Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

darianus: Spora pomoca jest tez sterownie pogodowe. W jakims stopniu to pomaga sie zabezpieczyc przed przegrzewaniem pomieszczen, ale nie zawsze.

Pamietaj, ze problem dotyczy w zasadzie tylko okresow przejsciowych. W pelnym sezonie praktycznie nie istnieje.

Nie daj siw wpuscic nigdzie w grzejniki, bo gwarantuje, ze bedziesz zalowal. :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A po co to robić? Obniżanie temperatury a następnie jej podnoszenie, to żadna oszczędność. Ja nawet jak na narty na tydzień wyjeżdżam to nie zmieniam ustawień :)

Żartujesz !!!? CWU też grzejesz?:) Obniżanie temp. i podnoszenie nie ma sensu w przypadku podłogówki, jak wyjedziesz na tydzień sporo czasu upłynie, zanim dom się wystudzi, a jak przyjedziesz, długo będzie ziąb w domu, zanim wygrzejesz. W przypadku grzejników takiego problemu nie ma. Podłogówka kusi mnie głównie ze względu na uniwersalność doboru rodzaju ogrzewania. Na stare lata nie widzi mi się obsługa pieca na ekogroszek i chciałbym przerobić na pompę ciepła gruntową. W tej chwili pompa to raczej za drogi interes.

Gość Arturo72
W tej chwili pompa to raczej za drogi interes.

Na pewno ? A ile kosztowała Cię dodatkowa kotłownia na kocioł,ile kosztował komin i ile kosztował kocioł ?

Żartujesz !!!? CWU też grzejesz?

A jakie miałbym oszczędności z tego tytułu gdybym nie grzał?

Przy normalnym rozbiorze CWU zimą płacę za nią (za grzanie) około 30zł miesięcznie. Podziel to przez 4 i zwróć uwagę, że rozbioru nie ma. Ile zaoszczędzę? :)

I jeszcze jedno. Ty myślisz, że przy grzejnikach grzejesz tylko powietrze? W "szkieletorze" może i tak, ale w murowanym grzejesz wszystko to samo co podłogówka. Owszem, efekt grzania szybciej odczujesz, ale energii będziesz musiał uzupełnić niemal tyle samo.
Na pewno ? A ile kosztowała Cię dodatkowa kotłownia na kocioł,ile kosztował komin i ile kosztował kocioł ?

Dostałem wycenę na kwotę 31000 pln brutto. Cena zawiera instalację wod-kan, centralne ogrzewanie grzejnikowo-podłogowe, kotłownia i piec na ekogroszek. Całość z pompą pewnie 2 razy tyle mnie wyniesie albo więcej ?

Dostałem wycenę na kwotę 31000 pln brutto. Cena zawiera instalację wod-kan, centralne ogrzewanie grzejnikowo-podłogowe, kotłownia i piec na ekogroszek. Całość z pompą pewnie 2 razy tyle mnie wyniesie albo więcej ?

A jaka powierzchnia użytkowa?

I jeszcze jedno. Ty myślisz, że przy grzejnikach grzejesz tylko powietrze? W "szkieletorze" może i tak, ale w murowanym grzejesz wszystko to samo co podłogówka. Owszem, efekt grzania szybciej odczujesz, ale energii będziesz musiał uzupełnić niemal tyle samo.

Zgadzam się z tym, tylko że grzejnikami najpierw grzejesz powietrze a potem ściany i podłogi, w podłogówce odwrotnie.

A jakie miałbym oszczędności z tego tytułu gdybym nie grzał?

Przy normalnym rozbiorze CWU zimą płacę za nią (za grzanie) około 30zł miesięcznie. Podziel to przez 4 i zwróć uwagę, że rozbioru nie ma. Ile zaoszczędzę? :)

Zawsze na 2 browary zostanie :) Faktycznie przy pompie ciepła nie ma sensu się bawić w obniżanie i podnoszenie temperatury

Zgadzam się z tym, tylko że grzejnikami najpierw grzejesz powietrze a potem ściany i podłogi, w podłogówce odwrotnie.

Dlatego napisałem, że efekt ciepła będzie szybciej odczuwalny przy grzejnikach, ale z oszczędzaniem energii niewiele to ma wspólnego.

dom z poddaszem, użytkowa 130m2

Czyli taki jak mój. PC+kotłownia+odwierty kosztowały mnie 27tyś.+ materiał na ogrzewanie podłogowe 4tyś.

Pompy teraz nieco podrożały, ale można znaleźć taniej odwierty albo samemu wykonać kolektor poziomy. Gdzie tu 60tyś?

Czyli taki jak mój. PC+kotłownia+odwierty kosztowały mnie 27tyś.+ materiał na ogrzewanie podłogowe 4tyś.

Pompy teraz nieco podrożały, ale można znaleźć taniej odwierty albo samemu wykonać kolektor poziomy. Gdzie tu 60tyś?

to jest cena z montażem wszystkiego? czy podłogówka wykonana samemu?

to jest cena z montażem wszystkiego? czy podłogówka wykonana samemu?

Podłogówkę wykonywał mi kolega hydraulik. Nie jest to jakoś skomplikowane, ale samemu się nie podjąłem.

Gość Arturo72

Czy w/w oferta zawiera też koszt komina i wydzielonego miejsca na kocioł ? Jeśli nie to dolicz te koszty do tej wyceny w porównaniu do pompy bo ona tych dodatkowych elementów nie potrzebuje.

O koszcie pompy nie masz pojęcia.

Czy w/w oferta zawiera też koszt komina i wydzielonego miejsca na kocioł ? Jeśli nie to dolicz te koszty do tej wyceny w porównaniu do pompy bo ona tych dodatkowych elementów nie potrzebuje.

O koszcie pompy nie masz pojęcia.

Dom jest z piwnicą, także miejsce na kocioł w moim przypadku nie ma żadnego znaczenia. Jeśli faktycznie różnica nie jest tak duża, muszę lepiej rozpoznać temat pomp ciepła i pozbierać oferty. Ponoć od tego roku można o dofinansowanie się starać.

• 2 months później...

jestem nowa tutaj więc witam wszystkich ;)

jestem w trakcie czytania wątku i nurtuje mnie jeden zasadniczy problem podłogówki, który pomimo wszystkich ochów i achów wciąż widzę.

Na razie jesteśmy zdecydowani - podłogówka na dole. A na górze...?

Moja wizja jest taka:

jest zima. Na pewno zdarzy się, że my/dzieci przyjdziemy z zimowego spaceru/stoku przemoczeni do suchej nitki. Co w takim wypadku robicie z ubraniami? no bo chyba nie rzucacie na ziemię?

pytam z ciekawości - szukam argumentów i jakiegoś rozwiązania. Owszem, w łazience będzie jakiś mały grzejniczek do suszenia ręczników, może w kotłowni zdarzy się jeden - ale jak rodzina duża, jak suszycie "na szybko" ubrania w takim wypadku?

pozdrawiam ;)

Myślę, że mało kto robi cały system ogrzewania pod kilka dni czy wręcz godzin czyli np suszenie. U mnie jest tak jak piszesz, duża drabinka w łazience plus grzejnik w pralnio-kotlowni.

Jak jest ciepło i porządnie działająca wentylacja to i tak wszystko szybko wyschnie (na zabawy na śniegu nie polecam bawełny)

Przez pięć lat nie mieliśmy z tym problemu.