piotrek0m 14.08.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Napisz co to za profesjonalne biuro co by inni się nie wpuścili w kanał. U mnie salon z kuchnią ma ponad 50 m2 i mam trzy pętle a rozstaw 30cm. Na cały dom po podłogach około 200 m2 1100m rurki i 14 pętli w tym dwie do drabinek. No właśnie się dziwię... biuro z licznymi referencjami, wykonujące projekty dla rożnych instytucji, firm i prywatnych inwestorów... U Ciebie na cały dom 200 m poszło 1100 m rurki i 14 pętli - widzę że u mnie dla powierzchni ogrzewanej podłogowo 250 m2 zaprojektowali 25 pętli (!!!) i potrzeba 600 m rurki więcej niż u Ciebie... Pomijając kwestie ilości materiałów, czy takie gęste pętle mogą mieć jakąś korzyść ? Nie wiem może niższe zużycie gazu? Niższa temperatura wody grzewczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.08.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Pomijając kwestie ilości materiałów, czy takie gęste pętle mogą mieć jakąś korzyść ? Nie wiem może niższe zużycie gazu? Niższa temperatura wody grzewczej ? Owszem, będziesz mógł to zasilać niższą temperaturą, ale... Będziesz potrzebował mocniejszej pompki obiegowej i wzrosną opory ponieważ część pętli będziesz musiał mocno przydławić. To nie jest projekt, to jest fuszerka. Ps. Czy to nie firma na N ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Nie, bo temperaturę wody grzewczej i tak determinuje jedno pomieszczenie, najczęściej łazienka. To,co chcą Ci sprzedać wstyd nazwać projektem, tak robią (co 10cm) instalatorzy, jak nie ma projektu właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 I w 99,9% przypadkow dziala to swietnie z PCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.08.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 No to świetnie ... co mogę zrobić, o co np. zapytać tę firmę projektową? A jakie są plusy i minusy tak gęsto rozmieszczonej instalacji? Opartej na tylu obwodach?Pomijając cenę większej liczby materiałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Projekt przydaje sie, jesli masz pomieszczenie czy czesc domu o nietypowo duzym zapotrzebowaniu na cieplo (salon ze szkana sciana albo wykusz + wiezyczka). W typowym domu zadnych cudow i polepszenia dzialania instalacji nie zobaczysz. Nie bedziesz po prostu w stanie tego zauwazyc. Plusem jest nizsza temperatura zasilania PCi, co przeklada sie na oszczednosci ktore w okresie jej eksploatacji na pewno przebija ewntualne wieksze koszty instalacji (dlaczego zawsze zakladamy, ze instalacjia z projektu bedzie tansza w wykonaniu? ). BTW: Przy wiekszej ilosci petli opory na GZ beda MNIEJSZE niz w instalacji z mniejsza iloscia petli, wiec prosze nie mieszac do tego jakiejs mocniejszej pompki obiegowej na GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Różnica w rozstawie 10-20cm w pomieszczeniach o niskim zapotrzebowaniu na ciepło (sypialnie, kuchnia) nie ma ŻADNEGO wpływu na temperaturę zasilania instalacji.Musiałbys wspomóc pomieszczenie o największym wskażniku W/m2 (najczęściej łazienkę grzaną do 23°C) ogrzewaniem ściennym, żeby wykorzystać zagęszczenie do 10cm w innych pomieszczeniach.A przy gazie, różnica w sprawności kotła pracujacego z temperaturą 30°C, a 40°C to około 1%. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 I w 99,9% przypadkow dziala to swietnie z PCi A co ci da zagęszczenie rurek w sypialniach co 10 cm, skoro, aby miec 24°C w łazience (gdzie często powierzchnia grzejnika podłogowego jest ograniczona wanna, szafkam) musisz wpuszczać woę o temp np 40°C Pętlle w innych pomieszczeniach muszą być wtedy skręcone,bo kto chciałby mieć w sypialni 24°C ? A jeśli muszą być permanentnie skręcone, to może mogłoby ich byc mniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Jestem pewien, ze jesli mial bym w calym domu rozstaw co 10cm a nie co 20cm (tylko co 10cm mam w lazienkach i pod trzwiami tarasowymi), to temperatura zasilania zleciala by przynajmniej o 2K. Przypuszczenie na zasadzie porownan z innymi uzytkownikami PCi ktorzy taki rozstaw maja. Nie mowimy o gazie. Porownaj sobie sprawnosc pompy przy takich temperaturach zasilania GZ. http://www.szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) A co ci da zagęszczenie rurek w sypialniach co 10 cm, skoro, aby miec 24°C w łazience (gdzie często powierzchnia grzejnika podłogowego jest ograniczona wanna, szafkam) musisz wpuszczać woę o temp np 40°C Pętlle w innych pomieszczeniach muszą być wtedy skręcone,bo kto chciałby mieć w sypialni 24°C ? A jeśli muszą być permanentnie skręcone, to może mogłoby ich byc mniej ? Przy temperaturze w domu 22*C w lazience mam niewiele wiecej (max 23*C). Przy dzialajacej wentylacji gdzie z lazienek usuwane jest mase powietrza i naplywa ono z domu, taka roznica, ze w domu mam 20*C a w lazience 24*C jest chyba niosiagalna. PS. JA caly czas mowie o sytuacji gdy zasilam podlogowke pompa ciepla i nie che miec na zasilaniu 45*C. Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Jestem pewien, ze jesli mial bym w calym domu rozstaw co 10cm a nie co 20cm (tylko co 10cm mam w lazienkach i pod trzwiami tarasowymi), to temperatura zasilania zleciala by przynajmniej o 2K. Przypuszczenie na zasadzie porownan z innymi uzytkownikami PCi ktorzy taki rozstaw maja. Nie mowimy o gazie. Porownaj sobie sprawnosc pompy przy takich temperaturach zasilania GZ. http://www.szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg A mają takie same domy, takie same domy, takie same izolacje, takie same strafy klimatyczne ? Ha, ha.... Powiedz mi , w jaki sposób pomieszczenie o stratach 30W/m2 wpływa na temperaturę podłogowki, jesli obok jest pomieszczenie o stratach 60W/m2 ? Co trzeba zrobic z petlami w tym poerwszym pomieszczeniu ? Nie powielaj mitow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.08.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Nie powielaj mitow.... To teraz się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.08.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Ja mam wszędzie co 15cm a w łazienkach co 10. Parter ma u mnie większe straty niż poddasze i na całej górze mam podławione przepływy. Gdybym zrobił DOBRY projekt, u góry zrobił bym wszędzie przynajmniej co 20-25cm, jedynie w łazience około 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Powiedz mi , w jaki sposób pomieszczenie o stratach 30W/m2 wpływa na temperaturę podłogowki, jesli obok jest pomieszczenie o stratach 60W/m2 ? Co trzeba zrobic z petlami w tym poerwszym pomieszczeniu ? Pchasz sie od razu w ekstrema, ktore ja na poczatku wykluczylem: Projekt przydaje sie, jesli masz pomieszczenie czy czesc domu o nietypowo duzym zapotrzebowaniu na cieplo To teraz się zacznie Liwko, przyjacielu, znowu do mnie przykladasz wlasna miarke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Ale jakie ekstrema ?Masz OZC dla swojego domu ? Ja mam. Obciazenie wynosi u mnie od 7W/m2 (korytarz) do 70W/m2 (łazienka). Sypialnie około 32-42 W/m2Fakt, łazienka liczona dla 24°C, ale teraz też w lazience mam 2K więcej niż w sypialniach.Do tego trzeba dodac fakt, że procentowy udział podłogówki w powierzchni podlogi pomieszczenia najmniejszy jest własnie w lazience, co powoduje, że trzeba dodatkowo podkrecać W/m2 tej powierzchni, która grzeje. Nie mam zadnych pomieszczeń o "nietypowo duzym zapotrzebowaniu na ciepło" Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 No to jesli bys pominal te lazienki gdzie faktycznie chcesz grzac mocno (ja mam tam co 10cm) i korytarzyk (najwazniejszy korytarz , a olac go z takim zapotrzebowaniem! ) to masz niewielkie roznice miedzy pomieszczniami. Mozna sobie komplikowac zycie, tylko pytam po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Dlaczego mam pomijać łazienkę, jeśli chcę tam mieć cieplej ? Jakoś tak dziwnym trafem programy do OZC, czy projektowania podłogówki przyjmują domyślnie 24°C w łazience. Ciekawe, skąd ta fanaberia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 No to rob projekt i puszczaj w podloge 45*C z pompy. Twoj cyrk, Twoje malpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.08.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Dlaczego mam pomijać łazienkę, jeśli chcę tam mieć cieplej ? Zamieszkaj Pomimo moich max.35st.C na zasilaniu i rozstawie w łazience 5-10cm przepływy na pętli łazienkowej musiałem przykręcić bo było tam nie przyjemnie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.08.2014 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) No to rob projekt i puszczaj w podloge 45*C z pompy. Twoj cyrk, Twoje malpy. Ale projekt i rozrzedzenie obwodów w salonie i sypialniach nie oznacza, że musisz zasilac z wyższa temperaturą. Zrobienie w łazience rozstawu 10cm i rozrzedzenie go w innych pomieszczeniach, a zrobienie wszedzie co 10 cm skutkuje w 80-90% przypadkow taką samą temperaturą zasilania (u mnie 38°C przy -20C) Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts