sasik 04.10.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 Witam troche odswieze temat mnie natomiast intetesuje roz ica w kosztach eksploatacji ogrzewania podlogowego a mieszanego wiadomo na grzejniki trzeba wyzsza temp. ale czy to powoduje wieksze koszty ? czy to nie ma znaczenia a wazne jezt zapotrzebowanie na cieplo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 05.10.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2017 .t intetesuje roz ica w kosztach eksploatacji ogrzewania podlogowego a mieszanego wiadomo na grzejniki trzeba wyzsza temp. ale czy to powoduje wieksze koszty ? czy to nie ma znaczenia a wazne jezt zapotrzebowanie na cieplo? Podłogówka ma niższe koszty eksploatacyjne. Jeśli robisz podłogówkę i grzejniki to drożej wychodzi instalacja - podwójny system z jednego źródła ciepła. Grzejniki to tylko do łazienki na ręczniki. Ja tak mam, ale dziś bym robił tylko podłogówkę, a grzejniki w łazience elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominik_kubera 18.10.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Ogrzewanie podłogowe jest fajne, ale moim zdaniem nie na całym mieszkaniu. Jestem zwolennikiem montowania go w łazience czy w kuchni, ale już nie w pokojach. Krążą plotki że taki rodzaj ogrzewania jest szkodliwy dla stawów. Nie mam pojęcia czy to jest prawda. W każdym razie gdybym się na nie decydował to na pewno nie chciał bym mieć na każdym metrze kwadratowym ciepłą podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.10.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Ogrzewanie podłogowe jest fajne, ale moim zdaniem nie na całym mieszkaniu. Jestem zwolennikiem montowania go w łazience czy w kuchni, ale już nie w pokojach. Krążą plotki że taki rodzaj ogrzewania jest szkodliwy dla stawów. Nie mam pojęcia czy to jest prawda. W każdym razie gdybym się na nie decydował to na pewno nie chciał bym mieć na każdym metrze kwadratowym ciepłą podłogę. Na szczęście coraz rzadziej czyta się takie głupoty. Ciepła podłoga? Mówisz o 26 stopniach podczas dużych mrozów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.10.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2017 Ogrzewanie podłogowe jest fajne, ale moim zdaniem nie na całym mieszkaniu. Jestem zwolennikiem montowania go w łazience czy w kuchni, ale już nie w pokojach. Krążą plotki że taki rodzaj ogrzewania jest szkodliwy dla stawów. Nie mam pojęcia czy to jest prawda. W każdym razie gdybym się na nie decydował to na pewno nie chciał bym mieć na każdym metrze kwadratowym ciepłą podłogę. Może jakieś badania naukowe czy program kliniczny który potwierdza te pierdoły o szkodliwości ogrzewania podłogowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 19.10.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Krążą plotki...gdybym się na nie decydował to na pewno nie chciał bym mieć na każdym metrze kwadratowym ciepłą podłogę. Jeśli podłogówka jest w całym domu, to podłoga nie jest ciepła. Różnicę w temperaturze zauważam jedynie idąc na boso i wchodzę z parkietu na drewniane schody. Wtedy czuję że schody są nieco chłodniejsze. I to tylko mroźną zimą. A jeśli chodzi o plotki to rozsiewają je producenci grzejników (bo ich biznes się kończy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 19.10.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 Jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie postawione w tytule wątku, to.... nie ma sensu. Oczywiście nie ma sensu robić w całym domu, innego ogrzewania niż podłogowe.Grzejniki to dobre rozwiązanie do biur, sklepów, zakładów pracy itd. Gdzie wyłączenie ogrzewania na weekend, lub nawet na noc:rolleyes: w słabiej izolowanych budynkach, może dać wymierne oszczędności, kosztem spadku komfortu.To tyle o OP.To tyle o grzejnikach także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 24.10.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ogrzewanie podłogowe jest fajne, ale moim zdaniem nie na całym mieszkaniu. Jestem zwolennikiem montowania go w łazience czy w kuchni, ale już nie w pokojach. Krążą plotki że taki rodzaj ogrzewania jest szkodliwy dla stawów. Nie mam pojęcia czy to jest prawda. W każdym razie gdybym się na nie decydował to na pewno nie chciał bym mieć na każdym metrze kwadratowym ciepłą podłogę. Chłopie - plotkami się sugerujesz podczas budowy?! Nie masz pojęcia, czy jest to prawda, ale na wszelki wypadek posłuchasz, zamiast się upewnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.10.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Ogrzewanie podłogowe jest fajne, ale moim zdaniem nie na całym mieszkaniu. Jestem zwolennikiem montowania go w łazience czy w kuchni, ale już nie w pokojach. Krążą plotki że taki rodzaj ogrzewania jest szkodliwy dla stawów. Nie mam pojęcia czy to jest prawda. W każdym razie gdybym się na nie decydował to na pewno nie chciał bym mieć na każdym metrze kwadratowym ciepłą podłogę. Przecież temperatura posadzki przy ogrzewaniu podłogowym jest niższa niż temperatura ciała. Po co rozpowszechniasz takie brednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 24.10.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Przecież temperatura posadzki przy ogrzewaniu podłogowym jest niższa niż temperatura ciała. Po co rozpowszechniasz takie brednie? A może to prowokacja?! Drugie wcielenie naszego kolegi/forumowicza, specjalisty-producenta od układów hybrydowych i grzejników na "R". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.10.2017 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 A może to prowokacja?! Drugie wcielenie naszego kolegi/forumowicza, specjalisty-producenta od układów hybrydowych i grzejników na "R". Raczej nie. Oprócz zbieżnych poglądów, nic na to nie wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinb1234 04.12.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Mam pytanie do osób, które posiadają podłogówkę w całym domu. Zastanawia mnie jak jest rozwiązane sterowanie, gdy w jednym pokoju chcemy mieć 18 *C a w drugim 22 *C, a za tydzień chcę mieć odwrotnie?. Do każdego pokoju macie oddzielną pętlę? Czy trzeba na rozdzielaczu sterować przepływem w każdym pomieszczeniu czy może stosujecie jakieś termostaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 04.12.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 W pokojach mam osobne pętle, które są dodatkowo sterowane przez termostaty w których mogę zapodać temp przy której pętla się włącza/wyłącza w danym pomieszczeniu. Oprócz salonu i kuchni. Tam instlator dodatkow wyregulowal poszczególne petle na rozdzielaczach . Pewnie są jakieś inne programowalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.12.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Każde pomieszczenie ma swoją pętlę (lub pętle). Sterowanie jest na rozdzielaczu ręczne- u mnie ręczme:).Termostaty moga byc stosowane, choć dla mnie nie sa niezbedne, bo nie wachluję tak temperaturami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.12.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Nie mam termostatów, cieszę się że nie wywaliłem na nie kasy. Skończyło się na podciągnięci kabla do jednego z rozdzielaczy. Ustawiasz przepływ na belce rozdzielacza. Mniejszy przepływ na danej pętli w pomieszczeniu to niższa temperatura podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 04.12.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) W sumie duża ta kasa nie jest , a ja nie muszę chodzić do kotłowni i otwierać rozdzielcza lub na pietrze. żeby wyłączyć pętle. 3 tryby pracy noc/dzień i wyłaczenie. Jeżeli dobrze pamiętam 30zł za szt x 4 + przewody.. Ale sprawdze jeszcze, one sterują własnie przpływami na belce rozdzielacza Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Sabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.12.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 (edytowane) 30 zł za siłownik i termostat?? Edytowane 4 Grudnia 2017 przez Tomaszs131 Literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.12.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 30 zł za siłownik i termostat?? Chyba 300 jakoś nie chce mi się wierzyć, że tylko tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 04.12.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 30 za termostaty, ale sprawdzę dokładnie. Powiem szczerze że nie wyobrażam sobie chodzenie do rozdzielacza i ustawianie poszczególnej temp dla każdego pokoju. Siłownika nie brałem pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.12.2017 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 30 za termostaty, ale sprawdzę dokładnie. Powiem szczerze że nie wyobrażam sobie chodzenie do rozdzielacza i ustawianie poszczególnej temp dla każdego pokoju. Siłownika nie brałem pod uwagę Tak jak kolega CityMatic wspomniał wcześnie, bliższą, realną ceną jest 300 zł za sztukę. Ja w tamtym roku parokrotnie zaglądałem do szafek rozdzielaczy. Po ustawieniu przepływów już tam nie zaglądam, nie muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts