Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Gość Arturo72
Dziękuje Liwko i CityMatic za odpowiedzi.

Czy ktoś jeszcze mógłby cos napisać o swoich doświadczeniach z panelami przy ogrzewaniu podłogowym ?

Mam na 80% powierzchni panele classena 8mm,dwa sezony grzewcze za sobą,nie zauważyłem nic złego.

Na pozostałej części są kafle,jak dla mnie nie widzę różnicy.

Kafle,wiadomo,w zimie są inne w odczuciu niż panele ale jak dla mnie wszystko jest ok.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam podłogówkę w całym domu (z wyjątkiem garażu, kotłowni ;)). W łazienkach dodatkowo grzejniki ścienne na ręczniki. Uważam że podłogówka i wentylacja mechaniczna są bardzo komfortowe i ekonomiczne - polecam.

Te bajki o kurzu i puchnących nogach od podłogówki rozsiewają czarownice produkujące tradycyjne grzejniki, bo wiedzą że ich biznes się kończy.

Ja mam podłogówkę w całym domu (z wyjątkiem garażu, kotłowni ;)). W łazienkach dodatkowo grzejniki ścienne na ręczniki. Uważam że podłogówka i wentylacja mechaniczna są bardzo komfortowe i ekonomiczne - polecam.

Te bajki o kurzu i puchnących nogach od podłogówki rozsiewają czarownice produkujące tradycyjne grzejniki, bo wiedzą że ich biznes się kończy.

A ja polecam podłógówkę również w garazu i kotłowni, jezeli te pomieszczenia mają byc grzane

Witam.

Planuję podłogówkę na całej powierzchni parterówki. Co do rekuperacji, lokalny fachman, powiedział mi, że nie ma sensu instalować WM bez konkretnego GWC. Co Wy na to ?

Gość Arturo72
Witam.

Planuję podłogówkę na całej powierzchni parterówki. Co do rekuperacji, lokalny fachman, powiedział mi, że nie ma sensu instalować WM bez konkretnego GWC. Co Wy na to ?

Co do podłogówki to tylko i wyłącznie 100% a co do WM z reku to zmień instalatora bo facet pływa w temacie lub chce cię naciągnąć ;)

Temat wentylacji to temat rzeka ale jedno jest pewne,do WM z reku nie trzeba GWC a nawet jest to nie wskazane a wręcz jest to głupota.

WM jako jedyna i poprawna wentylacja jest konieczna w nowym i szczelnym domu ale nie zawsze konieczna z rekuperatorem.

Jako wymiennik może służyć właśnie GWC a wentylacja będzie napędzana samymi wentylatorami.

WM bez wymiennika czy w reku czy z GWC może być napędzana również jedynie przez same wentyle.

Co wybierzemy zależy od ceny jednostki energii z jaką grzejemy dom i od portfela inwestora.

Jedno jest pewne,rekuperator i GWC to bzdura.

... Motywował to tym, że w lecie rekuperator ogrzewa powietrze zaczerpnięte z zewnątrz, a w zimie zwracał uwagę na "kopciuchy", których w okolicy mam parę i związane z tym zasysanie smrodków. GWC miałoby zapobiec tym sytuacjom. :)

To zrób samo GWC, razem te systemy nie mają sensu.

Poczytaj ostatnie kilka stron.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!/page1863

GWC z rekuperacją broni tam osoba, która to zrobiła a jeszcze nie mieszka, a neguje osoba, która to ma i wie z doświadczenia.

I co przez to zyskujesz? Czy w tym wypadku nie musisz tej wody podgrzać do wyższej temperatury lub zwiększyć bieg pompki?

W okresach przejściowych wyłączam całkowicie podłogówkę ,grzejniki oszczędniej j utrzymują potrzebną temperaturę w domu (efektywniej współpracują ze słońcem) .

... Motywował to tym, że w lecie rekuperator ogrzewa powietrze zaczerpnięte z zewnątrz, a w zimie zwracał uwagę na "kopciuchy", których w okolicy mam parę i związane z tym zasysanie smrodków. GWC miałoby zapobiec tym sytuacjom. :)

A przez GWC to te powietrze niby skąd idzie? W beczkach bez smrodków dostarczają temu "fachowcowi"? Na reku masz przynajmniej filtry.

• 2 weeks później...

W lecie to chyba raczej powietrze w reku nie przebiega przez wymiennik tak że się nic nie ogrzewa.

A co do podłogówki i jej regulacji na sterownikach to jeszcze rodzaj posadzki ma znaczenie: w sensie na bezwładność układu i szybkość zmian temperatury w pomieszczeniu. Mam na myśli czy posadzka jest z anhydrytu, półsucha z mixikreta itp...

• 2 months później...

W funkcji suszenia jastrychu junkersa podczas wpisywania pyta ile dni i jak długo temp maksymalna 50stop ustawiłem 48 max chyba ale jak patrze na protokoły wygrzewania to na wszystkich jest do 50stopni czyli jednak dają do 50 stop w podłogę? to za dużo ? przy suszeniu jastrychu.

Ja ustawiłem 14 dni 2 dni max temp czyli jakieś 48stop teraz idzie z temp 34stop w budynku mam jakies 25stop

Zostawić ten oryginalny program czy to za dużo te 48?

Anhydryt mam