Pyxis 25.08.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 darianus: Spora pomoca jest tez sterownie pogodowe. W jakims stopniu to pomaga sie zabezpieczyc przed przegrzewaniem pomieszczen, ale nie zawsze. Pamietaj, ze problem dotyczy w zasadzie tylko okresow przejsciowych. W pelnym sezonie praktycznie nie istnieje. Nie daj siw wpuscic nigdzie w grzejniki, bo gwarantuje, ze bedziesz zalowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.08.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 A po co to robić? Obniżanie temperatury a następnie jej podnoszenie, to żadna oszczędność. Ja nawet jak na narty na tydzień wyjeżdżam to nie zmieniam ustawień Żartujesz !!!? CWU też grzejesz? Obniżanie temp. i podnoszenie nie ma sensu w przypadku podłogówki, jak wyjedziesz na tydzień sporo czasu upłynie, zanim dom się wystudzi, a jak przyjedziesz, długo będzie ziąb w domu, zanim wygrzejesz. W przypadku grzejników takiego problemu nie ma. Podłogówka kusi mnie głównie ze względu na uniwersalność doboru rodzaju ogrzewania. Na stare lata nie widzi mi się obsługa pieca na ekogroszek i chciałbym przerobić na pompę ciepła gruntową. W tej chwili pompa to raczej za drogi interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.08.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 W tej chwili pompa to raczej za drogi interes. Na pewno ? A ile kosztowała Cię dodatkowa kotłownia na kocioł,ile kosztował komin i ile kosztował kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.08.2014 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Żartujesz !!!? CWU też grzejesz? A jakie miałbym oszczędności z tego tytułu gdybym nie grzał? Przy normalnym rozbiorze CWU zimą płacę za nią (za grzanie) około 30zł miesięcznie. Podziel to przez 4 i zwróć uwagę, że rozbioru nie ma. Ile zaoszczędzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.08.2014 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 I jeszcze jedno. Ty myślisz, że przy grzejnikach grzejesz tylko powietrze? W "szkieletorze" może i tak, ale w murowanym grzejesz wszystko to samo co podłogówka. Owszem, efekt grzania szybciej odczujesz, ale energii będziesz musiał uzupełnić niemal tyle samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.08.2014 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Na pewno ? A ile kosztowała Cię dodatkowa kotłownia na kocioł,ile kosztował komin i ile kosztował kocioł ? Dostałem wycenę na kwotę 31000 pln brutto. Cena zawiera instalację wod-kan, centralne ogrzewanie grzejnikowo-podłogowe, kotłownia i piec na ekogroszek. Całość z pompą pewnie 2 razy tyle mnie wyniesie albo więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.08.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Dostałem wycenę na kwotę 31000 pln brutto. Cena zawiera instalację wod-kan, centralne ogrzewanie grzejnikowo-podłogowe, kotłownia i piec na ekogroszek. Całość z pompą pewnie 2 razy tyle mnie wyniesie albo więcej ? A jaka powierzchnia użytkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.08.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 I jeszcze jedno. Ty myślisz, że przy grzejnikach grzejesz tylko powietrze? W "szkieletorze" może i tak, ale w murowanym grzejesz wszystko to samo co podłogówka. Owszem, efekt grzania szybciej odczujesz, ale energii będziesz musiał uzupełnić niemal tyle samo. Zgadzam się z tym, tylko że grzejnikami najpierw grzejesz powietrze a potem ściany i podłogi, w podłogówce odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.08.2014 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 A jaka powierzchnia użytkowa? dom z poddaszem, użytkowa 130m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.08.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 A jakie miałbym oszczędności z tego tytułu gdybym nie grzał? Przy normalnym rozbiorze CWU zimą płacę za nią (za grzanie) około 30zł miesięcznie. Podziel to przez 4 i zwróć uwagę, że rozbioru nie ma. Ile zaoszczędzę? Zawsze na 2 browary zostanie Faktycznie przy pompie ciepła nie ma sensu się bawić w obniżanie i podnoszenie temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.08.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Zgadzam się z tym, tylko że grzejnikami najpierw grzejesz powietrze a potem ściany i podłogi, w podłogówce odwrotnie. Dlatego napisałem, że efekt ciepła będzie szybciej odczuwalny przy grzejnikach, ale z oszczędzaniem energii niewiele to ma wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.08.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 dom z poddaszem, użytkowa 130m2 Czyli taki jak mój. PC+kotłownia+odwierty kosztowały mnie 27tyś.+ materiał na ogrzewanie podłogowe 4tyś. Pompy teraz nieco podrożały, ale można znaleźć taniej odwierty albo samemu wykonać kolektor poziomy. Gdzie tu 60tyś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.08.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Czyli taki jak mój. PC+kotłownia+odwierty kosztowały mnie 27tyś.+ materiał na ogrzewanie podłogowe 4tyś. Pompy teraz nieco podrożały, ale można znaleźć taniej odwierty albo samemu wykonać kolektor poziomy. Gdzie tu 60tyś? to jest cena z montażem wszystkiego? czy podłogówka wykonana samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.08.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 to jest cena z montażem wszystkiego? czy podłogówka wykonana samemu? Podłogówkę wykonywał mi kolega hydraulik. Nie jest to jakoś skomplikowane, ale samemu się nie podjąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.08.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Dostałem wycenę na kwotę 31000 pln brutto. Cena zawiera instalację wod-kan, centralne ogrzewanie grzejnikowo-podłogowe, kotłownia i piec na ekogroszek. Całość z pompą pewnie 2 razy tyle mnie wyniesie albo więcej ? Czy w/w oferta zawiera też koszt komina i wydzielonego miejsca na kocioł ? Jeśli nie to dolicz te koszty do tej wyceny w porównaniu do pompy bo ona tych dodatkowych elementów nie potrzebuje. O koszcie pompy nie masz pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.08.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Czy w/w oferta zawiera też koszt komina i wydzielonego miejsca na kocioł ? Jeśli nie to dolicz te koszty do tej wyceny w porównaniu do pompy bo ona tych dodatkowych elementów nie potrzebuje. O koszcie pompy nie masz pojęcia. Dom jest z piwnicą, także miejsce na kocioł w moim przypadku nie ma żadnego znaczenia. Jeśli faktycznie różnica nie jest tak duża, muszę lepiej rozpoznać temat pomp ciepła i pozbierać oferty. Ponoć od tego roku można o dofinansowanie się starać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokico 27.10.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 jestem nowa tutaj więc witam wszystkich jestem w trakcie czytania wątku i nurtuje mnie jeden zasadniczy problem podłogówki, który pomimo wszystkich ochów i achów wciąż widzę. Na razie jesteśmy zdecydowani - podłogówka na dole. A na górze...? Moja wizja jest taka: jest zima. Na pewno zdarzy się, że my/dzieci przyjdziemy z zimowego spaceru/stoku przemoczeni do suchej nitki. Co w takim wypadku robicie z ubraniami? no bo chyba nie rzucacie na ziemię? pytam z ciekawości - szukam argumentów i jakiegoś rozwiązania. Owszem, w łazience będzie jakiś mały grzejniczek do suszenia ręczników, może w kotłowni zdarzy się jeden - ale jak rodzina duża, jak suszycie "na szybko" ubrania w takim wypadku? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 27.10.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Myślę, że mało kto robi cały system ogrzewania pod kilka dni czy wręcz godzin czyli np suszenie. U mnie jest tak jak piszesz, duża drabinka w łazience plus grzejnik w pralnio-kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Jak jest ciepło i porządnie działająca wentylacja to i tak wszystko szybko wyschnie (na zabawy na śniegu nie polecam bawełny)Przez pięć lat nie mieliśmy z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Mozna tez rozwazyc zakup jakiegos dodatkowego kompletu odziezy na zmiane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts