coś przy blatach) lub nawet w na całej powierzchni podłogi w kuchni. W pokojach nie bardzo jej sens, jeśli nie wiemy czy nie będziemy mieli z tego powodu problemów zdrowotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.12.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Jest tego co prawda kilka stron ale zadaj sobie chociaż trochę trudu i kilka z nich przeczytaj. Dzięki temu może przestaniesz gadać bzdury o puchnięciu nóg:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 15.12.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ja czasem mam wrażenie, że jedna osoba rejestruje się pod innymi nickami i powtarza non stop te same farmazony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.12.2013 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ogrzewanie podłogowe w całym domu to dla mnie poroniony pomysł. Wiele ludzi narzeka na puchnięcie nóg przez takie ogrzewanie. Pewnie tyle samo ludzi poparzylo sie o grzejniki. To jest argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 16.12.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Byłam ostatnio w domu, gdzie ewidentnie coś jest nie halo z podłogówką, ..... Hej, masz zapchaną skrzynkę PW na forum. Nie można do Ciebie nic wysłać... A przy okazji jeszcze taka uwaga nt. bezwładności jako wady. Otóż pewne artykuły wymieniają cechę OP - bezwładność - jako wadę i zaletę jednocześnie. Zaletę, bo dom powoli się wychładza oraz wadę ponieważ ta cecha powoduje długie nagrzewanie się. Jest to tak naprawdę wada "jednorazowa", bo tak właściwie to ta cecha jest odczuwalna przy pierwszym uruchomieniu ogrzewania w nowym domu. Potem, po zamieszkaniu nie ma konieczności nagrzewania domu. Przecież przez cały czas, cały rok, nie dopuszczamy do tego żeby temperatura w domu spadła poniżej wartości, którą sobie uznamy za komfortową (np. poniżej 21 st.), a zatem nie ma potrzeby nagrzewania domu. W takim razie bezwładność podłogówki nie jest wadą bo nie ma na co dzień okoliczności, które spowodowałyby jej ujawnienie. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez RadziejS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts