Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie ma problemów np. ze zbyt ciepłą sypialnią? Bo w zasadzie spotkałem się tylko z takimi "zarzutami" wobec podłogówki.

Nie ma takiej opcji. Podłogówka to taki sam grzejnik jak na ścianie tylko bardziej rozplaszczony (:D). Rozplaszczony jest i rozmiar i temperatura. Jeżeli jest za ciepło, wystarczy przykręcić. Sypialnia po gospodarczym jest u mnie najchłodniejszym miejscem w domu (bo tak lubimy).

ale ludzie piszą bzdury o tym grzaniu stóp. najcieplejszą wodę jaką pompowałem w instalację to 27C.

Podłoga osiągała wtedy temp. ok 24C (na zewnątrz -15C), pomieszczenie 21C

Gdy się chodzi na boso, to tam gdzie nie ma podłogówki odczuwa się cholerne zimno, tam gdzie jest podłogówka delikatny chłód. Gdzie więc to przegrzewanie ?

ale ludzie piszą bzdury o tym grzaniu stóp. najcieplejszą wodę jaką pompowałem w instalację to 27C.

Podłoga osiągała wtedy temp. ok 24C (na zewnątrz -15C), pomieszczenie 21C

Gdy się chodzi na boso, to tam gdzie nie ma podłogówki odczuwa się cholerne zimno, tam gdzie jest podłogówka delikatny chłód. Gdzie więc to przegrzewanie ?

Niekoniecznie piszą bzdury, budynek nieocieplony ściany zgrzybiałe mokre ,okna stare itd.. czyli dom,mieszkanie z dużym zapotrzebowaniem na energię a podłoga ma ograniczoną powierzchnię i bzdury mogą przerodzić się w prawdę ,Pan Adolf podpatrzył ,że Pan Jan buduje dom i robi podłogówkę w domu ,więc przy remoncie własnej chałupy , zgniłej podłogi na gruncie kładzie 5 cm styropianu kręci rury i zalewa betonem .Czy uda się przekonać Pana Adolfa że podłoga nie parzy ?

Dla mnie zakładanie podłogówki w sypialniach na poddaszu mija się z celem.Mam podłogówkę na parterze i w łazienkach i tam mam kafle i jest super.

Podłogówkę można robić wszędzie ,fakt że w sypialni lepiej mieć grzejniki ale spokojnie da się żyć i mieszkać z podłogówką ,nawet obłożoną drewnem .

Wszystkie graty jakie stawia się pod okno powinny być przynajmniej równe z wysokością parapetu ,co do zastawiania grzejnika wystarczy zostawić kilka cm nikt nie wsuwa przecież gratów za firankę .

Na przykładzie mojego własnego biurka, które kłóci się z grzejnikiem:

1.nie mam firanki :p, mogę spokojnie dosunąć blat do ściany

2.zostawiłam kilka cm na grzejnik , wszystko spada,

3.zrobiłam blat biurka powyżej grzejnika- jest za wysoko, muszę mieć wyższe krzesło i podnóżek, i pod biurkiem jest gorąco, co nie jest komfortowe.

Gdyby była podłogówka nie byłoby problemu.