Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Czy jak bede miala termostaty we wszystkich pomieszczeniach to czy wystarczy, ze sobie pokretelkiem ustawie temperature? Bez ustawiania na piecu/pompie? Czy to zalezy od tego czym bede grzac?

a po co termostaty we wszystkich pomieszczeniach ...???

przy ogrzewaniu podłogowym najlepiej sprawdza się sterowanie pogodowe ...

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz fajny układ łazienek przy pomieszczeniu gdzie będzie mógł byc zbiornik CWU. Nie rób cyrkulacji!

W kotlowni znaczy sie?:D

Ja z doświadczenia poszedłbym w tanią PC :)

Zadalam pytanie w watku o pompach, to panowie zamiast cos doradzic, to o moim ocieplenie dyskytuja:mad: 15cm grafitu zaaa maaaalo, trza bylo 30cm dac:P

A na pokretelku nie lepiej?:)

Pokrętełek nie musisz mieć w każdym pomieszczeniu. Będziesz natomiast miała rozdzielacz z którego będą się rozchodzić poszczególne pętle do poszczególnych pomieszczeń, i to na nim są pokrętełka ( :D ), które wyregulujesz w pierwszym sezonie grzewczym

W kotlowni znaczy sie?:D

Zadalam pytanie w watku o pompach, to panowie zamiast cos doradzic, to o moim ocieplenie dyskytuja:mad: 15cm grafitu zaaa maaaalo, trza bylo 30cm dac:P

Przy tych łazienkach masz pomieszczenie gospodarcze (nie musi być to kotłownia jak nie będzie w nim kotła na gaz czy węgiel tylko PC- PC nie jest kotłem :) ) i odcinki od zbiornika z ciepłą wodą będą tak krótkie, że nie ma sensu robić cyrkulacji (taniej w inwestycji i taniej w użytkowaniu)

Co do PC, to musisz znać szczytowe zapotrzebowanie twojego dom. Musisz podać czy masz miejsce na kolektor płaski, czy trzeba robić odwierty, lub czy chciała byś powietrzną PC

Przy tych łazienkach masz pomieszczenie gospodarcze (nie musi być to kotłownia jak nie będzie w nim kotła na gaz czy węgiel tylko PC- PC nie jest kotłem :) ) i odcinki od zbiornika z ciepłą wodą będą tak krótkie, że nie ma sensu robić cyrkulacji (taniej w inwestycji i taniej w użytkowaniu)

Co do PC, to musisz znać szczytowe zapotrzebowanie twojego dom. Musisz podać czy masz miejsce na kolektor płaski, czy trzeba robić odwierty, lub czy chciała byś powietrzną PC

Pomieszczenie nr 12 z nazwy jest kotlownia:D No jak to inaczej nazwiesz? pompownia?:rotfl:

Mamy duuuzo miejsca, ale wolelibysmy odwierty.

Powietrzna nie bardzo, bo w moich okolicach powietrzne nie sa duzo tansze od gruntowych:cool: 5tys roznicy?

Przed doborem, wiem, najpierw OZC:yes:

Edytowane przez tereska77

Ja to pomieszczenie nazywam gospodarczym. Oprócz PC mam w nim jeszcze zbiorniki na wodę, stację uzdatniania wody, pralkę, suszarkę, kosz na brudy, zlew, miejsce na miotły i wiadra. To jest pomieszczenie gospodarcze ;)

Uuuuuu..... Nielicho:rolleyes: U mnie wejdzie tylko kociol (pompa) i zbiornik na wode. Stacja w pralni, a wszystko inne w garazu. A dla samochodu (-ow) musimy wolnostojacy garaz postawic:)

Masz fajny układ łazienek przy pomieszczeniu gdzie będzie mógł byc zbiornik CWU. Nie rób cyrkulacji!QUOTE]

A ja odradzam nie robienie cyrkulacji. Mam taki sam układ jak Ty, a na poddasu łazienka jest dokładnie nad kotłownią. Też nie zrobiłem cyrkulacji i co? Teraz na ciepłą wodę czy to pod prysznicem czy w umywalce musze czekać nawet kilkadziesiąt sekund jeśłi np jako pierwszy rano chcę z niej skorzystać. W połączeniu z szambem (niestety), które szybko sę zapełnia, raczej nie zrobiłem żadnych oszczędności nie robiąc cyrkulacji.

Żeby ciepła woda leciała w kuchi oddalonej od bojlera jakieś 10 m, muszę czekać na tyle długo, że jak już poleci ciepła, to zapominam po co odkręciłem kran :)

Edytowane przez daroski

Czy ktoś grzeje za pomocą podłogówki do 22*C i może się podzielić wrażeniami :D

Czy lepiej grzać do 21 czy do 22*C , jak to powinno być .

Pytam, bo kurcze nie wiem jak to jest mieć 22 *C w domu :) może przesadzam i wystarczy zaprojektować do 21*C a jakby się chciało mocniej grzać to podnieść temperaturę zasilania? ( gaz , podłogówka 100%)

Edytowane przez modena

Ja mam taka temperature w domu i 100% podlogowki. Wrazenia jak najbardziej pozyywne. Zona juz nie marznie a ja jeszcze daje rade wytrzymac. :)

To jak masz tmperature w domu to raczej nie jest wartosc "globalna", bo znam ludzi ktorzy maja 26*C utrzymywane a sa tez tacy tu na forum co maja 19*C. Wszytko zlezy od preferencji domownikow i ewentualnych kompromisow, jesli te oczekiwania sa rozne.

Roznica 1K jest na tyle mala, ze z duuzo wiekszym zapasem jest projektowane ogrzewanie. Na pewno w takim zakresie bedzie mozliwosc regulacji bez problemu. Jak bys byla opcja albo 20 albo 25*C, to juz inna sprawa. :)