Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

1. ok daje 21 stopni dzien i noc.

2. głowice daje na maxa, w moim przypadku da sie tylko dac na 4 bo dalej jest jakas blokada ;p

3. sadze ze izolacje domu nie sa najgorsze i przy -5 nie powinien brać 11 m3 gazu - podejrzewam ze gdzies moze byc cos nie tak ustwione i dlatego spalanie jest wyzsze.

Nie jeden post czytalem ze ktois mial zle kociol ustawiony i spalanie moze byc wyzsze. Kolega z forum obniżył spalanie o 3m3 dziennie przy takich samych temp wiec wiem ze jest to mozliwe i nie tylko ze wzgledu na tego goscia tylko wiele takich tematów jest , nawet na muratorze.

Ok zobaczymy co czas przyniesie robie tak jak napisales :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jeden post czytalem ze ktois mial zle kociol ustawiony i spalanie moze byc wyzsze. Kolega z forum obniżył spalanie o 3m3 dziennie przy takich samych temp wiec wiem ze jest to mozliwe i nie tylko ze wzgledu na tego goscia tylko wiele takich tematów jest , nawet na muratorze.

3m3 gazu to ok. 30kwh energii...

w obecnych warunkach moja chałupa zużywa ok. 45-50kwh energii na utrzymanie 22-23*, daj mi tego "zawodnika" który tak przestawi mi sterowanie że bez spadku komfortu zejdzie chociaż z 10kwh na dobę...:D

w tych m3 gazu jest też CWU...?

ile wody średnio zużywacie na dobę...?

3. sadze ze izolacje domu nie sa najgorsze i przy -5 nie powinien brać 11 m3 gazu - podejrzewam ze gdzies moze byc cos nie tak ustwione i dlatego spalanie jest wyzsze.

moja chałupa przy -5 bierze ok. 65-70kwh ale jest już dawno wysuszona i wygrzana , twoja nie dość że nowa to jeszcze z porothermu i wentylacją grawitacyjną...

daj jej wyschnąć a zużycie samo zacznie spadać, ustal tylko optymalnie zadaną temperaturę i nie przestawiaj co chwilę...

nie ma czegoś takiego że kocioł spala i ciepła nie daje ...

no ok ;p tylko po co jest ponad 100 ustawien na sterowniku typu korekta, termostts brak, obnizanie itp;p

po cos one sa;p gdyby bylo tak jak piszesz to kupujesz piec, podłączasz go, ustawiasz temp i po problemie i albo pali ci 6 m3 gazu albo 20m3 :p Wydaje mi sie ze trzeba zoptymalizowac odpowiednio kociol pod swój dom, izolacje itp... takie jest moje zdanie.

;p pozdrooo

ok w takim razie jaka masz temp. podłogi skoro chodzicie boso, prosze o szczera odpowiedz poniewaz ja zaraz sprawdze ile jest u mnie i chcialbym aby odpowiedz byla szczera...zebym mogl porównać i w koncu pojąć ze tak powinno być. Prosze o odpowiedz ludzi którzy posiadaja i maja jak zmierzyć temp pogłogi. pozdrawiam u mnie na ta chwile wynosi 20sC.... termoment elektryczny polozony na 20 min czujnikiem do podlogi...

nie powiem Ci dokładnie bo nie mam sprzętu żeby to dokładnie zmierzyć. Temperatura podłogi uzależniona jest od temp. zasilania. Jakiś czas temu mierzyłam zwykłym pokojowym termometrem, położonym pod pudełkiem ze styropianu. Wtedy na termometrze było bodajże 24 stopnie. Temperatura w pomieszczeniach u nas to 20-21 stopni. Ale bierz pod uwagę że u nas parkiet prawie wszędzie. Na płytkach w kuchni już tak milusio nie jest, mimo że temperatura jest praktycznie taka sama, ale inaczej ją odczuwasz na gresie a inaczej na drewnie.

no wlasnie wydawalo mi sie ze jak bylo zimniej to do mszybciej sie nagrzewał...to ja nie wiem jak ktos pisze ze ma krzywa grzewcza 0,30 i ma 22 stopnie w domu i ma tylko podlogówke... to zeby nagrzac ten dom z 18 stopni do 22 musi czekac tydzien haha bo przy krzywej 0,30 temp zasilania jest bardzo bardzo niska ;p

prosze powiedziec czy lepiej jest trzymać cały czas np. temp 21 stopni czy lepiej na noc obnizyc o 0,5 lub 1 stopnia ? bo w moim przypadku jak od 23:00 do 15:00 mamy tryb nocny (bo wracamy dopiero do domu o 17:00 ) to w tym czasie sie wychladza...i potem nowu kilka godzin musze czekac i w tedy piec chodzi non stop... moze lepiej jak on by sobie potrzymywal ta temp caly czas na bardzo niskiej krzywej ? i dac wtedy noc 21 stopni i dzien 21 ?

moga te pytania wydawac sie wam banalne ale ja nie mam bladego pojecia o tym wszystkim i wiem tyle co wyczytam. pozdro

Podłogówka ma dużą bezwładność, jak już City napisał.

Ja na początku też się bawiłam w grzanie i oszczędzanie nocą, z różnicą rzędu kilku stopni. Teraz mam grzanie 21,5 a oszczędzanie 20,5 czyli niewielka różnica, bo przy podłogówce i tak większe różnice nie mają sensu. Jak chcesz mieć cieplej po powrocie do domu z pracy to ustaw tryb grzania od godziny co najmniej 15, wtedy chociaż podłoga się nagrzeje;) też jest inny odbiór jak masz ciepłą podłogę a jak chłodniejszą.

1. ok daje 21 stopni dzien i noc.

2. głowice daje na maxa, w moim przypadku da sie tylko dac na 4 bo dalej jest jakas blokada ;p

Ok zobaczymy co czas przyniesie robie tak jak napisales :)

Daj głowice na max, tylko że, jak z pieca wychodzi te 37* to może być tak że na mieszaczu będzie te maksymalnie 27* i więcej nie uzyskasz bo jest na za mała temperatura zasilania.

Na próbę trzeba by zwiększyć krzywą grzewczą albo ustawić na kotle na stałe np. 45* Celsjusza.

Po kilku daniach dom się wygrzeje i wtedy zobaczysz.

pewnie masz świetnie zaizolowany :) w kominku palicie?

Nie .

4 grzejniki obsługują całe mieszkanie. Przypadkowo w zeszłym roku zapomniałem włączyć podłogówkę ,a w zasadzie włączyłem pompę ale zawór doprowadzający ciepło był zamknięty ,zdziwiło mnie że tak idzie mało opału ,ale po miesięcy wykryłem że jednego zaworu nie otworzyłem,woda w podłogówce krążyła w obiegu wewnętrznym.:rolleyes:

Teraz wykorzystuję to i nie włączam podłogówki jak jest cieplej ,w tym roku nie ma zimy na razie więc oszczędności są spore ,wystarczą delikatnie ciepłe grzejniki te 4 + drabinka w łazience,a sterowalność temperaturą jest wysoka.

aaaa, grzejniki masz. U nas nie ma. 100% podłogówki :)

Zastanawiam się teraz czy nie lepiej było zrobić jak się budowałem w każdym pomieszczeniu połowę podłogi w podłogówce zatopić i małe grzejniki jedno płytowe.

Taka instalacja grzejąc razem czyli podłogówka 50% i mały grzejnik 50% pokrywałyby cale zapotrzebowanie pomieszczenia na ciepło 100% .

Sterowalność instalacji była by super. Przy małym mrozie i w okresach przejściowych jesień- wiosna chodziły by same grzejniki ,na duże mrozy zapuszczał bym podłogówkę .Już teraz widzę spore oszczędności ,co by było przy takiej instalacji.:)

Eeee tam. Eksperymentuj. Cos w koncu Ci pomoze. ;)

Też byłem przekonany że podłogówka powinna być odpalona na samym początku sezonu grzejnego i tyle lat tak robiłem .

Na jednej kondygnacji budynku nie ma grzejników musi chodzić podłogówka cały sezon.

Gdy wchodzi w grę podgrzewanie a nie ogrzewanie to się nie sprawdziło ,zmieniłem sposób sterowania ogrzewaniem,brak zimy .

Gość Arturo72
Podgrzewam teraz kilka litrów wody zwłaszcza nocą ,a nie blok betonowy non stop ,100 m2 podłogówki to 6 m3 betonu ,blok 1,x1 x 6

Ja mam 125m2 podłogówki i blok 57m3 betonu(180m2*0,32m) i uważam to za super sprawę :)

Z tym,że ja nie dogrzewam,bo nie ma takiej potrzeby,tylko grzeje i utrzymuje stałą temperaturę w domu :)