Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Napisz co to za profesjonalne biuro co by inni się nie wpuścili w kanał. U mnie salon z kuchnią ma ponad 50 m2 i mam trzy pętle a rozstaw 30cm. Na cały dom po podłogach około 200 m2 1100m rurki i 14 pętli w tym dwie do drabinek.

No właśnie się dziwię... biuro z licznymi referencjami, wykonujące projekty dla rożnych instytucji, firm i prywatnych inwestorów...

U Ciebie na cały dom 200 m poszło 1100 m rurki i 14 pętli - widzę że u mnie dla powierzchni ogrzewanej podłogowo 250 m2 zaprojektowali 25 pętli (!!!) i potrzeba 600 m rurki więcej niż u Ciebie...

Pomijając kwestie ilości materiałów, czy takie gęste pętle mogą mieć jakąś korzyść ? Nie wiem może niższe zużycie gazu? Niższa temperatura wody grzewczej ?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pomijając kwestie ilości materiałów, czy takie gęste pętle mogą mieć jakąś korzyść ? Nie wiem może niższe zużycie gazu? Niższa temperatura wody grzewczej ?

Owszem, będziesz mógł to zasilać niższą temperaturą, ale... Będziesz potrzebował mocniejszej pompki obiegowej i wzrosną opory ponieważ część pętli będziesz musiał mocno przydławić.

To nie jest projekt, to jest fuszerka.

Ps. Czy to nie firma na N ?

Projekt przydaje sie, jesli masz pomieszczenie czy czesc domu o nietypowo duzym zapotrzebowaniu na cieplo (salon ze szkana sciana albo wykusz + wiezyczka). W typowym domu zadnych cudow i polepszenia dzialania instalacji nie zobaczysz. Nie bedziesz po prostu w stanie tego zauwazyc.

Plusem jest nizsza temperatura zasilania PCi, co przeklada sie na oszczednosci ktore w okresie jej eksploatacji na pewno przebija ewntualne wieksze koszty instalacji (dlaczego zawsze zakladamy, ze instalacjia z projektu bedzie tansza w wykonaniu? ;)).

BTW: Przy wiekszej ilosci petli opory na GZ beda MNIEJSZE niz w instalacji z mniejsza iloscia petli, wiec prosze nie mieszac do tego jakiejs mocniejszej pompki obiegowej na GZ. :)

Różnica w rozstawie 10-20cm w pomieszczeniach o niskim zapotrzebowaniu na ciepło (sypialnie, kuchnia) nie ma ŻADNEGO wpływu na temperaturę zasilania instalacji.

Musiałbys wspomóc pomieszczenie o największym wskażniku W/m2 (najczęściej łazienkę grzaną do 23°C) ogrzewaniem ściennym, żeby wykorzystać zagęszczenie do 10cm w innych pomieszczeniach.

A przy gazie, różnica w sprawności kotła pracujacego z temperaturą 30°C, a 40°C to około 1%.

Edytowane przez fotohobby

I w 99,9% przypadkow dziala to swietnie z PCi :)

A co ci da zagęszczenie rurek w sypialniach co 10 cm, skoro, aby miec 24°C w łazience (gdzie często powierzchnia grzejnika podłogowego jest ograniczona wanna, szafkam) musisz wpuszczać woę o temp np 40°C

Pętlle w innych pomieszczeniach muszą być wtedy skręcone,bo kto chciałby mieć w sypialni 24°C ?

A jeśli muszą być permanentnie skręcone, to może mogłoby ich byc mniej ?

Jestem pewien, ze jesli mial bym w calym domu rozstaw co 10cm a nie co 20cm (tylko co 10cm mam w lazienkach i pod trzwiami tarasowymi), to temperatura zasilania zleciala by przynajmniej o 2K. Przypuszczenie na zasadzie porownan z innymi uzytkownikami PCi ktorzy taki rozstaw maja.

Nie mowimy o gazie. Porownaj sobie sprawnosc pompy przy takich temperaturach zasilania GZ.

http://www.szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg

A co ci da zagęszczenie rurek w sypialniach co 10 cm, skoro, aby miec 24°C w łazience (gdzie często powierzchnia grzejnika podłogowego jest ograniczona wanna, szafkam) musisz wpuszczać woę o temp np 40°C

Pętlle w innych pomieszczeniach muszą być wtedy skręcone,bo kto chciałby mieć w sypialni 24°C ?

A jeśli muszą być permanentnie skręcone, to może mogłoby ich byc mniej ?

Przy temperaturze w domu 22*C w lazience mam niewiele wiecej (max 23*C). Przy dzialajacej wentylacji gdzie z lazienek usuwane jest mase powietrza i naplywa ono z domu, taka roznica, ze w domu mam 20*C a w lazience 24*C jest chyba niosiagalna.

PS.

JA caly czas mowie o sytuacji gdy zasilam podlogowke pompa ciepla i nie che miec na zasilaniu 45*C.

Edytowane przez Pyxis

Jestem pewien, ze jesli mial bym w calym domu rozstaw co 10cm a nie co 20cm (tylko co 10cm mam w lazienkach i pod trzwiami tarasowymi), to temperatura zasilania zleciala by przynajmniej o 2K. Przypuszczenie na zasadzie porownan z innymi uzytkownikami PCi ktorzy taki rozstaw maja.

Nie mowimy o gazie. Porownaj sobie sprawnosc pompy przy takich temperaturach zasilania GZ.

http://www.szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg

A mają takie same domy, takie same domy, takie same izolacje, takie same strafy klimatyczne ?

Ha, ha....

Powiedz mi , w jaki sposób pomieszczenie o stratach 30W/m2 wpływa na temperaturę podłogowki, jesli obok jest pomieszczenie o stratach 60W/m2 ?

Co trzeba zrobic z petlami w tym poerwszym pomieszczeniu ?

Nie powielaj mitow....

Powiedz mi , w jaki sposób pomieszczenie o stratach 30W/m2 wpływa na temperaturę podłogowki, jesli obok jest pomieszczenie o stratach 60W/m2 ?

Co trzeba zrobic z petlami w tym poerwszym pomieszczeniu ?

Pchasz sie od razu w ekstrema, ktore ja na poczatku wykluczylem:

Projekt przydaje sie, jesli masz pomieszczenie czy czesc domu o nietypowo duzym zapotrzebowaniu na cieplo

To teraz się zacznie :)

Liwko, przyjacielu, znowu do mnie przykladasz wlasna miarke. :)

Ale jakie ekstrema ?

Masz OZC dla swojego domu ?

Ja mam. Obciazenie wynosi u mnie od 7W/m2 (korytarz) do 70W/m2 (łazienka). Sypialnie około 32-42 W/m2

Fakt, łazienka liczona dla 24°C, ale teraz też w lazience mam 2K więcej niż w sypialniach.

Do tego trzeba dodac fakt, że procentowy udział podłogówki w powierzchni podlogi pomieszczenia najmniejszy jest własnie w lazience, co powoduje, że trzeba dodatkowo podkrecać W/m2 tej powierzchni, która grzeje.

Nie mam zadnych pomieszczeń o "nietypowo duzym zapotrzebowaniu na ciepło"

Gość Arturo72
Dlaczego mam pomijać łazienkę, jeśli chcę tam mieć cieplej ?

Zamieszkaj :)

Pomimo moich max.35st.C na zasilaniu i rozstawie w łazience 5-10cm przepływy na pętli łazienkowej musiałem przykręcić bo było tam nie przyjemnie ciepło.

No to rob projekt i puszczaj w podloge 45*C z pompy. Twoj cyrk, Twoje malpy. ;)

Ale projekt i rozrzedzenie obwodów w salonie i sypialniach nie oznacza, że musisz zasilac z wyższa temperaturą.

Zrobienie w łazience rozstawu 10cm i rozrzedzenie go w innych pomieszczeniach, a zrobienie wszedzie co 10 cm skutkuje w 80-90% przypadkow taką samą temperaturą zasilania (u mnie 38°C przy -20C)