adam_mk 14.12.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Te drabinki pracują raptem kilka godzin.Jak ktoś MUSI je mieć - radzę takie z grzałka elektryczną i termostatem, olejaczki.Ich eksploatacja w skali miesiąca kosztuje jak paczka fajek.Bez dodatkowych rurek, zawora mieszającego, pompy, palenia w kotle...Pstryk - i działa! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.12.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Wydaje mi się, iż jest to praktyczny patent - dajmy na to w zimę będę chciał pomajsterkować przy rowerze czy wysprzątać auto to sobie odkręcę i będzie ciepło.Jeśli jesteś pewien że NIGDY temperatura w garażu nie spadnie poniżej zera - to instaluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 14.12.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Te drabinki pracują raptem kilka godzin. Jak ktoś MUSI je mieć - radzę takie z grzałka elektryczną i termostatem, olejaczki. Ich eksploatacja w skali miesiąca kosztuje jak paczka fajek. Bez dodatkowych rurek, zawora mieszającego, pompy, palenia w kotle... Pstryk - i działa! Adam M. Jeśli ktoś korzysta z wydajnej wentylacji mechanicznej z reku, nie ma potrzeby montować drabin w łazienkach. Elektryk zamontował w moich łazienkach gniazda elektryczne, w miejscach ewentualnych drabin. Nie przydają się na nic, szpecą ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Nie rozumiesz...Niektóre baby MUSZĄ to mieć!To jak z kominkiem...Potrzebny jak rybie ręcznik - ale MA BYĆ! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.12.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Jeśli ktoś korzysta z wydajnej wentylacji mechanicznej z reku, nie ma potrzeby montować drabin w łazienkach. . Ja korzystam i z WM i z grzejników łazienkowych. Mam wodne i żałuję że nie założyłem elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 14.12.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2017 Nie rozumiesz... Niektóre baby MUSZĄ to mieć! To jak z kominkiem... Potrzebny jak rybie ręcznik - ale MA BYĆ! Adam M. Muszę się przyznać, nie rozumiem. No, bab nie rozumiem. Potrzeby i i ich spełnianie rozumiem jak najbardziej. Przecież ZAWSZE ręczniki suszy się na drabinie?! Nawet wykład może nie pomóc, że chodzi o wysuszenie, nie o drabiny. Dopiero jak na sobie poczuje, zrozumie. I to koniecznie z wielokrotnym potwierdzeniem skuteczności omawianego. Tak było i z OP na początku. No, jak to tak, podłoga prawie zimna, a w domu ciepło. Czary? Zwykły grzejnik, tylko wielki, ciężki i niewidoczny. Nie ma już powrotu do drabin wszelkiej maści na ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 15.12.2017 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Rozmawiałem z monterem dzisiaj i proponuje odnośnie tej piwnicy nie bawić się w żadne kombinacje i w pomieszczeniach gdzie ma być ciepło zainstalować również OP. To samo stwierdził, że OP z termostatem i sterownikiem będzie lepszym rozwiązaniem w garażu (np. OP zaczyna grzać gdy temp zejdzie poniżej 8 stopni) niż moja kombinacja z grzejnikiem i termostatem. Tylko teraz pytanie jak żywica epoksydowa a OP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Możesz zmienić hydraulika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 15.12.2017 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Możesz zmienić hydraulika? Liwko co masz dokładnie na myśli ? OP w piwnicy czy w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Nie robiłbym w żadnym z tych pomieszczeń. Bedą to pomieszczenia stosunkowo mało używane, więc raczej wybrałbym ogrzewanie nadmuchowe. Chwila i masz ciepło wtedy kiedy potrzebujesz. W garażu nie dawaj izolacji pod posadzką. A hydraulik tylko zaciera ręce na robotę u ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 15.12.2017 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Fakt masz dużo racji, ale czy koszty drugiej instalacji będą się opłacać ? Spiżarnia - tu bez ogrzewania Kotłownia - w sumie też specjalnie chyba nie jest potrzebne Sauna - rodzice mają aktualnie w piwnicy, ogrzewania tam nie ma i funkcjonuje to dobrze Garderoba - chyba też bez ogrzewania (no clue ) Co natomiast z pomieszczeniami jak: - pralnia z suszarnią - łazienka - siłownia - czy pom. rekreacyjne Taka pralnia czy siłownia to będzie wykorzystywana często. Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Tomek@gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Co natomiast z pomieszczeniami jak: - pralnia z suszarnią - łazienka - siłownia - czy pom. rekreacyjne Taka pralnia czy siłownia to będzie wykorzystywana często. Do suszenia zainwestuj w suszarkę kondensacyjną. Naprawdę warto. Sam widzisz, że u rodziców w piwnicy nie trzeba było ogrzewania. W siłowni też chyba nie chcesz mieć za ciepło. Najlepiej zrobisz jak obliczysz jakiej mocy będziesz potrzebował do ogrzania tej piwnicy, bo może się okazać, że wystarczy dosłownie w nią pierdnąć, więc nie ma sensu ekonomicznego budowania rozbudowanego systemu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 15.12.2017 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Fakt masz dużo racji, ale czy koszty drugiej instalacji będą się opłacać ? Spiżarnia - tu bez ogrzewania Kotłownia - w sumie też specjalnie chyba nie jest potrzebne Sauna - rodzice mają aktualnie w piwnicy, ogrzewania tam nie ma i funkcjonuje to dobrze Garderoba - chyba też bez ogrzewania (no clue ) Co natomiast z pomieszczeniami jak: - pralnia z suszarnią - łazienka - siłownia - czy pom. rekreacyjne Taka pralnia czy siłownia to będzie wykorzystywana często. Ten hydraulik to sam projektuje tą instalację? Ta instalacja ma służyć jemu czy Tobie? Zrób to ogrzewanie, tak jak Ty potrzebujesz. @Liwko dobrze radzi, "farelka" jest szybsza i tańsza w takich pomieszczeniach. Jeśli planujesz WM z reku, wstrzymaj się z zakupem suszarki kondensacyjnej. U siebie nie mam żadnej potrzeby suszarki, wszystko schnie szybko i bezkosztowo. Zawsze zdążysz dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2017 Jeśli planujesz WM z reku, wstrzymaj się z zakupem suszarki kondensacyjnej. U siebie nie mam żadnej potrzeby suszarki, wszystko schnie szybko i bezkosztowo. Zawsze zdążysz dokupić. To prawda, przy wentylacji mechanicznej wszystko schnie szybko, czasami za szybko Mam i potwierdzam. Ale mając suszarkę kondensacyjną od kilku miesięcy nie powrócilbym już do tradycyjnego suszenia. To tak jak ze zmywarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 16.12.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Ten hydraulik to sam projektuje tą instalację? Ta instalacja ma służyć jemu czy Tobie? Zrób to ogrzewanie, tak jak Ty potrzebujesz. @Liwko dobrze radzi, "farelka" jest szybsza i tańsza w takich pomieszczeniach. Jeśli planujesz WM z reku, wstrzymaj się z zakupem suszarki kondensacyjnej. U siebie nie mam żadnej potrzeby suszarki, wszystko schnie szybko i bezkosztowo. Zawsze zdążysz dokupić. Oczywiście, że ma służyć mi Niestety problem w tym, że mam ogromny mętlik w głowie i nie będę tego ukrywał, że nie wiem jakie będzie dla mnie najlepsze rozwiązanie z tym ogrzewaniem w piwnicy. Moglibyście mi wytłumaczyć jeszcze na jakiej zasadzie ma działać w tej piwnicy wpięcie grzejników o większej powierzchni jako osobna pętla OP w przypadku gdybym miał piec na ekogroszek, ewent. pellet ? (Tak tak wiem Liwko, widze twój opis ) Z tego co dobrze rozumie to taki piec i tak musi utrzymać większą temp. niż jest potrzebna do OP i potrzebny jest mieszacz do obniżenia i regulowania temp. Stąd pytanie czy nie da się wykorzystać tej temp. z pieca (skoro i tak piec nagrzewa ją do większej temp. niż potrzebna) jakoś do tych grzejników podpiętych jako pętla do OP. Na mój chłopski rozum, to gdyby dało się wykorzystać tą temperaturę to bardziej efektywnym rozwiązaniem będzie założenie do piwnicy grzejników niż ciągnięcie po całej piwnicy OP. I jeszcze raz dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi P.S. Z suszarką kondensacyjną to jeszcze daleka droga - zawsze można kupić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.12.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Oczywiście, że ma służyć mi Niestety problem w tym, że mam ogromny mętlik w głowie i nie będę tego ukrywał, że nie wiem jakie będzie dla mnie najlepsze rozwiązanie z tym ogrzewaniem w piwnicy. Moglibyście mi wytłumaczyć jeszcze na jakiej zasadzie ma działać w tej piwnicy wpięcie grzejników o większej powierzchni jako osobna pętla OP w przypadku gdybym miał piec na ekogroszek, ewent. pellet ? (Tak tak wiem Liwko, widze twój opis ) Z tego co dobrze rozumie to taki piec i tak musi utrzymać większą temp. niż jest potrzebna do OP i potrzebny jest mieszacz do obniżenia i regulowania temp. Stąd pytanie czy nie da się wykorzystać tej temp. z pieca (skoro i tak piec nagrzewa ją do większej temp. niż potrzebna) jakoś do tych grzejników podpiętych jako pętla do OP. Na mój chłopski rozum, to gdyby dało się wykorzystać tą temperaturę to bardziej efektywnym rozwiązaniem będzie założenie do piwnicy grzejników niż ciągnięcie po całej piwnicy OP. I jeszcze raz dziękuję wszystkim za udzielone odpowiedzi P.S. Z suszarką kondensacyjną to jeszcze daleka droga - zawsze można kupić ) Zrobiłem podłogówkę w piwnicy i gdybym jeszcze raz miał możliwość to bym sobie ją odpuścił. W tamtym sezonie była ogrzewana z 6 razy, w tym nie zamierzam jej w ogóle uruchamiać. Mam tam pokój gier i w razie konieczności w tym sezonie odpalę farelkę lub grzejnik olejowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 16.12.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Oczywiście, że ma służyć mi Niestety problem w tym, że mam ogromny mętlik w głowie i nie będę tego ukrywał, że nie wiem jakie będzie dla mnie najlepsze rozwiązanie z tym ogrzewaniem w piwnicy. Moglibyście mi wytłumaczyć jeszcze na jakiej zasadzie ma działać w tej piwnicy wpięcie grzejników o większej powierzchni jako osobna pętla OP w przypadku gdybym miał piec na ekogroszek, ewent. pellet ? (Tak tak wiem Liwko, widze twój opis ) Z tego co dobrze rozumie to taki piec i tak musi utrzymać większą temp. niż jest potrzebna do OP i potrzebny jest mieszacz do obniżenia i regulowania temp. Stąd pytanie czy nie da się wykorzystać tej temp. z pieca (skoro i tak piec nagrzewa ją do większej temp. niż potrzebna) jakoś do tych grzejników podpiętych jako pętla do OP. Na mój chłopski rozum, to gdyby dało się wykorzystać tą temperaturę to bardziej efektywnym rozwiązaniem będzie założenie do piwnicy grzejników niż ciągnięcie po całej piwnicy OP. ... To w miarę proste - te przewymiarowane grzejniki nie będą się różniły (jako obwód odbierający energię z kotła) od pętli OP. Moc każdego grzejnika (czy to ściennego czy podłogowego) jest wyliczana przy określonych parametrach, głównie temperatura zasilania/powrotu instalacji - np 50/30; 60/40 itp. Teraz, jeśli grzejnik o mocy np 1000W wyliczonej dla parametrów 50/30 zasilisz temperaturą 30 st, to będzie miał odpowiednio niższą moc. Jeśli pomieszczenie dla utrzymania np 20 st potrzebuje 1000W, to aby ją uzyskać musisz albo podnieść temperaturę zasilania albo zwiększy wymiary (moc) grzejnika, czyli go PRZEWYMIAROWAĆ w stosunku do jego parametrów. Będzie droższy w zakupie (bo większy) ale pozwoli Ci na rezygnację z mieszacza i pracę kotła z niższą temp zasilania. Jeśli myślisz o kotle na paliwo stałe (czego nie polecam), to pomyśl też o buforze - inaczej bez mieszacza się nie obejdzie, do OP potrzebujesz max 35 st zasilania co pewnie "zabije" kocioł dosyć szybko ( aby się upewnić poczytaj jego dokumentację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.12.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 W obu łazienkach mam grzejnik drabinkowy. Służy tylko i wyłącznie za wieszak na ręczniki bo od czasu instalacji ani razu ich nie uruchomiłem. Nie ma potrzeby, WM w połączeniu z OP bardzo dobrze radzi sobie z mokrymi ręcznikami. Hmm, czyli sugerujesz żeby nie robić w łazience grzejnika jako osobną pętlę podlogowki, ani nawet elektrycznego jeśli mam OP i WM? Mam projekt podlogowki robiony razem z projektem domu i zaplanowano grzejnik w łazience. Wg Ciebie to zbędna rzecz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekgmail 16.12.2017 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Też mam w projekcie w łazience (przy OP + WM) grzejnik drabinkowy jako osobna pętla, ale po przeczytaniu porad zastanawiam się właśnie nad elektrykiem z grzałką - zero kombinacje + duży plus na sytuacje z suszeniem "na już". Zrobiłem podłogówkę w piwnicy i gdybym jeszcze raz miał możliwość to bym sobie ją odpuścił. W tamtym sezonie była ogrzewana z 6 razy, w tym nie zamierzam jej w ogóle uruchamiać. Mam tam pokój gier i w razie konieczności w tym sezonie odpalę farelkę lub grzejnik olejowy. Daje dużo do myślenia - koszty kładzenia OP w piwnicy wyjdą bardzo dużo, nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem bd w tych kilku pomieszczeniach zrobienie zwykłych grzejników i tyle. To w miarę proste - te przewymiarowane grzejniki nie będą się różniły (jako obwód odbierający energię z kotła) od pętli OP. Moc każdego grzejnika (czy to ściennego czy podłogowego) jest wyliczana przy określonych parametrach, głównie temperatura zasilania/powrotu instalacji - np 50/30; 60/40 itp. Teraz, jeśli grzejnik o mocy np 1000W wyliczonej dla parametrów 50/30 zasilisz temperaturą 30 st, to będzie miał odpowiednio niższą moc. Jeśli pomieszczenie dla utrzymania np 20 st potrzebuje 1000W, to aby ją uzyskać musisz albo podnieść temperaturę zasilania albo zwiększy wymiary (moc) grzejnika, czyli go PRZEWYMIAROWAĆ w stosunku do jego parametrów. Będzie droższy w zakupie (bo większy) ale pozwoli Ci na rezygnację z mieszacza i pracę kotła z niższą temp zasilania. Jeśli myślisz o kotle na paliwo stałe (czego nie polecam), to pomyśl też o buforze - inaczej bez mieszacza się nie obejdzie, do OP potrzebujesz max 35 st zasilania co pewnie "zabije" kocioł dosyć szybko ( aby się upewnić poczytaj jego dokumentację). Temperatura w kotle to pewnie ok. 50 stopni - czyli gdyby był zwykły obieg na te kilka grzejników w tej piwnicy przed mieszaczem to w grzejnikach byłaby temp. 50 st a mieszacz regulowałby temp. do OP tak ? == A co do garażu to chyba po sugestiach od Was zrezygnuje całkowicie i jak będzie potrzeba to ogarnę farelke i bede z niej korzystał. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Tomek@gmail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.12.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2017 Kemot_p, nie mieliśmy potrzeby ich od nowości uruchamiać, nawet nie zalewałem ich wodą. Tak jak wcześniej napisałem służą za wieszaki na ręczniki. Może gdyby były elektryczne to latem byłaby okazja je przetestować. Po za tym ze względu na niską tz zmuszeni jesteśmy do wyboru grzejników o sporych gabarytach. Kiedy swego czasu sam ich szukałem nie było zbyt dużego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts