Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pierwszy raz spotkałam sie z samym ogrzewaniem podłogowym u mojego syna ,mieszka od pół roku i dopiero tegoroczna zima pokazała jak to wygląda ...otóż podłoga jest zimna ale nie lodowata a mimo tego temp. w całym domu utrzymuje sie w granicach 22 st i wbrew moim obawom nie jest zimno .....Ja mam ogrzewanie mieszane i chyba bardziej lubię moja podłogówkę ,bo jest wyczuwalnie ciepła (łazienki) :wiggle:

Rozumiem o czym pisze Ew-ka. Mam OP w całym domu i nie jestem z niego całkiem zadowolony. Dlaczego? Bo mam źle zrobione sterowanie.

Działa to tak, że w salonie wisi sobie sterownik pokojowy. Jak temperatura mierzona przez niego spadnie poniżej 22,0, to załącza on pompę OP. Ta zaczyna tłoczyć w rurkach wodę o stałej (zmienianej przeze mnie ręcznie w zależności od temperatury zewnętrznej - aktualnie przy minus 10 wpuszczam wodę o temp. 40 st.). W czasie gdy pompa OP działa podłoga jest przyjemnie letnia, a w łazienkach przyjemnie ciepła. Ale zaznaczam - tak jest tylko w czasie gdy pompa OP działa. Gdy tylko temperatura w pomieszczeniu osiągnie 22.0 pompa OP się wyłącza, woda w rurkach przestaje płynąć i co za tym idzie odczuwalna temperatura podłogi zaczyna spadać. Zwłaszcza w łazienkach płytki powoli stają się jak dla mnie za zimne. Jednak dzięki dużej akumulacyjności mimo że podłoga jest coraz chłodniejsza, to temperatura 22,0 w pomieszczeniach utrzymuje się bardzo długo, wiele wiele godzin.

Gdy znowu po długim czasie temp. spadnie poniżej 22,0, pompa OP się włącza i mam przez jedną dwie godziny podłogę w łazienkach taką, jak bym chciał przez cały czas.

Poradźcie jak to poprawić?

Wywalić sterownik pokojowy pompkę OP ustawić w tryb pracy ciągłej a przepływami i temperaturą wody puszczanej na układ sterować lub cyklicznej np. 10 min pracy 10 postoju (kwestia doboru odpowiednich czasów dla twojej instalacji).

Inna koncepcja przenieś sterownik w inne miejsce np. łazienka i tam ustawić wyższą temperaturę lub dać sterownik do najchłodniejszego pomieszczenia w domu.

Chciałbym uniknąć podobnego jak ma daroski :)

Planuję piec kondensacyjny i termostat sterujący przepływami w każdym pokoju.

Z tego co wyczytałem, termostaty będą cyklicznie zwiększać i zmniejszać przepływy dla poszczególnych pokoi (jak często to chyba zależy od strat danego pokoju).

Wywalić sterownik pokojowy pompkę OP ustawić w tryb pracy ciągłej a przepływami i temperaturą wody puszczanej na układ sterować lub cyklicznej np. 10 min pracy 10 postoju (kwestia doboru odpowiednich czasów dla twojej instalacji).

Inna koncepcja przenieś sterownik w inne miejsce np. łazienka i tam ustawić wyższą temperaturę lub dać sterownik do najchłodniejszego pomieszczenia w domu.

Tak jak napisałem, nie jest moim problemem utrzymanie stałej temperatury w domu - to mój układ realizuje dość dobrze. Chodzi wyłącznie o odczuwalne ciepło podłogi, zwłaszcza w łazienkach, gdy pompa OP nie pracuje. Dlatego tryb pracy ciągłej ze sterowaniem temperaturą wody to chyba jest właściwy kierunek. Możesz to rozwinąć, o ile nie wybiega to poza główny wątek?

Tak jak napisałem, nie jest moim problemem utrzymanie stałej temperatury w domu - to mój układ realizuje dość dobrze. Chodzi wyłącznie o odczuwalne ciepło podłogi, zwłaszcza w łazienkach, gdy pompa OP nie pracuje. Dlatego tryb pracy ciągłej ze sterowaniem temperaturą wody to chyba jest właściwy kierunek. Możesz to rozwinąć, o ile nie wybiega to poza główny wątek?

Nie wiem jaki masz kocioł i pod co podłączaną pompkę od podłogówki.

Ustawiasz po prostu na tym sterowniku że pompka ma pracować ciągle lub wpinasz ją po prostu do gniazda 230V.

A na zaworze 3D (bo chyba taki posiadasz?) ustawiasz optymalną temp. zasilania podłogówki tak że by nie przegrzać pomieszczeń.

Woda będzie krążyć cały czas i nie będzie efektu "zimnej podłogi", ewentualnie doregulowujesz przepływy na poszczególnych pętlach na rozdzielaczu.

Nie wiem jaki masz kocioł i pod co podłączaną pompkę od podłogówki.

Ustawiasz po prostu na tym sterowniku że pompka ma pracować ciągle lub wpinasz ją po prostu do gniazda 230V.

A na zaworze 3D (bo chyba taki posiadasz?) ustawiasz optymalną temp. zasilania podłogówki tak że by nie przegrzać pomieszczeń.

Woda będzie krążyć cały czas i nie będzie efektu "zimnej podłogi", ewentualnie doregulowujesz przepływy na poszczególnych pętlach na rozdzielaczu.

Mam kocioł z podajnikiem na ekogroszek. Pompka do OP podłączona jest do sterownika pokojowego i załącza się tylko gdy temperatura na tym sterowniku spadnie poniżej zadanej. Temperaturę zasilania ustawiam na zaworze 3D.

Piszesz wyżej tak: "ustawiasz optymalną temp. zasilania podłogówki tak że by nie przegrzać pomieszczeń". No ale temperatura optymalna przy minus 10 nie jest taka sama jak dla plus pięciu na zewnątrz. To oznacza, że przy ciągłej pracy pompki OP musiałbym wraz ze mianą pogody, czyli dość często, ręcznie zmieniać temperaturę zasilania, próbując trafić w te moje 22 stopnie w pomieszczeniach, prawda?

Edytowane przez daroski

Mam kocioł z podajnikiem na ekogroszek. Pompka do OP podłączona jest do sterownika pokojowego i załącza się tylko gdy temperatura na tym sterowniku spadnie poniżej zadanej. Temperaturę zasilania ustawiam na zaworze 3D.

Piszesz wyżej tak: "ustawiasz optymalną temp. zasilania podłogówki tak że by nie przegrzać pomieszczeń". No ale temperatura optymalna przy minus 10 nie jest taka sama jak dla plus pięciu na zewnątrz. To oznacza, że przy ciągłej pracy pompki OP musiałbym wraz ze mianą pogody, czyli dość często, ręcznie zmieniać temperaturę zasilania, próbując trafić w te moje 22 stopnie w pomieszczeniach, prawda?

Tak musisz ręcznie regulować zaworem 3D. Podłogówka ma dużą bezwładność więc zbyt często nie trzeba kręcić.

Jeżeli masz zawór 3d zwykły a nie termostatyczny to można to załatwić sterownikiem pogodowym.

np. przy -10 kocioł podaje wodę o temp. 60*C a dla 0*C 50 dla 10*C 45. Sterownik kotła nie ma opcji pogodowej?

Sluchajcie, wytlumaczcie mi prosze jak... krowie na rowie:lol2:

Nie wiem jeszcze czym bede ogrzewala dom. Mam na razie jedna wycene na pc, a ostatnio cos sie glosno na wsi zrobilo, ze gaz u nas bedzie, ale kiedy i czy na razie nie wiadomo:rolleyes:

Czy jak bede miala termostaty we wszystkich pomieszczeniach to czy wystarczy, ze sobie pokretelkiem ustawie temperature? Bez ustawiania na piecu/pompie? Czy to zalezy od tego czym bede grzac?