animuss 30.01.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Na przykładzie mojego własnego biurka, które kłóci się z grzejnikiem: 1.nie mam firanki , mogę spokojnie dosunąć blat do ściany 2.zostawiłam kilka cm na grzejnik , wszystko spada, 3.zrobiłam blat biurka powyżej grzejnika- jest za wysoko, muszę mieć wyższe krzesło i podnóżek, i pod biurkiem jest gorąco, co nie jest komfortowe. Gdyby była podłogówka nie byłoby problemu. Ale to nie moja wina tylko projektanta,zdarza się też syndrom zagraconego mieszkania oczywiście oto Ciebie nie podejrzewam Wszystko można utrudnić, ale i można inaczej ,te białe z dziurkami tam jest grzejnik : http://polki.pl/pub/07_2006/110_malowany_diw_07-01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 30.01.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Podłogówka nie nie współdziała z wentylacją a kaloryfery wspomagają wentylację. :jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przeme 30.01.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 ja stwierdziłem, że chyba nie ma sensu w całym mieszkaniu dawać. W łazience na pewno i może w salonie, bo jak dzieciaki będą biegały to żeby od posadxki nie było bardzo zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 30.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) Ale to nie moja wina tylko projektanta,zdarza się też syndrom zagraconego mieszkania oczywiście oto Ciebie nie podejrzewam Wszystko można utrudnić, ale i można inaczej ,te białe z dziurkami tam jest grzejnik : http://polki.pl/pub/07_2006/110_malowany_diw_07-01.jpg Jeżeli kogokolwiek wina to moja, bo nie przewidziałam podłogówki... Rozwiązanie które pokazujesz jest ciekawe, ale nie rozwiązuje problemu gdy chce się mieć burko pod oknem... Edytowane 30 Stycznia 2013 przez Żona Adwalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A nie ma problemów np. ze zbyt ciepłą sypialnią? Bo w zasadzie spotkałem się tylko z takimi "zarzutami" wobec podłogówki. Przecież można regulować temperaturę według własnych upodobań, dla każdego pomieszczenia inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jeżeli kogokolwiek wina to moja, bo nie przewidziałam podłogówki... Rozwiązanie które pokazujesz jest ciekawe, ale nie rozwiązuje problemu gdy chce się mieć burko pod oknem... A ogrzewanie ścienne ,sufitowe ,na podczernień Wystarczy kupić biurko z pełnymi plecami przedłużanymi też ponad blat ,przecież nawet jak biurko stoi przy ścianie nikt nie opiera o nią czegoś tam po co obdzierać ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Przecież można regulować temperaturę według własnych upodobań, dla każdego pomieszczenia inaczej Tak można regulować temperaturą podłogówki nawet w ciągu 24 godzin ale trzeba to robić z pewnym wyprzedzeniem ,przewidywać - zastosować sterowanie, bezwładność podłogówki jest duża i nie zatrzyma się na kilku metrach rozpędzonego pociągu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 30.01.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A ogrzewanie ścienne ,sufitowe ,na podczernień Wystarczy kupić biurko z pełnymi plecami przedłużanymi też ponad blat ,przecież nawet jak biurko stoi przy ścianie nikt nie opiera o nią czegoś tam po co obdzierać ścianę? Ja opieram, np książkę... Zgadzam się, że mogłabym kupić nowe biurko z plecami i nie opierać i nic by nie spadało Ale dalej podtrzymuję swoje zdanie co do podłogówki- daje większe możliwości aranżacji wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Ale dalej podtrzymuję swoje zdanie co do podłogówki- daje większe możliwości aranżacji wnętrza. Tu nie zgodził bym się jednak przykrycie większej powierzchni podłogówki obniży skutecznie temperaturę ,co do aranżacji to jedno i drugie ogrzewanie ma swoje wady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 :jawdrop: Sypialnia to miejsce gdzie przez dłuższy czas przebywamy w bezruchu -śpimy. Przy ogrzewaniu podłogowym jest równomierny rozkład temperatury powietrza w ogrzewanym wnętrzu więc powietrze "stoi " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 30.01.2013 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Tu nie zgodził bym się jednak przykrycie większej powierzchni podłogówki obniży skutecznie temperaturę ,co do aranżacji to jedno i drugie ogrzewanie ma swoje wady . Niczym nie przykrywałabym- nie mam dywanów, bo nie za bardzo je lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Sypialnia to miejsce gdzie przez dłuższy czas przebywamy w bezruchu -śpimy. Przy ogrzewaniu podłogowym jest równomierny rozkład temperatury powietrza w ogrzewanym wnętrzu więc powietrze "stoi " Jak wentylacja jest sprawna to powietrze nie ma prawa "stać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Niczym nie przykrywałabym- nie mam dywanów, bo nie za bardzo je lubię. A gdyby ktoś inny lubił to co z tą aranżacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jak wentylacja jest sprawna to powietrze nie ma prawa "stać". Jaka wentylacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jaka wentylacja ? Bez znaczenia byle by działała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Bez znaczenia byle by działała. A która działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 30.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A która działa? Dobrze zrobiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.01.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Dobrze zrobiona. Czyli Ci co mają ogrzewanie podłogowe mają dobrze zrobioną wentylację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 30.01.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Oczywiście, że zarówno podłogówka, jak i kaloryfer mają swoje wady i zalety. Decydując się na rodzaj CO, ja stawiałem na podłogówkę, żona na kaloryfer. Jednym z argumentów przeciw, jakie przedstawiałem, była niska atrakcyjność wnętrza, dopóki żona nie pokazała grzejników "artystycznych" (jesteśmy zwolennikami stylu retro). Stanęło na tym, że w całym domu jest podłogówka, a w łazienkach dodatkowo grzejniki ozdobne. W kolejnym domu zrobilibyśmy tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.01.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Tak można regulować temperaturą podłogówki nawet w ciągu 24 godzin ale trzeba to robić z pewnym wyprzedzeniem ,przewidywać - zastosować sterowanie, bezwładność podłogówki jest duża i nie zatrzyma się na kilku metrach rozpędzonego pociągu . Była mowa o sypialni w której ma być, jak rozumiem chłodniej. Z pytania/stwierdzenia Gustawa wynikało, że w sypialni gdzie jest podłogówka musi być gorąco, a to nieprawda. Zawsze jest możliwość ustawienia pożądanej temperatury dla każdego pomieszczenia, jeśli tylko każde jest na osobnym obwodzie. A tak z innej beczki, to nie bardzo też rozumiem po co w sypialni różne temperatury w ciągu doby. Jeśli do spania ktoś chce mieć 18 stopni, to po co miałby na dzień mieć tam cieplej, skoro to tylko pomieszczenie do spania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts