Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie poddasza - 2 warstwa wełny

julo23

Recommended Posts

Witam, mam dylemat. Proszę o poradę.

Chciałem zrobić ocieplenie wg tego rysunku:

http://cdn25.pb.smcloud.net/t/files/thumbnails/39/4f/4c/394f4c618c4b410b.jpg

tylko z zastosowaniem szczeliny ok.3cm - między paroizalacją a 1 warstwą wełny ( tu na rysunku brak )

A profile są między drugą warstwą wełny, więc docinamy paski wełny i wpychamy ją też w profil.

Powstaje równa powierzchnia i na niej rozciągamy folię aluminiową oraz płytę K-G.

A kolega chce mi to zrobić w ten sposób:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f028151ded746f38.html

to znaczy - profil dociska 2 warstwe wełny i folii, ale wtedy powstaje w tym miejscu pustka ok. 3cm - na około grubości profila.

I na ten profil idzie płyta K-G.

Dla mnie to strata powierzchni te dodatkowe 3cm. Po co ta pustka ? Nigdzie nie widziałem żeby tak robili...

Jak uważacie ?

Boje się że zejde poniżej założonych 75-80cm które mam mieć na gotowo od wylewki do płyty K-G w najniższym punkcie.

Druga wersja jest nie zalecana czy nie prawidłowa ?

Myślałem nad położeniem foli aluminiowej bezpośrednio na wełnę na to stelarz(na "grzybkach") i na stelarz dodatkowa zwykła folia paroszczelna +kartongips, stworzy się wtedy niewentylowana pustka powietrzna (3cm) i aluminum będzie (?) odbijać promieniowanie podczerwone ... ?

Czy w takim przypadku można zastosować wariant 2 ? Czy są jakieś przeciwskazania ?

Edytowane przez adkwapniewski