Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens robić ogrzewanie podłogowe w całym domu?

Recommended Posts

Na przykładzie mojego własnego biurka, które kłóci się z grzejnikiem:

1.nie mam firanki :p, mogę spokojnie dosunąć blat do ściany

2.zostawiłam kilka cm na grzejnik , wszystko spada,

3.zrobiłam blat biurka powyżej grzejnika- jest za wysoko, muszę mieć wyższe krzesło i podnóżek, i pod biurkiem jest gorąco, co nie jest komfortowe.

Gdyby była podłogówka nie byłoby problemu.

Ale to nie moja wina tylko projektanta,zdarza się też syndrom zagraconego mieszkania oczywiście oto Ciebie nie podejrzewam :)

Wszystko można utrudnić, ale i można inaczej ,te białe z dziurkami tam jest grzejnik :

http://polki.pl/pub/07_2006/110_malowany_diw_07-01.jpg

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale to nie moja wina tylko projektanta,zdarza się też syndrom zagraconego mieszkania oczywiście oto Ciebie nie podejrzewam :)

Wszystko można utrudnić, ale i można inaczej ,te białe z dziurkami tam jest grzejnik :

http://polki.pl/pub/07_2006/110_malowany_diw_07-01.jpg

Jeżeli kogokolwiek wina to moja, bo nie przewidziałam podłogówki...:)

Rozwiązanie które pokazujesz jest ciekawe, ale nie rozwiązuje problemu gdy chce się mieć burko pod oknem...

Edytowane przez Żona Adwalka

Jeżeli kogokolwiek wina to moja, bo nie przewidziałam podłogówki...:)

Rozwiązanie które pokazujesz jest ciekawe, ale nie rozwiązuje problemu gdy chce się mieć burko pod oknem...

A ogrzewanie ścienne ,sufitowe ,na podczernień

Wystarczy kupić biurko z pełnymi plecami przedłużanymi też ponad blat ,przecież nawet jak biurko stoi przy ścianie nikt nie opiera o nią czegoś tam po co obdzierać ścianę?

Przecież można regulować temperaturę według własnych upodobań, dla każdego pomieszczenia inaczej :rolleyes:

Tak można regulować temperaturą podłogówki nawet w ciągu 24 godzin ale trzeba to robić z pewnym wyprzedzeniem ,przewidywać - zastosować sterowanie, bezwładność podłogówki jest duża i nie zatrzyma się na kilku metrach rozpędzonego pociągu .

A ogrzewanie ścienne ,sufitowe ,na podczernień

Wystarczy kupić biurko z pełnymi plecami przedłużanymi też ponad blat ,przecież nawet jak biurko stoi przy ścianie nikt nie opiera o nią czegoś tam po co obdzierać ścianę?

Ja opieram, np książkę...

Zgadzam się, że mogłabym kupić nowe biurko z plecami i nie opierać i nic by nie spadało :)

Ale dalej podtrzymuję swoje zdanie co do podłogówki- daje większe możliwości aranżacji wnętrza.

Oczywiście, że zarówno podłogówka, jak i kaloryfer mają swoje wady i zalety. Decydując się na rodzaj CO, ja stawiałem na podłogówkę, żona na kaloryfer. Jednym z argumentów przeciw, jakie przedstawiałem, była niska atrakcyjność wnętrza, dopóki żona nie pokazała grzejników "artystycznych" (jesteśmy zwolennikami stylu retro). Stanęło na tym, że w całym domu jest podłogówka, a w łazienkach dodatkowo grzejniki ozdobne. W kolejnym domu zrobilibyśmy tak samo.

Tak można regulować temperaturą podłogówki nawet w ciągu 24 godzin ale trzeba to robić z pewnym wyprzedzeniem ,przewidywać - zastosować sterowanie, bezwładność podłogówki jest duża i nie zatrzyma się na kilku metrach rozpędzonego pociągu .

Była mowa o sypialni w której ma być, jak rozumiem chłodniej. Z pytania/stwierdzenia Gustawa wynikało, że w sypialni gdzie jest podłogówka musi być gorąco, a to nieprawda. Zawsze jest możliwość ustawienia pożądanej temperatury dla każdego pomieszczenia, jeśli tylko każde jest na osobnym obwodzie.

A tak z innej beczki, to nie bardzo też rozumiem po co w sypialni różne temperatury w ciągu doby. Jeśli do spania ktoś chce mieć 18 stopni, to po co miałby na dzień mieć tam cieplej, skoro to tylko pomieszczenie do spania.

;)