Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj instalator zaproponował mi Kocioł Viessmann Vitodens 222-F wolnostojący ktoś zna taka lodówkę :)

Mam taki kocioł, pierwszy sezon grzewczy za mną. Nic szczególnego nie mogę powiedzieć, grzeje i żadnych problemów z nim nie mam, właściwie to prawie zapomniałem, że go mam.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam Panowie wytypowałem takie piece wszędzie podłogówka ok razem 130m2 w sumie góra dół. Anhydryt styro 25cm ściany 15cm.

Rurki co 10cm ok 1100mb pętle po ok 60-80mb

Muszę wybrać do środy i zamówić.

Ktoś ma dany model to proszę opisać wady i zalety i czy warto dopłacać do Viessmanna

1. Viessmann Vitodens 222-F z zasobnikiem ładowanym przez wężownicę (130 l) moduluje 3,2-13 B2SA019

lub

Viessmann Vitodensa 200-W. z zasobnikiem zew. to ten sam piec

2.JUNKERS Cerapur Smart ZSB 14-3C + CWU.120L+ FW120 sterownik lub

-- to ponoć to samo GB072 Buderus Logamax Plus Gb072 14 KwRC 300--CWU100 L

3.Buderus Logamax PLUS GB162 15 kW + sterownik RC35 + 100L CWU

4.Kocioł IMMERGAS VICTRIX X 12 2L

Dzięki

Dzień dobry, mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości w tym temacie. Pomijając wszelkie względy ekonomiczne itd, to chciałam zapytać jak ma się ogrzewanie podłogowe do alergii. Przyznam, ze pół mojej rodziny to astmatycy, a słyszałam opinię, że to może powodować unoszenie się kurzu z podłogi. Czy ktoś spotkał się z takimi opiniami?

Dzień dobry, mam nadzieję, że rozwiejecie moje wątpliwości w tym temacie. Pomijając wszelkie względy ekonomiczne itd, to chciałam zapytać jak ma się ogrzewanie podłogowe do alergii. Przyznam, ze pół mojej rodziny to astmatycy, a słyszałam opinię, że to może powodować unoszenie się kurzu z podłogi. Czy ktoś spotkał się z takimi opiniami?

Podłogówka zasilana jest wodą do temperatury 35 stopni. W największe mrozy podłoga ma u mnie 26 stopni. Teraz weź trochę kurzu i połóż go na dłoni. Oderwie się i uniesie? No nie. A weź połóż go na rozgrzanym kaloryferze...

Kiedyś jak budowano domy nieocieplone, podłogę trzeba było zasilać dużo wyższą temperaturą niż dzisiaj. I stąd tyle mitów i bajek o podłogówce.

Co było a nie jest, nie pisze się w rejestr :)

Ewa poczytaj trochę ten temat a na pewno wielu ciekawych rzeczy się dowiesz. A w skrócie można tylko napisać że więcej kurzu będziesz miała przy kaloryferach niż przy dobrze zrobionej podłogówce. Zwróć uwagę na wytłuszczenie.

Ilosc kurzu jest niezalezna od systemu grzewczego, zarówno podłogowka jak i kaloryfery/grzejniki nie są zródłem kurzu. Ilosc kurzu zalezna jest od ilosci domowników i czestotliwosci sprzątania. Zmienia sie tylko umiejscowienie kurzu w danym pomieszczeniu.

Podłoga z ogrzewaniem podłogowym nie wiąże kurzu ,jest bardziej sucha od zwykłej podłogi bo to grzejnik,wystarczy przejść się a kurz unosi się do góry ,najlepiej to widać jak słonce świeci przez okno.

Tylko sprzątanie jest lekarstwem na kurz.

Tylko powiedz mi, dlaczego nad grzejnikami i rurami sufity są czarne po kilku latach, a mój sufit nadal śnieżnobiały? Nie neguję, sprzątać należy, ale przy kaloryferach nie trzeba się "przechodzić", efekt wirowania kurzu w powietrzu występuje cały czas.

Tanie ogrzewanie-węgiel? Buahaha :D Pobudka!

Ilosc kurzu jest niezalezna od systemu grzewczego, zarówno podłogowka jak i kaloryfery/grzejniki nie są zródłem kurzu. Ilosc kurzu zalezna jest od ilosci domowników i czestotliwosci sprzątania. Zmienia sie tylko umiejscowienie kurzu w danym pomieszczeniu.

Andrzeju nikt nie neguje faktu iż kurz jest nieodłącznym elementem naszego życia i jedyną radą jest sprzątanie.

Podłoga z ogrzewaniem podłogowym nie wiąże kurzu ,jest bardziej sucha od zwykłej podłogi bo to grzejnik,wystarczy przejść się a kurz unosi się do góry ,najlepiej to widać jak słonce świeci przez okno.

Tylko sprzątanie jest lekarstwem na kurz.

Dokładnie ten sam efekt będzie przy ogrzewaniu grzejnikowym jeśli zaniedbamy sprzątanie z tą różnicą że w okolicach grzejnika syfu będzie kilka razy więcej. A dodatkowo w gratisie dostaniemy:

przy kaloryferach nie trzeba się "przechodzić", efekt wirowania kurzu w powietrzu występuje cały czas.
Edytowane przez plusfoto

Tylko powiedz mi, dlaczego nad grzejnikami i rurami sufity są czarne po kilku latach, a mój sufit nadal śnieżnobiały? Nie neguję, sprzątać należy, ale przy kaloryferach nie trzeba się "przechodzić", efekt wirowania kurzu w powietrzu występuje cały czas.

Tanie ogrzewanie-węgiel? Buahaha :D Pobudka!

Widocznie dawno nie widziałeś ogrzewania grzejnikowego nie ma żadnych rur tylko grzejnik w pomieszczeniu a sufit też śnieżnobiały ,nikt już nie goni temperatury na 80-90*C jak kiedyś.bo domy są izolowane cieplnie.

W bloku mam grzejniki i co nogą ruszę po podłodze w słoneczny dzień to jakieś białe kropki w powietrzu latają, a jak za kaloryfer ze dwa tygodnie nie zajrzę to potem duża szufelka jest potrzebna bo na małą się nie zmieści.:rolleyes:

Też mieszkałem kiedyś w bloku i trzeba było okienko otwierać bo zawór był urwany przy grzejniku.;)

Widocznie dawno nie widziałeś ogrzewania grzejnikowego nie ma żadnych rur tylko grzejnik w pomieszczeniu a sufit też śnieżnobiały ,nikt już nie goni temperatury na 80-90*C jak kiedyś.bo domy są izolowane cieplnie.

Czyli masz odpowiedź na pytanie. Po chu... grzejniki? :yes:

Edytowane przez Liwko

Witam Wszystkich!

Mam pytanie odnośnie paneli podłogowych do ogrzewania podłogowego.

Czy jest jakaś "wiodąca " firma produkująca takie panele ?

Czy ktoś może mi jakaś polecić ? A może Ci którzy maja 100% podłogówkę polecają cos innego w miejscach gdzie nie bardzo pasuje ceramika?

Witam Wszystkich!

Czy ktoś może mi jakaś polecić ? A może Ci którzy maja 100% podłogówkę polecają cos innego w miejscach gdzie nie bardzo pasuje ceramika?

Ja na całym górnym poziomie (oprócz łazienki oczywiście) mam wykładziny dywanowe. W sypialni nawet grubą włochatą. Żadnych problemów.

Witam Wszystkich!

Nie wiem jak z panelami - bo one układane są na podkład, ale u mnie we wszystkich sypialniach i holu jest podłogówka, a na niej deska Barlinecka na klej

Pozdrawiam