Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko pamiętaj że autorus ma dom ponad dwa razy większy od twojego. OZC to obliczenie zapotrzebowania twojego domu na ciepło a na jego podstawie dowiesz się jakiej mocy kociołka potrzebujesz i można zrobić projekt podłogówki bo dowiesz się ile ciepełka bedzie potrzebowało każde z twoich pomieszczeń.

Dziękuję za odpowiedź. To teraz proszę mi jeszcze powiedzieć czy jeżeli pójdę np. do Viessmanna to zrobią mi to OZC i ewentualnie projekt podłogówki?

Proponuję zrobić to u niezależnego audytora. Tylko nie sugeruj się takimi z naszego aledrogo bo takie to chyba już dostałaś w pakiecie z projektem i zapisem o kotle 24kW.

Edytowane przez plusfoto

Jutro mam dostać namiary na dobrego hydraulika, takiego który poleca podłogówkę w całym domu, a nie odradza jak większość. Problem jest tylko taki, że ciężko u pana z terminami. Mam jednak nadzieję, że uda nam się z nim umówić i omówić pewne rzeczy. I jeszcze jedno pytanie - jakie konsekwencje będzie miało dla mnie zainstalowanie kotła 24kW i skoro to za duża moc, to dlaczego polecana jest w projekcie?

Mnie obchodzi bardzo, dlatego się Was radzę:) W takim razie jaką moc powinien mieć kocioł do takiego domku jak mój?

witka mamy to wywróżyć z fusów czy z kart? Napisałem Ci już zrób porządne i rzetelne OZC a dowiesz się wszystkiego. Na jego podstawie również można będzie rozplanować podłogówkę. Na oko to mogę zgadnąć że kociołek 10 kW to i tak będzie przesada. Ale jak wiesz na oko to chłopina w szpitalu zmarła.;)

I tak też zrobię. Najpierw jednak spotkam się z hydraulikiem, o którym wspominałam i zobaczę jak przebiegnie rozmowa. Podejdę też do Viessmanna zobaczymy jaki kocioł nam polecą i w ogóle co powiedzą. Dziękuję wszystkim za rady. Jak już podejmiemy decyzję co do kotła, ogrzewania i będziemy mieć OZC, to napiszę i wtedy mam nadzieję, że pomożecie nam zweryfikować te dane. Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. To teraz proszę mi jeszcze powiedzieć czy jeżeli pójdę np. do Viessmanna to zrobią mi to OZC i ewentualnie projekt podłogówki?

Tak, kiedyś udałem się do Viessmana w celu wyceny montażu instalacji CO + zakup kotła do mojego domu. Oczywiście, że wykonaliby projekt instalacji i właściwie, to jest standardem, że najpierw robią projekt i na jego podstawie montują instalacje. Natomiast nie wiem czy wykonaliby sam projekt instalacji, bez zakupów i montażu? W ostateczności nie skorzystałem, a projekt robiłem w biurze projektowym zajmującym się instalacjami.

I tak też zrobię. Najpierw jednak spotkam się z hydraulikiem, o którym wspominałam i zobaczę jak przebiegnie rozmowa. Podejdę też do Viessmanna zobaczymy jaki kocioł nam polecą i w ogóle co powiedzą. Dziękuję wszystkim za rady. Jak już podejmiemy decyzję co do kotła, ogrzewania i będziemy mieć OZC, to napiszę i wtedy mam nadzieję, że pomożecie nam zweryfikować te dane. Pozdrawiam

Jezeli chodzi o wstepne szacunki to dla tego budynku:

projektowe obciązenie cieplne = 4-5,5 kW

zapotrzebowanie na ciepło= 6500-8000 kWh

cwu = ilość osób x 950-1000 kWh/rok (nieco przeszacowane, ale normowe)

Gość Gos**c

W Buderusie standardowo ok. 20kW, rurki co 20cm, lazienka co 15cm.

Interesowala ich tylko wielkosc domu. Gdy wspomnialem jakie mam zapotrzebowanie to i tak oni chcieli dac akurat 20kW.

Skonczylo sie na tym, ze ja wybralem na wlasna odpowiedzialnosc mniejsza moc kotla, ktory i tak chodzi na minimum.

Odradzam sluchac sprzedawcow i pseudoprojektantow. Tu na forum jest wiecej cennych informacji oraz kompetentnych osob niz mozna znalezc w biurach lub wypasionych salonach.

Wszystko ok ale co CWU? nie potrzeba większego kotła do takich celów żeby dogrzać 200 lit wody? w bojlerze.

Taki piecyk da sobie radę? jak ma 14KW?

Wylewki jakie macie ? anhydrytowa ma sens dawać?

W podłodze mam 20cm styro jak dam anhydrytowa to jeszcze muszę dołożyć styro bo mniej cm jest wylewki.

adamfcb - Mam taki sam zestaw. Tez się bałem o ogrzanie wody. Ale jest OK - jak woda wystygnie to ogrzanie tych 160l do ustawionej temperatury zajmuje max 15min.

Do ogrzania mam 120m2 i kociołek spokojnie daje radę. Zeszłej zimy - akurat wygrzewałem podłogówkę w maksymalne mrozy, to w domu, pomimo że nie było drzwi wewnątrz, czyli dodatkowo grzałem duży strych i garaż z nieszczelnymi drzwiami w środku dochodziło do 30st.

Wiec kociołek 12kW spokojnie wystarcza. :-D

• 2 weeks później...