Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A szczerze po co to robisz?

Szczerze to chcę zrobić namiastkę domu ,,inteligentnego,, i nie piszę tu o regulowaniu temp pomieszczeń przez smarfona bo takie rozwiązanie dla mnie to gadżet, chcę powiązać sterowanie temperaturą ze sterowaniem poziomu wilgotności domu. WM która chula stale na tej samej wydajności to za mało. Przecież można dom suszyć (jak na zew sucho) i wtedy zwiększyć wydajność WM i zmniejszyć grzanie i straty(zwłaszcza pod nieobecność mieszkańców) , lub tylko wentylować (jak na zew wilgotno) by mieć świeże powietrze. Mam nadzieję że zrozumiałeś ideę.

Twój cyrk, twoje małpy :)

Opisuj spostrzeżenia.

Ponieważ to wątek o podłogówce napiszę jak mam u siebie. Po kolei papa zgrzana palnikiem, perlitogis, pert z pamiecią kształtu na podstawkach kan therm (rura 17 mm nad podłożem czyli otulona betonem na około ,zapięta w siatkę z drutu) zero jakiejkolwiek folii, jastrych 7 cm . Pomieszczenia opomiarowane - laptop+kowerter+czujniki cyfrowe temp. Rejestruję od miesiąca. Wilgotność technologiczna 70 %,.I tu ciekawostka ,praktycznie pomimo 5 czujników temp właściwie nie wiem jaka jest temp rzeczywista domu , chodzę w podkoszulce i robię wentylację i nie jest mi zimno. Gdzie nie umieszczę czujnik czy zmierzę pirometrem to inne wskazanie a umiem dobrze mierzyć .Wniosek temperatura nie ma większego znaczenia, ważne by miejsce jej pomiaru (miejsce dla czujnika temp czy termostatu) możliwie najszybciej reagowało na wzrost temp podłogówki . Z pomiarów wynika że kocioł załącza się od 4 do 6 (zależy jak zimno) razy w nocy i raz czy ze dwa razy w dzień na 40-50 min zasilając podłogówkę 35 C. Daje to zużycie 2,5 -3,5 kubika gazu dziennie czyli 5-7 zł.To tak na szybko.

W dwóch pokojach ułożone są panele, w jednym płytki. Mówię o nieużywanych i prawie nieogrzewanych na co dzień pokojach. Na ogół temp. wynosi tam około18-19oC.(..)

Dokładnie o taką sytuację pytam, gdy 1,2 pokoje czy całe piętro będzie "wyłączone" z normalnego użytkowania i trzeba będzie je ogrzać doraźnie. Dzięki za pomocne informacje.

Przeczytanie całego tematu nie było łatwe, ale dałem radę.

Wnioski do których doszedłem (ogromnie prosze o ich ewentualną korektę jak i spostrzeżenia)

- OP na cały dom parterowy (zarówno pod ceramikę, panele jak i wykładzinę + 1 grzejnik drabinkowy do suszenia ręczników )

- pętle na rozdzielaczu w każdym pokoju

- grzejnik do garażu z termostatem ustawiony na *

- do piwnicy grzejniki (piwnice wylać chce żywicą epoksydową, więc chyba grzejniki to najlepsze rozwiązanie). Piwnica bardziej użytkowo-rozrywkowa 50-50 (zarówno kotłownia, spiżarnia, suszarnia jak i cześć rozrywkowa sauna/siłownia)

Ewentualnie patent, który wyczytałem od kogoś z forum:

By grzejniki w piwnicy wpiąć każdy z osobna w rozdzielacz podłogówki tak jakby kolejne sekcje.

Grzejniki będą osiągały temperaturę wody z podłogówki - tak też będą grzały, w prawdzie nie mocą nominalną tylko mniejszą, natomiast w piwnicy specjalnie wysokiej temperatury nie będzie potrzeba utrzymywać.

Edytowane przez Tomek@gmail

Jeśli grzejniki będą pracować z temperaturą OP to będą ledwo ledwo ciepłe. Mogą nie dogrzać pomieszczenia. To samo z drabinką w łazience - lepiej zamontuj drabinkę elektryczną, którą będziesz załączać tylko na czas kąpieli/suszenia ręczników.

Masz że tak napisałeś?

Piwnica sama w sobie utrzymuje dość stałe temperatury. Latem jest chłodno a zimą dość ciepło. Jeżeli chcesz mieć tam siłownię i spiżarnię, to chyba nie potrzeba ci tam +22 stopni. Sauna raczej też tej temperatury nie potrzebuje. Przewymiaruj trochę grzejniki i będzie ok. Możesz też zrobić ogrzewanie ścienne lub co raczej ja bym wybrał, nadmuchowe jakimś klimatyzatorem. Byłoby moim zdaniem najlepiej i najtaniej, wszak będzie to miejsce stosunkowo mniej używane niż pozostała część domu.

A odnośnie drabinek w łazienkach jako osobne obwody, to mam i sobie chwalę. Mam też w nich zamontowane grzałki, które przez osiem lat były odpalone może ze trzy razy :p

a jak radziłeś sobie z suszeniem rzeczy na drabinkach w okresach przejściowych i latem kiedy OP było wyłączone?

Po pierwsze mam wentylacje mechaniczną i to ona wystarczająco suszy ręczniki, a po drugie mam suszarkę kondensacyjną i nie wyobrażam już sobie rozwieszania ubrań po jakichś drabinkach.

Ja zrezygnowałem z grzejników całkowicie. W planach miałem mieć w garażu i łazienkach ( 3 szt) Skończyło się na tym, że

mam dwie dodatkowe pętle w garażu- obecnie wyłączone ( w garazu 17C) i kotłowni która jest pralnią.

Po rezygnacji z grzejników w łazienkach miał być zakładany grzejnik drabinkowy elektryczny. Po roku mieszkania i dwóch zimach zrezygnowaliśmy z tego pomysłu.

Przy działającym OP w łazienkach ręczniki spokojnie suszą się na wieszaku. Reszta rzeczy suszy się na górze :)

Ale dla każdego coś innego :)

Po co ci grzejnik w garażu?

Ja miałem grzejnik w garażu (kierbud mnie namówił) i w wielkie mrozy zamarzł i pękł (ktoś zostawił garaż otwarty).:mad:

Wydaje mi się, iż jest to praktyczny patent - dajmy na to w zimę będę chciał pomajsterkować przy rowerze czy wysprzątać auto to sobie odkręcę i będzie ciepło.

Masz że tak napisałeś?

Piwnica sama w sobie utrzymuje dość stałe temperatury. Latem jest chłodno a zimą dość ciepło. Jeżeli chcesz mieć tam siłownię i spiżarnię, to chyba nie potrzeba ci tam +22 stopni. Sauna raczej też tej temperatury nie potrzebuje. Przewymiaruj trochę grzejniki i będzie ok. Możesz też zrobić ogrzewanie ścienne lub co raczej ja bym wybrał, nadmuchowe jakimś klimatyzatorem. Byłoby moim zdaniem najlepiej i najtaniej, wszak będzie to miejsce stosunkowo mniej używane niż pozostała część domu.

A odnośnie drabinek w łazienkach jako osobne obwody, to mam i sobie chwalę. Mam też w nich zamontowane grzałki, które przez osiem lat były odpalone może ze trzy razy :p

A jaka temperatura jest się tam wstanie utrzymać jak do tej piwnicy zamontuje grzejnik jako osobną pętle do OP ?

Rozumiem, że przy ogrzewaniu mieszanym efektywność ogrzewania spada w stosunku do sytuacji gdzie jest całość pod OP tak ?

Dzięki ;) będę z początkiem roku rozmawiał z gościem od OP to powiem by to obliczył i pewnie zadecydujemy.

Do tego czasu chce się samemu dokształcić, stąd mam jeszcze jedno pytanie użytkowe :D :D

Jak z suszeniem ręczników po kąpieli przy OP i reku. Warto zainwestować w grzejnik drabinkowy ?

Druga sprawa zakładając, że wybiore w/w grzejnik to co polecacie ? Elektryk drabinkowy czy elektryczna suszarka łazienkowa czy może zwykły grzejnik drabinkowy podłączony jako osobna pętla do OP ? Jak to wychodzi moi drodzy u Was ? Jak się ma praktyka do kosztów ?

Edytowane przez Tomek@gmail

Dzięki ;) będę z początkiem roku rozmawiał z gościem od OP to powiem by to obliczył i pewnie zadecydujemy.

Do tego czasu chce się samemu dokształcić, stąd mam jeszcze jedno pytanie użytkowe :D :D

Jak z suszeniem ręczników po kąpieli przy OP i reku. Warto zainwestować w grzejnik drabinkowy ?

Druga sprawa zakładając, że wybiore w/w grzejnik to co polecacie ? Elektryk drabinkowy czy elektryczna suszarka łazienkowa czy może zwykły grzejnik drabinkowy podłączony jako osobna pętla do OP ? Jak to wychodzi moi drodzy u Was ? Jak się ma praktyka do kosztów ?

W obu łazienkach mam grzejnik drabinkowy. Służy tylko i wyłącznie za wieszak na ręczniki bo od czasu instalacji ani razu ich nie uruchomiłem. Nie ma potrzeby, WM w połączeniu z OP bardzo dobrze radzi sobie z mokrymi ręcznikami.

Edytowane przez Tomaszs131