autorus 17.02.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Do 19kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Tylko pamiętaj że autorus ma dom ponad dwa razy większy od twojego. OZC to obliczenie zapotrzebowania twojego domu na ciepło a na jego podstawie dowiesz się jakiej mocy kociołka potrzebujesz i można zrobić projekt podłogówki bo dowiesz się ile ciepełka bedzie potrzebowało każde z twoich pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witka24 17.02.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Dziękuję za odpowiedź. To teraz proszę mi jeszcze powiedzieć czy jeżeli pójdę np. do Viessmanna to zrobią mi to OZC i ewentualnie projekt podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.02.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Na forum robią to foczki, asolt i pewnie jeszcze ktoś. Ja bym do viessman z takim czymś nie poszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. To teraz proszę mi jeszcze powiedzieć czy jeżeli pójdę np. do Viessmanna to zrobią mi to OZC i ewentualnie projekt podłogówki? Proponuję zrobić to u niezależnego audytora. Tylko nie sugeruj się takimi z naszego aledrogo bo takie to chyba już dostałaś w pakiecie z projektem i zapisem o kotle 24kW. Edytowane 17 Lutego 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witka24 17.02.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Jutro mam dostać namiary na dobrego hydraulika, takiego który poleca podłogówkę w całym domu, a nie odradza jak większość. Problem jest tylko taki, że ciężko u pana z terminami. Mam jednak nadzieję, że uda nam się z nim umówić i omówić pewne rzeczy. I jeszcze jedno pytanie - jakie konsekwencje będzie miało dla mnie zainstalowanie kotła 24kW i skoro to za duża moc, to dlaczego polecana jest w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.02.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 I jeszcze jedno pytanie - jakie konsekwencje będzie miało dla mnie zainstalowanie kotła 24kW i skoro to za duża moc, to dlaczego polecana jest w projekcie? Bo będzie ciepło, a że nieefektywnie i drogo, co kogo obchodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witka24 17.02.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Mnie obchodzi bardzo, dlatego się Was radzę W takim razie jaką moc powinien mieć kocioł do takiego domku jak mój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 17.02.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A druga sprawa że pewnie dołożyliście styropianu (w projekcie zapewne jest mniej)Jaki kocioł to wyjdzie jak zrobisz OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Mnie obchodzi bardzo, dlatego się Was radzę W takim razie jaką moc powinien mieć kocioł do takiego domku jak mój? witka mamy to wywróżyć z fusów czy z kart? Napisałem Ci już zrób porządne i rzetelne OZC a dowiesz się wszystkiego. Na jego podstawie również można będzie rozplanować podłogówkę. Na oko to mogę zgadnąć że kociołek 10 kW to i tak będzie przesada. Ale jak wiesz na oko to chłopina w szpitalu zmarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witka24 17.02.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 I tak też zrobię. Najpierw jednak spotkam się z hydraulikiem, o którym wspominałam i zobaczę jak przebiegnie rozmowa. Podejdę też do Viessmanna zobaczymy jaki kocioł nam polecą i w ogóle co powiedzą. Dziękuję wszystkim za rady. Jak już podejmiemy decyzję co do kotła, ogrzewania i będziemy mieć OZC, to napiszę i wtedy mam nadzieję, że pomożecie nam zweryfikować te dane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ja bym jedynie zmienił kolejność. Najpierw OZC, potem hydraulik i ewentualnie wiesiek, a na końcu decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.02.2015 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Dziękuję za odpowiedź. To teraz proszę mi jeszcze powiedzieć czy jeżeli pójdę np. do Viessmanna to zrobią mi to OZC i ewentualnie projekt podłogówki? Tak, kiedyś udałem się do Viessmana w celu wyceny montażu instalacji CO + zakup kotła do mojego domu. Oczywiście, że wykonaliby projekt instalacji i właściwie, to jest standardem, że najpierw robią projekt i na jego podstawie montują instalacje. Natomiast nie wiem czy wykonaliby sam projekt instalacji, bez zakupów i montażu? W ostateczności nie skorzystałem, a projekt robiłem w biurze projektowym zajmującym się instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 I tak też zrobię. Najpierw jednak spotkam się z hydraulikiem, o którym wspominałam i zobaczę jak przebiegnie rozmowa. Podejdę też do Viessmanna zobaczymy jaki kocioł nam polecą i w ogóle co powiedzą. Dziękuję wszystkim za rady. Jak już podejmiemy decyzję co do kotła, ogrzewania i będziemy mieć OZC, to napiszę i wtedy mam nadzieję, że pomożecie nam zweryfikować te dane. Pozdrawiam Jezeli chodzi o wstepne szacunki to dla tego budynku: projektowe obciązenie cieplne = 4-5,5 kW zapotrzebowanie na ciepło= 6500-8000 kWh cwu = ilość osób x 950-1000 kWh/rok (nieco przeszacowane, ale normowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 18.02.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 W Buderusie standardowo ok. 20kW, rurki co 20cm, lazienka co 15cm.Interesowala ich tylko wielkosc domu. Gdy wspomnialem jakie mam zapotrzebowanie to i tak oni chcieli dac akurat 20kW. Skonczylo sie na tym, ze ja wybralem na wlasna odpowiedzialnosc mniejsza moc kotla, ktory i tak chodzi na minimum. Odradzam sluchac sprzedawcow i pseudoprojektantow. Tu na forum jest wiecej cennych informacji oraz kompetentnych osob niz mozna znalezc w biurach lub wypasionych salonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 19.02.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Wszystko ok ale co CWU? nie potrzeba większego kotła do takich celów żeby dogrzać 200 lit wody? w bojlerze.Taki piecyk da sobie radę? jak ma 14KW?Wylewki jakie macie ? anhydrytowa ma sens dawać?W podłodze mam 20cm styro jak dam anhydrytowa to jeszcze muszę dołożyć styro bo mniej cm jest wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 19.02.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Ja mam niedrogi kociołek Immergasa 12kW i zasobnik 160l, nie ma żadnego problemu z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 20.02.2015 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 adamfcb - Mam taki sam zestaw. Tez się bałem o ogrzanie wody. Ale jest OK - jak woda wystygnie to ogrzanie tych 160l do ustawionej temperatury zajmuje max 15min. Do ogrzania mam 120m2 i kociołek spokojnie daje radę. Zeszłej zimy - akurat wygrzewałem podłogówkę w maksymalne mrozy, to w domu, pomimo że nie było drzwi wewnątrz, czyli dodatkowo grzałem duży strych i garaż z nieszczelnymi drzwiami w środku dochodziło do 30st. Wiec kociołek 12kW spokojnie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 04.03.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Wyszło mi 24 cm styropianu w jaki iść?termoorganika austotherm arsanit paneltech domstyr eps 100 czy 150 ? czy może 200dać 10 i 10 i 4 czy 14 i 10 ?Na to cementówkę czy anchydryt Edytowane 4 Marca 2015 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.03.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Daj jak najtwardszy. Wtedy masz większą pewność że nie opadnie. Wylewkę cementową, dzięki czemu może być grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts