Gość Arturo72 21.08.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Dziękuje Liwko i CityMatic za odpowiedzi. Czy ktoś jeszcze mógłby cos napisać o swoich doświadczeniach z panelami przy ogrzewaniu podłogowym ? Mam na 80% powierzchni panele classena 8mm,dwa sezony grzewcze za sobą,nie zauważyłem nic złego. Na pozostałej części są kafle,jak dla mnie nie widzę różnicy. Kafle,wiadomo,w zimie są inne w odczuciu niż panele ale jak dla mnie wszystko jest ok. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tieri 21.08.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Dzięki Arturo. Czy mógłbym Cie trochę " pomęczyć " na prv.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.08.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Dzięki Arturo. Czy mógłbym Cie trochę " pomęczyć " na prv.? Spoko,tak za pół godziny bo mam niby skrzynkę zawalona i muszę wyczyścić ale tutaj też możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 22.08.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu? Ja mam podłogówkę w całym domu (z wyjątkiem garażu, kotłowni ). W łazienkach dodatkowo grzejniki ścienne na ręczniki. Uważam że podłogówka i wentylacja mechaniczna są bardzo komfortowe i ekonomiczne - polecam. Te bajki o kurzu i puchnących nogach od podłogówki rozsiewają czarownice produkujące tradycyjne grzejniki, bo wiedzą że ich biznes się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.08.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu? Ja mam podłogówkę w całym domu (z wyjątkiem garażu, kotłowni ). W łazienkach dodatkowo grzejniki ścienne na ręczniki. Uważam że podłogówka i wentylacja mechaniczna są bardzo komfortowe i ekonomiczne - polecam. Te bajki o kurzu i puchnących nogach od podłogówki rozsiewają czarownice produkujące tradycyjne grzejniki, bo wiedzą że ich biznes się kończy. A ja polecam podłógówkę również w garazu i kotłowni, jezeli te pomieszczenia mają byc grzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 22.08.2015 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 A ja polecam podłógówkę również w garazu i kotłowni, jezeli te pomieszczenia mają byc grzane Kotłownię mam z kotłem na pellety - najcieplejsze pomieszczenie zimą. Ogrzewanie garażu jest nieuzasadnione, nieekonomiczne i bez sensu. Bramy garażowe są nieszczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.08.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Dziękuje Liwko i CityMatic za odpowiedzi. Czy ktoś jeszcze mógłby cos napisać o swoich doświadczeniach z panelami przy ogrzewaniu podłogowym ? U mnie jakies 3/4 grzanej podlogi jest przykryte panelami. Nic zlego sie nie dzieje. Panele podlogowe to nie oslona termiczna wahadlowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm00q 22.08.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu? Ja mam podłogówkę w całym domu (z wyjątkiem garażu, kotłowni ). W łazienkach dodatkowo grzejniki ścienne na ręczniki. Uważam że podłogówka i wentylacja mechaniczna są bardzo komfortowe i ekonomiczne - polecam. Witam. Planuję podłogówkę na całej powierzchni parterówki. Co do rekuperacji, lokalny fachman, powiedział mi, że nie ma sensu instalować WM bez konkretnego GWC. Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2015 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam. Planuję podłogówkę na całej powierzchni parterówki. Co do rekuperacji, lokalny fachman, powiedział mi, że nie ma sensu instalować WM bez konkretnego GWC. Co Wy na to ? Co do podłogówki to tylko i wyłącznie 100% a co do WM z reku to zmień instalatora bo facet pływa w temacie lub chce cię naciągnąć Temat wentylacji to temat rzeka ale jedno jest pewne,do WM z reku nie trzeba GWC a nawet jest to nie wskazane a wręcz jest to głupota. WM jako jedyna i poprawna wentylacja jest konieczna w nowym i szczelnym domu ale nie zawsze konieczna z rekuperatorem. Jako wymiennik może służyć właśnie GWC a wentylacja będzie napędzana samymi wentylatorami. WM bez wymiennika czy w reku czy z GWC może być napędzana również jedynie przez same wentyle. Co wybierzemy zależy od ceny jednostki energii z jaką grzejemy dom i od portfela inwestora. Jedno jest pewne,rekuperator i GWC to bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam. Planuję podłogówkę na całej powierzchni parterówki. Co do rekuperacji, lokalny fachman, powiedział mi, że nie ma sensu instalować WM bez konkretnego GWC. Co Wy na to ? Zrób rekuperację, odpuść sobie GWC. Ewidentnie fachman chce wyciągnąć od ciebie więcej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.08.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Czyli masz odpowiedź na pytanie. Po chu... grzejniki? Grzeję i pompuję mniejszą ilość wody w calej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm00q 23.08.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 ... Motywował to tym, że w lecie rekuperator ogrzewa powietrze zaczerpnięte z zewnątrz, a w zimie zwracał uwagę na "kopciuchy", których w okolicy mam parę i związane z tym zasysanie smrodków. GWC miałoby zapobiec tym sytuacjom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Grzeję i pompuję mniejszą ilość wody w calej instalacji. I co przez to zyskujesz? Czy w tym wypadku nie musisz tej wody podgrzać do wyższej temperatury lub zwiększyć bieg pompki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 ... Motywował to tym, że w lecie rekuperator ogrzewa powietrze zaczerpnięte z zewnątrz, a w zimie zwracał uwagę na "kopciuchy", których w okolicy mam parę i związane z tym zasysanie smrodków. GWC miałoby zapobiec tym sytuacjom. To zrób samo GWC, razem te systemy nie mają sensu. Poczytaj ostatnie kilka stron. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!/page1863 GWC z rekuperacją broni tam osoba, która to zrobiła a jeszcze nie mieszka, a neguje osoba, która to ma i wie z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.08.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 I co przez to zyskujesz? Czy w tym wypadku nie musisz tej wody podgrzać do wyższej temperatury lub zwiększyć bieg pompki? W okresach przejściowych wyłączam całkowicie podłogówkę ,grzejniki oszczędniej j utrzymują potrzebną temperaturę w domu (efektywniej współpracują ze słońcem) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.08.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 ,grzejniki oszczędniej j utrzymują potrzebną temperaturę w domu (efektywniej współpracują ze słońcem) . Bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.08.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 W okresach przejściowych wyłączam całkowicie podłogówkę ,grzejniki oszczędniej j utrzymują potrzebną temperaturę w domu (efektywniej współpracują ze słońcem) . A ja w okresach przejściowych lubię rozpalić w kominku. W tym roku dojdzie jeszcze klimakonwektor. Podskoczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łosiu 23.08.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 ... Motywował to tym, że w lecie rekuperator ogrzewa powietrze zaczerpnięte z zewnątrz, a w zimie zwracał uwagę na "kopciuchy", których w okolicy mam parę i związane z tym zasysanie smrodków. GWC miałoby zapobiec tym sytuacjom. A przez GWC to te powietrze niby skąd idzie? W beczkach bez smrodków dostarczają temu "fachowcowi"? Na reku masz przynajmniej filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 03.09.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2015 W lecie to chyba raczej powietrze w reku nie przebiega przez wymiennik tak że się nic nie ogrzewa. A co do podłogówki i jej regulacji na sterownikach to jeszcze rodzaj posadzki ma znaczenie: w sensie na bezwładność układu i szybkość zmian temperatury w pomieszczeniu. Mam na myśli czy posadzka jest z anhydrytu, półsucha z mixikreta itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 17.11.2015 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 W funkcji suszenia jastrychu junkersa podczas wpisywania pyta ile dni i jak długo temp maksymalna 50stop ustawiłem 48 max chyba ale jak patrze na protokoły wygrzewania to na wszystkich jest do 50stopni czyli jednak dają do 50 stop w podłogę? to za dużo ? przy suszeniu jastrychu. Ja ustawiłem 14 dni 2 dni max temp czyli jakieś 48stop teraz idzie z temp 34stop w budynku mam jakies 25stop Zostawić ten oryginalny program czy to za dużo te 48? Anhydryt mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts