piotrek0m 27.03.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Gdy dom jest rozległy, lub chcemy zróżnicować temperaturę wewnątrz pomieszczeń możemy pokusić się o indywidualne czujniki temperatur w każdym pomieszczeniu połączone z siłownikami na rozdzielaczu i tym samym będzie regulacja pokojowa. No dobrze, ale jaki sens mają indywidualne czujniki w stosunku do bezwładności ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.03.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 No dobrze, ale jaki sens mają indywidualne czujniki w stosunku do bezwładności ogrzewania podłogowego. Bezładność u mnie w domu wynosi 1 godzinę w górę i ok 3 godziny w dół Dla zrozumienia jeśli puszczę maksymalny przepływ na pomieszczenie to przez godzinę podniesie się temperatura o 1 *C, jeśli zakręcę obwód po takim podniesieniu to po trzech godzinach obniży się o ten stopień( temperatura w domu 22-22,5*C) Temperatura na piecu 52 *C, rekuperator 120m3/h kubatura domu 460m3 pomieszczenia które tak reagują to sypialnie po ok 13m2, 14m2, 11 m2, 9m2 dla największego pomieszczenia ok 55m2 nie jestem w stanie pomierzyć gdyż co normalne przejmuje temperaturę od cieplejszych i zimniejszych pomieszczeń i temperatura jest w miarę stabilna na poziomie 22*C. Wniosek dla "podłogowców" zawsze mnie śmieszy o bezwładność bo jeśli chodzi o podgrzanie od jakiej niskiej temperatury do wysokiej to potwierdzę trwa to duuuużo dłużej niż przy ogrzewaniu grzejnikami tradycyjnymi , jednak utrzymanie w domu z podłogówką temperatury komfortowej( dla mieszkających osób) jest dużo łatwiejsze. Gdybym nie miał zegara, zapewne mógłbym pozostawić ogrzewanie podłogowe również w porze letniej bo komfort cieplny ustawiony na regulatorze byłby spełniony. A teraz odpowiem bo jak na razie odpowiedziałem jak polityk Mają sens regulatory indywidualne dla osób lubiących ciepło! jeśli np mały dzieciak jest w sypialni , a nie lubi chłodu to ustawiamy mu temperaturę pokoju na stopień lub dwa więcej niż w pozostałych pomieszczeniach będzie miał odczuwalnie dużo cieplej. Dla dziecka które lubi bawić się na podłodze siedząc na parkiecie w piżamce również będzie to bardzo komfortowe tylko dlatego, że indywidualny czujnik będzie pilnował, aby temperatura obwodu jego "pupy" była wyższa niż podłogi w kuchni. Dotyczy to również rodziców którzy w swojej sypialni mogą mieć dużo zimniej (niekiedy o 3-4 stopnie) niż w pokojach milusińskich bo mogą ogrzewać się "sobą" Sens jest taki, że indywidualne regulatory zapewnią ten komfort cieplny dla wybranych pomieszczeń gdy pozostaną zamknięte, natomiast gdy otwarte temperatura dla całości na poziomie komunikacji ujednolici się. Wniosek - sterowanie ma tam sens, gdy chcemy z niego korzystać, gdy jest to zbędne staje się fanaberią projektanta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.03.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Dalej nie widzę sensu pakowania się w regulatory. Chyba że chcesz wachlować tymi temperaturami w poszczególnych pomieszczeniach kilka razy w ciągu tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.03.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Dalej nie widzę sensu pakowania się w regulatory. Chyba że chcesz wachlować tymi temperaturami w poszczególnych pomieszczeniach kilka razy w ciągu tygodnia. Po co? Jak sam zauważyłeś - regulator - to on będzie wachlował aby utrzymać temperaturę zadaną - żądaną Gdy otworzysz drzwi pomieszczenia niestety będzie dążył do wyrównania czyli ujednolicenia temperatury w całym domu , jednak w pomieszczeniu z nastawą wyższej lub niższej temperatury dla przebywającej w niej osoby będzie to odczuwalne. Tak działa każdy miejscowy regulator, i wbrew pozorom sam taki potrzebuję (bezprzewodowy) a nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć bo nie chcę wydawać kilka stówek na darmo. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234211-Piec-kondensacyjny-Junkers-Cerapur-Modul-i-drugi-sterownik-pokojowy-prośba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.03.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Dokładnie to samo zrobisz ustawiając odpowiednio rotametry. Zrobisz to raz i zapomnisz a kilka ładnych stówek zostanie w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.03.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Dokładnie to samo zrobisz ustawiając odpowiednio rotametry. Zrobisz to raz i zapomnisz a kilka ładnych stówek zostanie w kieszeni. NIE Piszę i widzę, że nie rozumiesz Gdy zmieniają się warunki w pomieszczeniu podłogówka musi na nie zareagować. Regulując rotametrami czy zaworami(obojętne) ustalasz jeden przepływ na stałe! Niezależnie czy dzieciak siedzi na podłodze czy jest otwarte okno Gdy masz regulator pokojowy(pomieszczenia) gdy coś takiego ma miejsce, albo zwiększy Ci przepływ(podnosząc temperaturę) albo go ograniczy ( wyrównując temperaturę do innych pomieszczeń). Regulator pilnuje temperatury dostosowując przepływ nie temperaturę wody w ogrzewaniu podłogowym. W Twoim przypadku przepływ jest stały, a temperaturę regulujesz temperaturą wody PIECA - proporcjonalnie w czasie tej zmiany w KAŻDYM pomieszczeniu w domu. Chyba, że kręcisz rotametrami za każdym razem co wydaje się niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Robienie mułowatego systemu, żeby później próbować tym sterować, kompletnie nie ma sensu. Sześć lat mam ukryte kabelki na sterowniki i jestem całkowicie przekonany, że nigdy z nich nie skorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.03.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 nie da się tym sterować w taki sposób, zbyt duże opóźnienie. jeśli w pomieszczeniu wzrośnie temperatura to podłogówka jako system niskotemperaturowy przestanie grzać automatycznie. żaden siłownik nic nie zmieni, po wylewka będzie dawno naładowana. zanim naładowana wylewka przestanie grzać, to zmienią się warunki (słońce zajdzie, spadnie temperatura zewnętrzna). jeśli wylewka się wychłodzi, to temperatura spadnie poniżej zadanej, zanim się nagrzeje, minie kolejna godzina itd. to znaczy będzie niestabilnie, samo się wyreguluje niewiele gorzej, o ile nie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.03.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 CityMatic biorąc pod uwagę to co napisałeś wcześniej o czasie w jakim twoje pomieszczenia się nagrzewają lub tracą ciepło to te sterowniki powinny co najmniej na godzinę przed otwarciem okna i na trzy godziny przed jego zamknięciem już o tym wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 CityMatic biorąc pod uwagę to co napisałeś wcześniej o czasie w jakim twoje pomieszczenia się nagrzewają lub tracą ciepło to te sterowniki powinny co najmniej na godzinę przed otwarciem okna i na trzy godziny przed jego zamknięciem już o tym wiedzieć. Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.03.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 CityMatic biorąc pod uwagę to co napisałeś wcześniej o czasie w jakim twoje pomieszczenia się nagrzewają lub tracą ciepło to te sterowniki powinny co najmniej na godzinę przed otwarciem okna i na trzy godziny przed jego zamknięciem już o tym wiedzieć. Nie otwieram okien, mam wentylację mechaniczną. Nie mam sterowników na podłogówce - oddałem gdyż były zbyt drogie(dla mnie zbędne)bezprzewodowe Mam ustawione na przepływach zaworami rotametrów w domu mam stałą temperaturę 22*C( nie zamykam drzwi, nie otwieram okien, dzieci mam dorosłe) Cały układ o "kant d....y gdy palę w kominku. Dom wyposażony w 100% ogrzewania podłogowego w 50% podłoga pokryta deską barlinecką o grubości 24mm pozostała cześć ceramiką Obwody ogrzewania o długości 90-100 m, jedna pompa w piecu. Odpowiedziałem pytającemu, gdybym miał małe dzieci i chciał podłogówką sterować temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach wybrał bym przewodowe elektrozawory na belce rozdzielacza sterowane pokojowym regulatorem ciepła. Miałem przez 1 sezon grzewczy i sprawdza się pomimo dużej bezwładności podłogówki. Doświadczalnie sprawdziłem jak to reaguje i przy powyższych parametrach mogę napisać, że jest realne utrzymanie temperatury komfortowej i zadanej na sterowniku. Obecnie potrzebuję to co zamieściłem w linku, bawię się regulacją temperatury poprzez hybrydę kominek- rekuperator i niech tak pozostanie. Pisanie o (słońce zajdzie, spadnie temperatura zewnętrzna) przy regulacji pokojowej jest nieznajomością tematu i proszę odpowiedzcie pytającemu, a nie odpowiadającemu, lub przedstawcie swoje doświadczenia, bo ja opisuję jak one wyglądają i jak działają u mnie, a Wy co chcecie mi udowodnić? i po co? Robienie mułowatego systemu, żeby później próbować tym sterować, kompletnie nie ma sensu. Sześć lat mam ukryte kabelki na sterowniki i jestem całkowicie przekonany, że nigdy z nich nie skorzystam." Skoro byłeś pewny swojego systemu po co dawałeś kabelki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Skoro byłeś pewny swojego systemu po co dawałeś kabelki? A kto mówi że byłem pewien? O to chodzi, że nie byłem i dałem. Okazuje się że niepotrzebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.03.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 to jak podłogówka reaguje na rozpalenie w kominku? ze sterowaniem pokojowym i bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 28.03.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Bezładność u mnie w domu wynosi 1 godzinę w górę i ok 3 godziny w dół Dla zrozumienia jeśli puszczę maksymalny przepływ na pomieszczenie to przez godzinę podniesie się temperatura o 1 *C, jeśli zakręcę obwód po takim podniesieniu to po trzech godzinach obniży się o ten stopień( temperatura w domu 22-22,5*C) Pozdrawiam To trzeba dalej uszczelnać (ocieplać ) ten szałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.03.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 to jak podłogówka reaguje na rozpalenie w kominku? ze sterowaniem pokojowym i bez Mam tylko pokojowy więc z kominkiem to nie działa wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.03.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 To trzeba dalej uszczelnać (ocieplać ) ten szałas. i to wyjaśnia sens sterowania podłogówką. u mnie o 1*C spada w ciągu około doby przy 0*C za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 29.03.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Wczoraj instalator zaproponował mi Kocioł Viessmann Vitodens 222-F wolnostojący ktoś zna taka lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 29.03.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Ja mam Beko, ale to nie wątek o lodówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 01.04.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ale to jest kocioł wyglądający jak lodówka:) i pytam czy ktoś miał z nim do czynienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalapat 07.05.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Ja nie mam w calym, tylko w lazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts