autorus 27.05.2014 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Musial bym miec naprawde dobra pamiec, zeby sie przy 10k postow w matactwach nie pogubic. Wygodniej chyba pisac prawde. Święta racja Apel i przypomnienie do forumowiczów.: Zanim zaczniesz ściemniać pamiętaj , ktoś za 10 lat wyciągnie twojego posta i będzie ci bardzo głupio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.05.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Z mojej strony to była ironia Bo ktoś tu pisał niedawno, że jak ktoś ma drewno na podłogówce i ciepło w domu, przy niskim zasilaniu, to na pewno bajki opowiada... albo nie istnieje Coraz wiecej projektuje podłogówek pod parkiet, a panele to juz standard. Skoro komus potrzebne są projekty na takie wykonczenia podłóg to znaczy ze są równiez takie realizacje. Oczywiscie drewno lite lub warstwowe ma swoje wymagania ale to nie znaczy ze nie mozna go stosowac do podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.05.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Coraz wiecej projektuje podłogówek pod parkiet, a panele to juz standard. Skoro komus potrzebne są projekty na takie wykonczenia podłóg to znaczy ze są równiez takie realizacje. Oczywiscie drewno lite lub warstwowe ma swoje wymagania ale to nie znaczy ze nie mozna go stosowac do podłogówki Byłem u kolegi, który ma podłogówkę pod parkietem i spisuje się bardzo dobrze. Żałuje tylko, że nie zrobił podłogówki w całym domu (jak większość) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.05.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Znam kilka osób które mają drewno lite na podłogówce, i to bez żadnego projektu. W domu jest ciepło, czasem nawet za ciepło;) To nie jest problem. Z tego co czytam i obserwuję problemem jest utrzymanie drewna w dobrej kondycji i dbanie o nie. Drewno nie lubi zbyt wysokich temperatur, wahań, to samo z wilgotnością. i wtedy się rozsycha. Przestałam się tym zamartwiać kiedy to przyjrzałam się naszemu parkietowi po 5 latach użytkowania, BEZ ogrzewania podłogowego. Wygląda kiepsko. Więc czy to z podłogówką czy bez, drewno się zniszczy jeśli o nie nie zadbamy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.05.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 BEZ ogrzewania podłogowego. Wygląda kiepsko. Więc czy to z podłogówką czy bez, drewno się zniszczy jeśli o nie nie zadbamy.... Zaraz będzie ogólne zdziwienie. Jak to tyle poszło kasy na parkiet czy deski i jeszcze trzeba o to dbać? Co roku czy co kilka lat jeszcze do tego dokładać? To tak jak z aparatami. Do dziś pamiętam klientkę. Kupiła aparat za 2,5K. Oczywiście zdjęcia z podróży życia wyszły jakie wyszły a na koniec dyskusji stwierdziła: Panie ja wydałam tyle kasy na automat i g......o mnie to obchodzi ale wszystkie zdjęcia mają być dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.05.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Zaraz będzie ogólne zdziwienie. Jak to tyle poszło kasy na parkiet czy deski i jeszcze trzeba o to dbać? Co roku czy co kilka lat jeszcze do tego dokładać? To tak jak z aparatami. Do dziś pamiętam klientkę. Kupiła aparat za 2,5K. Oczywiście zdjęcia z podróży życia wyszły jakie wyszły a na koniec dyskusji stwierdziła: Panie ja wydałam tyle kasy na automat i g......o mnie to obchodzi ale wszystkie zdjęcia mają być dobre. Trzeba było jej powiedzieć, że niech teraz idzie z pretensjami do fryzjera i do kosmetyczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 27.05.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Zaraz będzie ogólne zdziwienie. Jak to tyle poszło kasy na parkiet czy deski i jeszcze trzeba o to dbać? Co roku czy co kilka lat jeszcze do tego dokładać? To tak jak z aparatami. Do dziś pamiętam klientkę. Kupiła aparat za 2,5K. Oczywiście zdjęcia z podróży życia wyszły jakie wyszły a na koniec dyskusji stwierdziła: Panie ja wydałam tyle kasy na automat i g......o mnie to obchodzi ale wszystkie zdjęcia mają być dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.05.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Oczywiście zdjęcia z podróży życia wyszły jakie wyszły Bo zdjecie robi fotograf a nie (drogi) sprzet. Sprzet to tylko narzedzie. Jak fotograf nie ma pomyslu i umiejetnosci, to nawet EOS 1D z "L-ka" nie da rady. Niektorym dobre zdjecia wychodza nawet "pinholem" z pudelek po butach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 28.05.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Dzięki za odpowiedzi, marzenie o piętrze w panelach i podłogówce uratowane Oglądałam ostatnio filmik z Muratora o drewnie na ogrzewaniu podłogowym- ekspert stwierdził, że utrata ciepła przy parkiecie drewnianym(zależy od jego grubości) to nawet 10 stopni. Czy z panelami też macie takie doświadczenia? Oznaczenia na paczkach paneli niewiele mi jeszcze mówią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.05.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Zasada mówi, że opór cieplny ® o wartości 0,1 m2 K/W powoduje stratę ciepła w pomieszczeniu o 4 oC.dla drewna o grubości 14mm, R= 0,12 m2K/MDla pianki i foli (pod panel ) R=0,05 m2 k/WŁącznie R= 0,17 m2 k/W, co oznacza że strata ciepła będzie wynosić 6,8°C.Aby zastosowane ogrzewanie podłogowe było efektywne, współczynnik R dla materiałów podłogowych nie może przekraczać 0,17 m2K/W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.05.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) Wybacz, ale jak dla mnie, to co napisales to wyglada jak sny chorego. Mozesz napisac co Ty wogole liczysz? Co to jest "strata ciepla" w Twoich obliczeniach? PS. Eureka! Przetlumaczylem to z Polskiego na nasze i wyszlo mi, ze starasz sie podac roznice temperatury wylewki i pomieszczenia ("strata ciepla"?). Przy parametrach drewna i pianki ktore podales i delce 6,8K moc oddawana przez m2 podlogi bedzie na poziomie 40W. O to chodzilo, bo jakos brakuje mi u Ciebie zakladanej mocy podlogi? Edytowane 28 Maja 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastek09 01.06.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 A te panele macie klejone, czy pływające? A jak pływające to jaki podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.06.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Ja mam plywajace. Podlkad IzoFloor i jeszcze jakies plyty prasowane na parterze, bo musialem poziom z plytkami wyrownac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.06.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Jeszcze trochę o rurkach - każdy instalator ma swój "ulubiony" materiał. Ulubiony w tym sensie, że z danym producentem współpracuje i od niego ma gratisy, długopisy i plecaki... Ten ot TECE zachwala, że rurki mają grubą ściankę - a wiadomo, że jak gruba to wytrzymała. Monter od SANHA twierdzi, że w systemie TECE stosowany jest zewnętrzny pierścień, który przecież może pęknąć... To wszystko to niemieckie produkty . Więc podejrzewam, że wszystko jedno co wybierze inwestor, byleby monter w tym czuł się pewnie i miał dedykowany osprzęt no i doświadczenie... Edytowane 3 Czerwca 2014 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 21.07.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Witam jestem na etapie kupna piecyka Junkers Cerapur Smart i doboru komina do niego co polecacie. Zastanawiam się nad Rondo Plus +W/90 8mb i do niego dać rurę nierdzewną i palić w nim gazem ? Będzie to działać jak przy rurze dwuściennej?W razie czego mam zawsze opcje przejścia na ekogroszek tylko czy 16cm to nie za mało? przy gazie ok ale czy piecu w razie czego ? Pełna podłogówka. Rondo Plus 16+W 8mb1szt pakiet start R+P 16+W/90 6m6szt Pustak rondo plus 12/16 +W6szt Rura ceramiczna R.P 162mb wełna mineralna Rondo Plus 16 Edytowane 22 Lipca 2014 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.08.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Szok.Jestem zszokowany tym jak bardzo projekt ogrzewania podłogowego zamówiony w profesjonalnej firmie projektowej rożni się od tego co chcieli wykonać instalatorzy. Przykłady:- salon z kuchnią ok 45 m2 - projekt zakłada 5 pętli o długości ok 70 mb każda - instalatorzy wykonaliby 3 pętle - pokoje na piętrze ok 20 m2 - projekt zakłada 4 pętle o długości ok 45 mb każda - instalatorzy wykonaliby 1 pętle- małe pokoje ok 15 m2 - projekt zakłada 2 pętle o długości ok 45 mb każda - instalatorzy daliby 1 pętleRozstaw rurek w projekcie w każdym pomieszczeniu wynosi 10 cm, nie ma informacji o strefach brzegowych... Pytanie więc takie... czy instalacja grzewcza wykonana przez typowego instalatora - na oko - działałaby równie skutecznie?Czy może to biuro projektowe przesadza .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Co to za "projekt" skoro wszędzie zakłada się ten sam, maksymalnie zagęszczony rozstaw ?Przeciez takie coś mozna z długopisemi kartka papieru w kwadrans stworzyć ... Czy wszystkie pomieszczenia maja takie same straty, takie same wykończenie podlogi, że wszędzie jest po dziesięć cm ?Te pomieszczenia 20m2.. I cztery pętle po 45m i jedna (jak dluga?) to ekstrema. Pewnie powinno wyjsc gdzieś pośrodku - 2x75m ?Czy ta firma chce Ci też sprzedac materiały ?Bo zageszczenie 10cm, wiecej pętli,to wiecej rur, większe rozdzielacze - i wiecej pieniażków wpadnie z narzutu na materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.08.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Mają projekt cię oskubać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.08.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisz co to za profesjonalne biuro co by inni się nie wpuścili w kanał. U mnie salon z kuchnią ma ponad 50 m2 i mam trzy pętle a rozstaw 30cm. Na cały dom po podłogach około 200 m2 1100m rurki i 14 pętli w tym dwie do drabinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.08.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Te pomieszczenia 20m2.. I cztery pętle po 45m i jedna (jak dluga?) to ekstrema. Pewnie powinno wyjsc gdzieś pośrodku - 2x75m ? Czy ta firma chce Ci też sprzedac materiały ? Bo zagęszczenie 10cm, wiecej pętli,to wiecej rur, większe rozdzielacze - i więcej pieniążków wpadnie z narzutu na materiały. Nie, to jest firma projektowa, wykonująca projekty instalacji grzewczych, wentylacyjnych, pomp ciepła, kolektorów i klimatyzacji, działa od 1990 roku. Nie chce więc mi nic sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts