Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Sprawdzę bo w wycenie mam niestety ogólną cenę za automatykę :( sprawdzę symbole w domu . Być może nie zdaję sobie sprawy co składa się na taki zestaw.

Czyli termostat+przewody +siłowniki.

Ja 4 termostatami steruje temperaturą w zależności od potrzeb, czasami gorę wyłączam całkowicie albo ustawiam mniejsza temp.

w jednym pokoju w zależności kto przebywa jest albo 20 dla mnie optymalna albo 23 dla żony ;) nie wyobrażam soebie żeby biegać do rozdzielni ręcznie tym sterować.

jak widać pewnie wygoda kosztuje.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdzę bo w wycenie mam niestety ogólną cenę za automatykę :( sprawdzę symbole w domu . Być może nie zdaję sobie sprawy co składa się na taki zestaw.

Czyli termostat+przewody +siłowniki.

Ja 4 termostatami steruje temperaturą w zależności od potrzeb, czasami gorę wyłączam całkowicie albo ustawiam mniejsza temp.

w jednym pokoju w zależności kto przebywa jest albo 20 dla mnie optymalna albo 23 dla żony ;) nie wyobrażam soebie żeby biegać do rozdzielni ręcznie tym sterować.

jak widać pewnie wygoda kosztuje.

Jeśli w pomieszczeniach, chcesz by codziennie panowała inna temperatura, to ogrzewanie podłogowe nie jest dla Ciebie. Tradycyjne grzejniki lepiej się do tego nadają. OP w zasadzie do takiego zmiennego sterowania, po prostu się nie nadaje.

Jeśli w pomieszczeniach, chcesz by codziennie panowała inna temperatura, to ogrzewanie podłogowe nie jest dla Ciebie. Tradycyjne grzejniki lepiej się do tego nadają. OP w zasadzie do takiego zmiennego sterowania, po prostu się nie nadaje.

Prawidłowo zrobiona podłogówka reaguje bardzo szybko , żadne tam parenaście godzin czy wręcz dzień czy dwa.

Tomraider.

Prawidłowo zrobiona podłogówka reaguje bardzo szybko , żadne tam parenaście godzin czy wręcz dzień czy dwa.

Tomraider.

W moim domu niestety, schłodzenie pomieszczenia trwa kilkanaście godzin.

Mówię o domu wietrzonym WM. Otwierania okien, by obniżyć temperaturę o parę oC, nie bierzemy pod uwagę tutaj. Chodzi o normalną eksploatację. Co do podbijania to ok., zgoda, dzieje się to szybciej.

W moim domu niestety, schłodzenie pomieszczenia trwa kilkanaście godzin.

Mówię o domu wietrzonym WM. Otwierania okien, by obniżyć temperaturę o parę oC, nie bierzemy pod uwagę tutaj. Chodzi o normalną eksploatację. Co do podbijania to ok., zgoda, dzieje się to szybciej.

Duża bezwładność klasycznie wykonanej podłogówki daje takie efekty, za dużo dostarczasz ciepła do podłogi naraz zanim nagrzeje ona powietrze a te steruje termostatem . Na chłodzenie nie mamy wpływu .

Duża bezwładność klasycznie wykonanej podłogówki daje takie efekty, za dużo dostarczasz ciepła do podłogi naraz zanim nagrzeje ona powietrze a te steruje termostatem . Na chłodzenie nie mamy wpływu .

Nie mam żadnych termostatów, ani innych sterowników. Jedynie kocioł, dwa rozdzielacze i pętle grzejne.

Gdy w nieogrzewanych(nieużytkowanych na co dzień) pokojach czasem nocują goście, otwieram zawory i po kilku godzinach jest ciepło. Natomiast wyłączenie ogrzewania, można odczuć gdzieś po upływie 1 dnia, kilka godzin niczego nie zmienia.

Nie mam żadnych termostatów, ani innych sterowników. Jedynie kocioł, dwa rozdzielacze i pętle grzejne.

Gdy w nieogrzewanych(nieużytkowanych na co dzień) pokojach czasem nocują goście, otwieram zawory i po kilku godzinach jest ciepło. Natomiast wyłączenie ogrzewania, można odczuć gdzieś po upływie 1 dnia, kilka godzin niczego nie zmienia.

Z tego wynika że masz pewnie sterowanie pogodowe ,wymyślony przez producenta algorytm na podstawie tem.zewnętrznej ustawia sposób grzania kotłem.Takie rozwiązanie wymyślono by zapobiec taktowaniu kotła w dobrze ocieplonych domach, jest proste w montażu i praktycznie bezobsługowe.Ale czy jest optymalne? Na dzień dzisiejszy wolę sterować sam (czyli termostatami+głowice na rozdzielaczu) każde pomieszczenie oddzielnie co zmiesza bezwładność podłogówki bo dostanie tylko tyle ile trzeba.

Tomraider.

Z tego wynika że masz pewnie sterowanie pogodowe ,wymyślony przez producenta algorytm na podstawie tem.zewnętrznej ustawia sposób grzania kotłem.Takie rozwiązanie wymyślono by zapobiec taktowaniu kotła w dobrze ocieplonych domach, jest proste w montażu i praktycznie bezobsługowe.Ale czy jest optymalne? Na dzień dzisiejszy wolę sterować sam (czyli termostatami+głowice na rozdzielaczu) każde pomieszczenie oddzielnie co zmiesza bezwładność podłogówki bo dostanie tylko tyle ile trzeba.

Tomraider.

Tak, pogodówka.

Zapewniam Cię, że każde pomieszczenie dostaje tyle, ile trzeba.

Czy to jest optymalne? Dla mnie tak, ustawiłem 6 lat temu i działa. A dotykam tylko wtedy zaworów, gdy do nieużytkowanych pokoi wprowadzam gości. Zmniejszania bezwładności OP nie miałem powodu, bo i po co? Inaczej wisiałyby w pokojach kalafiory.

Dla Ciebie termostaty+głowice mogą być optymalne, każdemu według potrzeb.

Tomraider.

Jak duży dom?

Tomraider.

I tak własnie u mnie działa. :) i nie mam WM a pomieszczenia warto czasami przewietrzyć.

Chociaż jest to dopiero druga "zima" więc jeszcze eksperymentuje z krzywą .

Ale to nie wątek na to.

Tomraider.

Tutaj bardziej ma wpływ jaki kocioł i jakie sterowanie to napędza a nie sama podłogówka ...

System grzewczy ma utrzymywać zadaną komfortową temperaturę a więc jak najbardziej stabilną...

Tomraider.

A ten post napisałeś aby pokazać że Twoje i tak najlepsze bo " moje jest najmojsze"...

Proponuję pomieszkać trochę w domu sterowanym pogodynką i dopiero wtedy pisać co jest lepsze czy gorsze...

Mógłbyś podać więcej informacji - jaka okładzina podłogi i ile to jest te kilka godzin. Nie ukrywam że ten aspekt ogrzewania podłogowego jest najmniej przeze mnie znany a chciałbym mieć możliwość w miarę elastycznego sterowania.

Podlogowka dziala w miare szybko, jesli pomieszczenie jest regularnie ogrzewane, a mu chcrmy podniesc temperaturę np z 21 ns 22C.

Jesli jednak mamy pomieszczenie w domu, gdzie utrzymujemy 18C, to ono praktycznie nie jest ogrzewane podłogówką, a cieplem sasiednich pomieszczen. Wylewka sie wychladza i wowczas podniesienie z 18 do 22C zajmuje dobe.

Mieszkalem kiedyś w duzy ndomu, gdxie dwa pomieszczenia byly namm niepotrzebne z codxiennej eksploatacji, sle w grudniu przyjezdzala rodzina in dla nich nagrzewalem nieużywane pokoje.

Trzeba jeszcze zwocic uwage, czy kociol bedzie stanoe obdsłuzyć grzanie tylko jednego pomieszczenia bez taktowania.

Mógłbyś podać więcej informacji - jaka okładzina podłogi i ile to jest te kilka godzin. Nie ukrywam że ten aspekt ogrzewania podłogowego jest najmniej przeze mnie znany a chciałbym mieć możliwość w miarę elastycznego sterowania.

W dwóch pokojach ułożone są panele, w jednym płytki. Mówię o nieużywanych i prawie nieogrzewanych na co dzień pokojach. Na ogół temp. wynosi tam około18-19oC.

Gdy spodziewam się gości, otwieram ogrzewanie dzień wcześniej wieczorem. W sezonie grzewczym, kocioł pracuje zawsze wcześnie rano. To wystarcza, by temp odczuwalnie podnieść, tak by odczuć komfort. Tak w południe, jest już odczuwalnie ciepło. Gdy są mrozy, kocioł pracuje jeszcze w dzień, nie dopuszczając już do obniżenia temp. Gdy goście wyjadą (powiedzmy w południe), zamykam ogrzewanie, ale do wieczora jest ciepło, bez odczuwalnej zmiany. Dopiero na drugi dzień po południu lub wieczorem, zależnie od temp na dworze, odczuwa się, że jest nieco chłodniej.

Dokładnych temp nie jestem w stanie podać, nie śledzę wszystkiego z termometrem. Wystarczy mi odczucie komfortowej temp. Termometr mam tylko w salonie, tam i w większej części domu utrzymuje się temp 23-24oC. W sypialniach ok 21-22oC, a w łazienkach 25-27oC.

PS

Jeszcze parę parametrów izolacji.

Podłoga 15cm styro, ściany 20cm styro, dach 35cm dobrej klasy wełny. Lambd nie pamiętam.

Edytowane przez noc

A ten post napisałeś aby pokazać że Twoje i tak najlepsze bo " moje jest najmojsze"...

Proponuję pomieszkać trochę w domu sterowanym pogodynką i dopiero wtedy pisać co jest lepsze czy gorsze...

Racja, spróbuję ,jestem za a nawet przeciw. Mój pogląd opiera się na przekonaniu że jeżeli jakikolwiek producent kotła stworzył algorytm pogodynki z powodów które tworzyły by listę to potrzeby klienta-użytkownika kotła i jego portfel były na samym końcu tejże listy.No pomyśl sam Jasiek jak kocioł może dobrze i oszczędnie grzać dom jak wie tylko jaka temperatura jest za domem.

Jak duży dom?

Na tą chwilę parter ok 90 m2 ,poddasze użytkowe odcięte 20cm styro i czeka jak córa dorośnie i zechce się jej mieszkać ze starymi.

Trzeba jeszcze zwocic uwage, czy kociol bedzie stanoe obdsłuzyć grzanie tylko jednego pomieszczenia bez taktowania.

Bardzo słuszny wniosek. Na tym polega cała sztuczka by nie dopuścić do taktowania, ja zamierzam użyć pomieszczeń z natury użytkowania zimnych,czyli przedpokói i przedsionek jako w jakimś sensie bufor ciepła które będę grzał (nawet jak nie zgłoszą termostatami że potrzebują) w przypadku potrzeby grzania tylko jednego pomieszczenia.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.