pokico 27.10.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 ok, dzięki za odpowiedzi;)Pyxis oczywiście, że będzie, chodziło mi raczej o rozwiązanie praktyczne umieszczenia wilgotnej odzieży gdziekolwiek, skoro nie ma grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2014 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Praktycznie, to ustawiasz szuszarke stojaca na jakims stryszku czy w garderobie, taka druciana, i wieszasz do woli. Zima najczesciej w domu jest ostry deficyt wilgoci w powietrzu, wiec takie mokre "szmaty" schna bardzo szybko - ale nie natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.10.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Mozna tez rozwazyc zakup jakiegos dodatkowego kompletu odziezy na zmiane. Tym razem w pełni popieram Twoje stanowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 31.10.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 (edytowane) witamczy może ktoś polecic mi dobrą sprawdzoną firme do projektu CO opartego na Pompie ciepła +100% ogrzewanie podłogowe + drabinki w łazienkach na reczniki. Dom to parter + poddasze domek trochę skomplikowany kubatura 1120 m.sześciennych, Podłogi: parter 178 mkw ( w tym salon z antresola) + garaz 57 mkw, poddasze podłogi 110 mkw Wykonastwo planuje przez - szwagra hydraulika- dobry fachowiec ale powiedział ze chce mieć dobry projekt. Edytowane 31 Października 2014 przez sędłaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Kubatura to pewnie budynek caly a nie grzana, bo jesli grzana, to masz powyzej 400m2 uzytkowej. Spora chatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 31.10.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Pixis wystarczy jakieś pomieszczenie przez 2 kondygnacje i już kubatura wzrasta bardzo mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Pixis wystarczy jakieś pomieszczenie przez 2 kondygnacje i już kubatura wzrasta bardzo mocno. No chyba, ze masz 12m wysokosci tego pomieszczenia. Mysle, ze podaje (jak wiekszisc) kubature z projektu, a ta jest kubatura bryly budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 01.11.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 (edytowane) kubatura z projektu Już mam KUBATURA wnętrzy 815 m. szesc Edytowane 2 Listopada 2014 przez sędłaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisniausia 18.12.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Witam wszystkich. Kupiliśmy dom w tym roku .dom 145 M .większość to ogrzewanie podłogowe.proszę powiedzieć ponieważ nie znam się na tym jeszcze czy ogrzewanie podłogowe jest w ogole wyczuwalne? Chodzi mi o to ze posiadam pięć vaillant grzejemy gazem temp żądaną 21stopni i w domu niby jest to 20,5 ale tak naprawdę w ogole nie odczuwam ze podłogą grzejne. Proszę o poradę osób które grzeją gazem czy to normalne ze nie czuje takiego ciepła i czy mam rozumieć ze abym odczuwał ciepło podłogi musiałbym znacznie podnieść temp w pomieszczeniu np. Do 26 STOPNI co odbije się na wyższym rachunku? ja myślałem ze tobbędzie Pirlo w stopy a tu za ciekawie nie jest mimo osiągnięcia żądanej temp. Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.12.2014 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Chodzi mi o to ze posiadam pięć vaillant grzejemy gazem temp żądaną 21stopni i w domu niby jest to 20,5 ale tak naprawdę w ogole nie odczuwam ze podłogą grzejne. Czyli masz poprawnie wykonaną i poprawnie działającą podłogówkę Tak ma być,wodna podlogówka nie może parzyć w stopy,ma być neutralna i taka jest u ciebie i to jest normalne. Jeśli temp.w domu jest odpowiednia to chyba wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisniausia 19.12.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 No niby jest taka temp jak ma byc ale nie powinienem czuć chłodu a bes skarpet czuje...byłem u kolegi - co prswda grzeje węglem ,w domu temp 25s i ma podlogowke w kuchni i ubikacji i tam czuć ciepło.co prawda za.bardzo ale.czuć .ja chcialbym osiągnąć chociaż jedną piąta z tego co ona ma .tak abym stojąc.na niej czuł chociaż delikatnie ciepło....szczeze teoche inaczej sobie trochę wyobrażałem ta podlogowke .więc albialbo na rozdzielaczu mam coś nie tak albo wszystko gra tylko mialem większe oczekiwania co do tego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) No niby jest taka temp jak ma byc ale nie powinienem czuć chłodu a bes skarpet czuje...byłem u kolegi - co prswda grzeje węglem ,w domu temp 25s i ma podlogowke w kuchni i ubikacji i tam czuć ciepło.co prawda za.bardzo ale.czuć .ja chcialbym osiągnąć chociaż jedną piąta z tego co ona ma .tak abym stojąc.na niej czuł chociaż delikatnie ciepło....szczeze teoche inaczej sobie trochę wyobrażałem ta podlogowke .więc albialbo na rozdzielaczu mam coś nie tak albo wszystko gra tylko mialem większe oczekiwania co do tego : Miałeś złe i nie uprawnione oczekiwania co do podlogowki,ona nie ma prawa nagrzewac podłogi tak żeby było ciepło w nogi i tak nie może grzać,kolega ma widocznie spaprana podlogowke,że ma ciepła podłogę. Podłoga przy podlogowce jest cieplejsza o 3-5st.C niż temperatura w pomieszczeniu bo to nie jest grzejnik ścienny gdzie zapodajesz ok.50-60st.C na zasilaniu tylko w podłogę idzie ok.30-35st.C. Druga sprawa ze odczuwanie ciepła podłogi różni się tym co jest na podłodze,na kaflach będzie czuć na panelach i parkiecie mniej przy tej samej temp.w pomieszczeniu. Podlogowka grzeje całą swoją powierzchnia czyli w sypialni 15m2 będzie to 15m2 grzejnika podłogowego gdzie ściennego tylko ok.1m2 i teraz pomysł jakie muszą być różnice w temperaturze zasilania dla obu grzejników przy jednakowej temp.w pomieszczeniu. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.12.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 No niby jest taka temp jak ma byc ale nie powinienem czuć chłodu a bes skarpet czuje...byłem u kolegi - co prswda grzeje węglem ,w domu temp 25s i ma podlogowke w kuchni i ubikacji i tam czuć ciepło.co prawda za.bardzo ale.czuć .ja chcialbym osiągnąć chociaż jedną piąta z tego co ona ma .tak abym stojąc.na niej czuł chociaż delikatnie ciepło....szczeze teoche inaczej sobie trochę wyobrażałem ta podlogowke .więc albialbo na rozdzielaczu mam coś nie tak albo wszystko gra tylko mialem większe oczekiwania co do tego : No to poczekajmy jeszcze parę lat jak u kolegi zaczną się problemy zdrowotne wtedy zrozumie dlaczego podłogówki ma nie być czuć. Stąd się właśnie potem biorą wszystkie mity że podłogówka jest nie zdrowa. Po za tym 25 st. przy podłogówce to przecież w majtkach można się ugotować. Choć są ludziska dla których jak sobie dupska nie sparzy to zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisniausia 19.12.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 U mnie na 145m 2 jest ok. 100m2 podlogowki i wszędzie płytki gresowe.w sypialni mam panele a w drugiej wykladzine. Proszę powiedzcie mi jaka powinna być temp na tym termo.który jest na rozdzielaczu? I jaka powinna być odpowiednią tep. Podłogi do tej temp. Czy ktoś z was ma może rozdzielacz podlogowy tece floor i mógłby mnie pokierowwc jak powinno być to wszystko ustawione poprawnie? Tam jest mnustwo zaworkow które ustawia się kluczem imbus , termostat, czujnik itp. Chcialbym wiedzieć czy wszystko u mnie jest dobrze ustawione ponieważ instalator zrobił i potem powiedział ze muszę sobie radzić sam ...dzisiaj położę termometr na podłodze i spraedze jaka ma.temp....w sypialni mam kaloryfer i jest ustawiiny na minimum pracy , panele są tak samo ciepłe jak podłoga w innycj pomieszczeniach a w pokoju jest 21.5 stopnia.czyli ciepłej o stopień w porównaniu do innych pomieszczeń gdzie jest podłoga..poge podaj ewentualnie linka.z youtuba z ustawieniami mojego rozdzielacza pieca i całej reszty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 19.12.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 jestem nowa tutaj więc witam wszystkich jestem w trakcie czytania wątku i nurtuje mnie jeden zasadniczy problem podłogówki, który pomimo wszystkich ochów i achów wciąż widzę. Na razie jesteśmy zdecydowani - podłogówka na dole. A na górze...? Moja wizja jest taka: jest zima. Na pewno zdarzy się, że my/dzieci przyjdziemy z zimowego spaceru/stoku przemoczeni do suchej nitki. Co w takim wypadku robicie z ubraniami? no bo chyba nie rzucacie na ziemię? pytam z ciekawości - szukam argumentów i jakiegoś rozwiązania. Owszem, w łazience będzie jakiś mały grzejniczek do suszenia ręczników, może w kotłowni zdarzy się jeden - ale jak rodzina duża, jak suszycie "na szybko" ubrania w takim wypadku? pozdrawiam ja rozwieszam w kotłowni która jest również pralnią i suszarnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 19.12.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Ulubiony tekst jaki słyszę gdy mój tata nas odwiedzi-ta podłoga nie jest ciepła Mówię wciąż i wciąż, że ma nie być ciepła, tylko przyjemna w odbiorze, nie zimna... U nas poza łazienkami i kuchnią jest wszędzie drewno. Łazimy boso bez skarpet. W domu 20-21 stopni. Podłoga jest przyjemna. W łazienkach faktycznie nie jest tak fajnie jak na parkiecie, dlatego współczuję tym którzy mają wszędzie płytki, zwłaszcza w okresach przejściowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisniausia 19.12.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 ok w takim razie jaka masz temp. podłogi skoro chodzicie boso, prosze o szczera odpowiedz poniewaz ja zaraz sprawdze ile jest u mnie i chcialbym aby odpowiedz byla szczera...zebym mogl porównać i w koncu pojąć ze tak powinno być. Prosze o odpowiedz ludzi którzy posiadaja i maja jak zmierzyć temp pogłogi. pozdrawiam u mnie na ta chwile wynosi 20sC.... termoment elektryczny polozony na 20 min czujnikiem do podlogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.12.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Witam wszystkich. Kupiliśmy dom w tym roku .dom 145 M .większość to ogrzewanie podłogowe.proszę powiedzieć ponieważ nie znam się na tym jeszcze czy ogrzewanie podłogowe jest w ogole wyczuwalne? Chodzi mi o to ze posiadam pięć vaillant grzejemy gazem temp żądaną 21stopni i w domu niby jest to 20,5 ale tak naprawdę w ogole nie odczuwam ze podłogą grzejne. Proszę o poradę osób które grzeją gazem czy to normalne ze nie czuje takiego ciepła i czy mam rozumieć ze abym odczuwał ciepło podłogi musiałbym znacznie podnieść temp w pomieszczeniu np. Do 26 STOPNI co odbije się na wyższym rachunku? ja myślałem ze tobbędzie Pirlo w stopy a tu za ciekawie nie jest mimo osiągnięcia żądanej temp. Proszę o jakieś porady. Pozdrawiam Nie należ patrzeć na temperaturę podłogi tylko na temperaturę jaka panuje w pomieszczeniu. Jak masz 20.5 i uważasz że jest zimno to zwiększ o 1-2 stopnie i zobaczysz czy będzie dobrze. Bez dokładnego schematu instalacji, zdjęć itp. nikt ci nie jest w stanie pomóc przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 19.12.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 u mnie na ta chwile wynosi 20sC.... termoment elektryczny polozony na 20 min czujnikiem do podlogi... Ja sprawdzałem to w zeszłym roku i około 3h po zakończeniu grzania temperatura podłogi (panele 12mmm) była pomiędzy 23*-23,5* a temp. w pomieszczeniu 22*-22,5* Ale tak jak fenix2 napisał nie patrz na temp podłogi, jeśli w pomieszczeniu jest za zimno podnieś temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wisniausia 19.12.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 https://www.youtube.com/watch?v=kahEpQFiiAU&feature=youtu.be tu jest fuilmik na youtube, miedzy 3 a 5 min jest piokazane jak to u mnie wyglada... prosze zwrócic uwage mniejwiecej wszystko jest ok , jak cos moge wstawic jakies fotki badz nowy filmik ;p co prawda spalnie juz spadło bo pali duzo mniej ale chodzi mi tylko o ta temp podlogi i czy ten mieszacz jest dobrze ustawiony ;p pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts