Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W??ba dachowa

freak

Recommended Posts

Witam !!! Mam pytanie dotyczące więźby dachowej wpadły mi w ręce materiały reklamowe firmy Mitek oferującej półfabrykaty oraz specjalną metode łączenia konstrukcji wiązarowej przy pomocy płytek kolczastych. Firma chwali się niewielką ceną oraz łatwością motażu takiego dachu. Prosze o ewentulne wypowiedzi na ten temat !!!

Adres firmy to /www.mitek.pl/ 8)

freak

Bardzo długo roważałem zamówienie więźby u jednego z oficjalnych partnerów oferujących system: Mitek. Dużo czytałem oglądałem więźby i rozmawiałem z innymi inwestorami, jednak po wycenie (materiał+monataż: 18'000 netto), a ceny zbliżone u innych dystrybutorów wybrałem - Pułtusk i doszliśmy do 15'000.

Jednak po przekonujących argumentach kierownika (człowiek zna się na rzeczy i jest zwolennikiem domów szkieletowych), powierzę zbijanie deskowych wiązarów kratowych (pod jego nadzorem) ekipie cieśli. W sumie cała zabawa cieśli kosztować mnie będzie z materiałem 8'000.

Ta różnica przekonała mnie do tego stopnia, że dziś złożyłem zamówienie na drewno w tartaku.

pozdrawiam

Taniej, taniej, ale będzie dobrze tylko pod warunkiem rzetelności cieśli.

Bo jak coś schrzani, to ty tego nie zobaczysz, a to jest w końcu konstrukcja dachu. Nie będziesz biegać za każdym cieślą żeby sprawdzić czy dobrze wbił gwoździa.

Poszukaj postów na ten temat, całkiem niedawno był wątek MITEK.

Są rzeczy na których nie warto oszczędzać, bo potem ich już nigdy nie zmienisz.

W przypadku tradycyjnej więźby nie wiesz czy nie masz w drewnie szkodników, grzyba etc. czy jest wystarczająco wysuszone etc. Są tacy którzy mówią że drewno powinno się suszyc dwa lata. A gdzie się suszy drewno? Pod chmurką na budowie. Więźbę prefabrykowaną się montuje szybko, nie ma możliwości żeby zmokoła w czasie deszczu etc.

Poczytaj parę postów typu: ratunku z drewna wylatają jakieś motyle co robić, i oceń koszty - czy w tym przypadku nie warto kupić np. dachówki tańszej o te 5 tysięcy, a mieć porządną konstrukcję.

Dachówki za jakieś 50 lub więcej lat możesz zmienić, a konstrukcji dachu raczej nie.

Właśnie kiedyś napisałem post Mitek.

W tej chwili prawie podpisuje umowe na jej wykonanie, czekam na ostateczna wycena po kilku wizytach i omówieniu szczegółów.

Cena wyższa, ale wykonania i jakości prac myślę dużo wieksza od tarciciy i cieśli na dachu.

Zrezygnowałem z drewna struganego ale za to zwiększyłem liczbę krokwi z powodu pkrycia blachodachówka, dla tego pokrycia można zastosować większy rozstaw krokwi, ale w moim przypadku po weryfikacji konkretnej blachodachówki firma z grupy Mitek doszła do wniosku że nalezy dodac 3 krokwie i chcieli mi podnieść cene więc zrezygnowałem ze strugania ale zostawilismy cene (myśle bo czekam za ofertą). Troche dowalaja z transportem do ceny wiązarów ale co zrobić.

Nie chce oszczędzac na dachu którego nie wymienie za kilka lat jak płytki w łazience taka jest moja sewiza na Mitek.

jaki produkt otrzymacie za tę cenę

- teoretycznie najwyższej klasy, z lasu tak zwanej "starej daty" drzewo to się jakoś nazywa jak to mój teść określił "żywiczne", czy "smolne" ? Generalnie lasy sadzone typowe pod wycinkę są już inne, specjalne drzewka, genetyka te sprawy, szybki przyrost....

- suszone komorowo?

nie, wieźba będzie kładziona koniec sierpnia, już jest odkorowane i ułożone, podeschnie, potem tartak przyjedzie, potnie, dalej podeschnie i do końca sierpnia będzie O.K

- strugane/impregnowane?

ze względu na ten typ drewna, "smolne, żywiczne , czy jakoś tak" teoretycznie co się zdziwiłem nawet impregnacja nie jest aż tak konieczna, ale ja pędzlem zimpregnuje powierzchniowo we własnym zakresie..... i gwarantuje że będzie O.K

hmm....nie boicie się, że więźba obliczona dla drewna suszonego komorowo, a wykonana z suszonego 1 sezon na powietrzu może mieć inne parametry wytrzymałościowe?

przy tak cienkich deseczkach może to mieć znaczenie(teoria moja=wyssana z palca)

po weryfikacji konkretnej blachodachówki firma z grupy Mitek doszła do wniosku że nalezy dodac 3 krokwie i chcieli mi podnieść cene .

tłumaczyli ci dlaczego DODAĆ? też planuję blachod. i liczyłam ,że z tej okazji raczej mi ODEJMĄ :(

no i wolałabym nie zagęszczać więzarów ze względów "użytkowych"

Aga

Długo się zastanawiałam nad więźbą. Ale różnica w cenie jest zbyt duża. 25.000 MITEk i 15.000 tradycyjna więźba. Biorę wykonawców do których mam zaufanie, którzy mają wyrobioną opinię. Wydaje mi się że ma duże znaczenie to kto to wykonuje. A skąd mam wiedzieć czy osoba która przyjedzie do mnie z firmy zrobi mi to dobrze. I co z tego że drewno lepsze jak spartolą robotę. Najważniejsze moim zdaniem jest wykonaie aby było prawidłowe zgodne ze sztuką budowlaną. Jeżeli chodzi o drewno to przecież nie bierze sie tego drewna z pierwszego lepszego tartaku tylko ze sprawdzonej jednostki. Nie wiem od ilu lat firma mitek jest na rynku ale jeżeli jest to nowość, czy nie jest to tak że dopiero po kilku latach można ocenić czy jakiś system jest dobry?

Dam wam przykład z mojego podwórka

Całe zycie robiłem gabloty z dębu kupowanego u chłopa suszył się może rok moze dwa lata pod chmurkš cena 1500.

Ostatniio kupiłem dęba suszonego, miał być super, suszony w suszrni i inne takie bajery, suchy był napewno, ale po pocięciu na listwy uzyskałem wspaniały materiał do producji łuków.

ja mam więźbę MITEK i polecam. Wiązary są równiutkie, każdy jest identyczny co do paru milimetrów. Ja nie mam strachu, że w którymś fragmencie któryś z cieśli zapomniał wbić tyle gwoździ ile trzeba, albo że coś krzywo wyszło. Pomimo moich przejść z dachem (których sprawcami byli raczej niedbali dekarze) nie mam zastrzeżeń do tej więźby.

Drewno suszone komorowo nie pęka. U znajomych, którzy robili więźbę ze zwykłego drewna, widać nie najlepiej wysuszonego, widziałem długie pęknięcia na powierzchni belek. Powstaje coś takiego jak drewno nie jest suszone komorowo i zaczyna schnąć. Gdy wewnątrz jest wilgotne i spęczniałe zaczyna wysychać od zewnątrz. Wtedy warstwa wewnętrzna ma dużą objętość, a zewnętrzna się obkurcza i powstają pęknięcia. W drewnie, które jest suche na wskroś takie pęknięcia nie powstaną. Moja więźba narażona była dość długo na działanie wilgoci, a mimo to nigdzie nic nie popękało.

Lepiej odżałować te parę złotych żeby mieć coś porządnego, a kupić np. tańsze kafelki.

Ja się boję "fachowców", zawsze mam zaufanie do tego co jest robione taśmowo, w fabryce, na podstawie wyliczeń programem komputerowym, w którym są zapodane jakieś parametry obciążeniowe. Tak jest ze wszystkim - kostium z dobrej firmy jest zawsze lepszy niż uszyty przez krawcową, części do samochodu lepiej kupić robine fabrycznie, niż robione przez rzemioszkę w warsztacie, bo takie "taśmowe" rzeczy są robione z zachowaniem norm jakości, producent ma na to jakieś certyfikaty, jest kontrolowany. I ja mam do takich rzeczy zaufanie.

Przy tradycyjnej więźbie - nie masz norm jakości. A czy tartak i cieśla daje 5 lat gwarancji na więźbę?

aga_kraków

hmm....nie boicie się, że więźba obliczona dla drewna suszonego komorowo, a wykonana z suszonego 1 sezon na powietrzu może mieć inne parametry wytrzymałościowe?

przy tak cienkich deseczkach może to mieć znaczenie(teoria moja=wyssana z palca)

Tego napewno nie nalezy sie obawiac w czasie projektowania nie uwzglednia sie spsobu suszenia a jedynie wilgotnosc drewna. Wazne jest wiec aby bylo suche.

A tak wogule to wiele tartakow oferuje drewno suszone komorowo. Wystarczy zamowic suszone impregnowane i strugane i to dac ciesli do zbijania.

Poniewaz tez mam na domku dzwigary drewniane a wycena firm produkujacych wyszła okolo 20 000 bede szukal na tym etape oszczednosci moje szacunki wskazuja ze zrobie to za 50% tej ceny.

Tak sie zastanawiam przeciez to ze robi to jakas firma a nie chlopak na budowie nie zawsze oznacza ze jest to lepjej zrobione. Czasem tak czasem nie. Pracuje od kilku lat w firmach ktore cos produkuja dla budownictwa i powiem szczerze ze moze na zewntrz to wszystko wyglada ładnie i profesjonalnie (i to nie zawsze ) ale jak to ogladniac od zaplecza, to w wielu przypdakach lepjej przypilnowac kogos u siebie na podworku.[/b]