Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundacja albo Stowarzyszenie Pomagających Forumowiczów - dobry pomysł?

Recommended Posts

"Adam, ja pracuję m.in. w Fundacji."

Miło mi...

Pisz do mnie - prezesie.

Też - fundacji....

I...

Przestań pieprzyć jak potłuczony!

WIEM co jest grane.

BARDZO bym nie chciał wpuszczać kogoś w maliny, mimo szczytnego celu.

Adam M.

Ja nie pieprzę........ nawet mało solę.

Mam propozycje:

Adam założy Fundację i mianuje się jej prezesem skoro tak WSZYSTKO WIE !!!!!!

Powodzenia

PS. Wypowiadanie się w taki tonie PANIE PREZESIE Panu nie wypada.

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Usiłuję jak umiem wyjaśnić:

Forumowicze i każdy, nawet przechodzień z "ulicy", mogą brać udział w pospolitym ruszeniu, jak takiego będzie potrzeba.

Choćby na zasadzie woluntariatu.

Naszą, forumowiczów, wolą jest powołanie takiej fundacji.

Cedujemy na np. Redakcję nasze prawa w celu jednoznacznego określenia osób fizycznych i prawnych, którym powierzymy obowiązek podjęcia kroków nakazanych prawem.

(Statut, KRS itp)

Potwierdzamy wolę darowizną (wpłatą) np. Xzł, aby ci, którzy zgodzą się WŁASNĄ RĘKĄ pociągnąć problem nie ruszali z pustą kiesą.

POTEM, jak już powstanie konto, siedziba itd. można wpłacać lub nie jakieś sumy, aby twór w okresie niemowlęcym nie oddał ducha.

Będą i subkonta imienne, bo to najprostszy sposób dedykowanego przekazywania pomocy.

Mówię stanowcze NIE dla pomysłu takiego, że "zróbcie tę fundację a ja ją obejrzę i jak mi się spodoba to wpłacę 10zł."

Opowiadanie - jakie to trudne i skomplikowane, to pisanie statutu, zgłaszanie wniosku do KRS , budowanie struktur, rozpoczynanie działalności gospodarczej - to bzdury!

Nie umiesz - nie bierz się za to!

Kasą wesprzyj i łapą własną, jak wola.

WSZYSTKO jest trudne, prawie niewykonalne bez odrobiny kasy.

Budujący wiedzą to najlepiej!

Musimy zadbać o to, aby było z czego tę fundację powołać.

Idealnie by było, aby Redakcja podjęła ten trud "ruszenia z miejsca", bo ma najlepsze możliwości "pozakasowe".

Straszenie statutem i zawiłymi formalnościami jest mało twórcze...

Jak zwykle...

Bardzo dużo gadamy...

Będzie coś z tego?

Adam M.

I coś jeszcze...

Opowiadanie - jakie to skomplikowane są sprawy - przez kogoś, co otarł się o fundację, BARDZO mobilizuje...

Opowiadanie o tym, aby pokazany palcem fundator wywalił ze 100 tysięcy w piorun wie co - też...

Adam M.

Temat ma 19 stron.

Odnoszę wrażenie, że niektórzy ich nie czytali...

Było o statucie, o strukturach...

Był też link do pełnej wiedzy o fundacjach, a czytać przecież umiemy!

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Witam

Mam wpis na sos muratora. Apel przeczytało pond 6000 osób, pomogły nam 3 osoby z czego bardzo się cieszymy.

Kochani nie wyobrażacie sobie jakie to jest upokorzenie pisać takie słowa. Zazwyczaj pomaga się ludziom chorym , ale różnych jest sytuacji na świecie i każdego z nas może coś spotkać (oby nie). Dlatego uważam za dobry pomysł utworzenie Fundacji i pomoc osobą w trudnej sytuacji życiowej nie tylko chorym. W Fundacji najlepiej widzę Redakcje, bo oni mogą zdziałać cuda.

Pozdrawiam

Witam

Mam wpis na sos muratora. Apel przeczytało pond 6000 osób, pomogły nam 3 osoby z czego bardzo się cieszymy.

Kochani nie wyobrażacie sobie jakie to jest upokorzenie pisać takie słowa. Zazwyczaj pomaga się ludziom chorym , ale różnych jest sytuacji na świecie i każdego z nas może coś spotkać (oby nie). Dlatego uważam za dobry pomysł utworzenie Fundacji i pomoc osobą w trudnej sytuacji życiowej nie tylko chorym. W Fundacji najlepiej widzę Redakcje, bo oni mogą zdziałać cuda.

Pozdrawiam

Ewa,wybacz szczerość,ale szczerze wątpię że zakres działalności fundacji mógłby być taki,że wyciąga się ludzi z kredytów bez żadnych dodatkowych przesłanek np zdrowotnych.

Rozumiem doskonale że każdy z nas może się znalezć w określonej sytuacji,ale sytuacji bardzo trudnych jest wiele i nie da się pomóc każdemu-trzeba wybierać.

Co do Twojego wpisu,apel przeczytało wiele osób-pomogło tylko trzy.Niestety jeżeli potrzebujący pomocy nie chce współpracować i nie podejmuje rozmowy np na pytanie-skąd jesteście,może ktoś zleci mężowi pracę itd,trudno oczekiwać odzewu.

Raz podszedł do mnie pod Lidlem chłopak w średnim wieku prosząc o pieniądze dla dzieci na chleb(stracił pracę itd)-zapytałam go dlaczego nie zapyta mnie czy nie mam może dla niego jakieś pracy przy domu,może umyć samochód itd,bo ma trudną sytuację.Zatkało go.Forma w jakiej zwracasz się o pomoc musi przekonać ludzi żeby Tobie akurat pomogli,nie mówiąc już o tym że każdy potrzebujący musi się uwiarygodnić.

Ja jednak wierzę głęboko w rozsądek Fundatora ,że powołana Fundacja będzie miała na celu wspieranie osób, które w trudnej sytuacji znalazły się NIE Z WŁASNEJ WINY.

Fundacja to nie kasa zapomogowa, chyba nie taki cel chcemy osiągnąć?

Witam

Pozdrawiam

Pani Ewo, brala Pani mozliwosc pracy zagranica? moze takie wyjscie polepszylo by Panstwa sytuacje finansowa.

Witam. Mało piszę, ale często przeglądam. Z zainteresowaniem przeczytałem cały wątek. Za fundacją jestem całym sercem, ale zgadzam się z Adamem. Po za tym fundacja nie będzie przeszkadzała zrywom (oby ich było jak najmniej) a zrywy fundacji. Jeżeli chodzi o statut, to czym bardziej się go uszczegółowi, tym większe problemy będą w przyszłości. W miarę możliwości należy to zrobić jak najogólniej. Trzymam kciuki.

(...)

Przestań pieprzyć jak potłuczony!

WIEM co jest grane.

Adam - NAPRAWDĘ przesadzasz.

Że niby taki jesteś społecznościowy i mądry, tak?

Że niby ludzie się zniechęcą bo pisze sie o statutach, tak?

A co - takimi tekstami jak wyżej chcesz ludzi zachęcić?

Myslałam, że masz więcej klasy. :sick:

Ewa,wybacz szczerość,ale szczerze wątpię że zakres działalności fundacji mógłby być taki,że wyciąga się ludzi z kredytów bez żadnych dodatkowych przesłanek np zdrowotnych.

Rozumiem doskonale że każdy z nas może się znalezć w określonej sytuacji,ale sytuacji bardzo trudnych jest wiele i nie da się pomóc każdemu-trzeba wybierać.

Co do Twojego wpisu,apel przeczytało wiele osób-pomogło tylko trzy.Niestety jeżeli potrzebujący pomocy nie chce współpracować i nie podejmuje rozmowy np na pytanie-skąd jesteście,może ktoś zleci mężowi pracę itd,trudno oczekiwać odzewu.

Raz podszedł do mnie pod Lidlem chłopak w średnim wieku prosząc o pieniądze dla dzieci na chleb(stracił pracę itd)-zapytałam go dlaczego nie zapyta mnie czy nie mam może dla niego jakieś pracy przy domu,może umyć samochód itd,bo ma trudną sytuację.Zatkało go.Forma w jakiej zwracasz się o pomoc musi przekonać ludzi żeby Tobie akurat pomogli,nie mówiąc już o tym że każdy potrzebujący musi się uwiarygodnić.

A jak mam przekonać ludzi ?mam kłamać że jestem śmiertelnie chora napisałam prawdę jak jest rzeczywiście wszystko mogę uwiarygodnić.Kto znalazł się w takiej sytuacji to wie jak jest i zapewniam że sytuacja ta NIE JEST Z WŁASNEJ WINY.

A jak mam przekonać ludzi ?mam kłamać że jestem śmiertelnie chora napisałam prawdę jak jest rzeczywiście wszystko mogę uwiarygodnić.Kto znalazł się w takiej sytuacji to wie jak jest i zapewniam że sytuacja ta NIE JEST Z WŁASNEJ WINY.
Sorki,kompletnie olałaś pytanie forumowiczki,żeby wszyscy wiedzieli o czym mówimy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203908-apel-o-pomoc

czym się mąż trudni? skąd jesteście? może ktoś jakieś prace zleci.

Piszesz wyżej że

Szukaliśmy pracy zagranicą ale nic nie wyszło jak się czegoś bardzo chce to nic nie wychodzi.

Dlaczego w wątku który założyłaś rok temu nie zaczęłaś od tego że w związku z sytuacją poszukujecie takiej pracy,poszukujecie zleceń itp,tylko zaczynasz od razu od numeru konta?Wystarczyło prosić o wędkę,a chciałaś od razu rybę-ludzie nie lubią takiej postawy.

Nie komunikujesz się,nie odpowiadasz na pytania,osoby które korzystają z pomocy na forum maja po kilkaset i kilka tysięcy postów!Bo to jest praca którą trzeba wykonać żeby ludzie Was poznali i zechcieli pomóc.Bo na jakiej podstawie obcy ludzie(na forum FM bardzo często sami z wysokim kredytem) mają wysyłać pieniądze?

Kłopoty finansowe nie tyczą się marginalnej liczby osób i zapewniam Cię,że wiele osób je tutaj ma i na wielką skalę.Mnie też kiedyś one dotknęły,mój stary pojechał w ciemno za granicę,w lesie w samochodzie spał i chodził od domu do domu za pracą,dlatego ja mam na Twoja postawę ostre spojrzenie i dla mnie jest niewytłumaczalne Twoje lenistwo,że nie chce Ci się odpowiedzieć nawet na pytanie forumowiczki czy napisać kilkanaście postów do osób które prosisz o pomoc.

Edytowane przez marynata

Sorki,kompletnie olałaś pytanie forumowiczki,żeby wszyscy wiedzieli o czym mówimy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203908-apel-o-pomoc

Piszesz wyżej że

Dlaczego w wątku który założyłaś rok temu nie zaczęłaś od tego że w związku z sytuacją poszukujecie takiej pracy,poszukujecie zleceń itp,tylko zaczynasz od razu od numeru konta?Wystarczyło prosić o wędkę,a chciałaś od razu rybę-ludzie nie lubią takiej postawy.

Nie komunikujesz się,nie odpowiadasz na pytania,osoby które korzystają z pomocy na forum maja po kilkaset i kilka tysięcy postów!Bo to jest praca którą trzeba wykonać żeby ludzie Was poznali i zechcieli pomóc.Bo na jakiej podstawie obcy ludzie(na forum FM bardzo często sami z wysokim kredytem) mają wysyłać pieniądze?

Kłopoty finansowe nie tyczą się marginalnej liczby osób i zapewniam Cię,że wiele osób je tutaj ma i na wielką skalę.Mnie też kiedyś one dotknęły,mój stary pojechał w ciemno za granicę,w lesie w samochodzie spał i chodził od domu do domu za pracą,dlatego ja mam na Twoja postawę ostre spojrzenie i dla mnie jest niewytłumaczalne Twoje lenistwo,że nie chce Ci się odpowiedzieć nawet na pytanie forumowiczki czy napisać kilkanaście postów do osób które prosisz o pomoc.

Bardzo dziękuje za słowa krytyki. Ja też kiedyś krytykowałam takich ludzi teraz mam zupełnie inne zdanie na ten temat. Nie znasz mnie więc nie mów że jestem leniem, może byłam tak załamana że nie miałam chęci do życia. My mamy prace ale każdy z nas musiał by zarabiać po 5000.

Pozdrawiam

Problemu Ewy nikt nie rozwiąże, czy w tym wątku, czy w innym,póki Ewa nie zrozumie,że jej sytuacja jest KONSEKWENCJĄ JEJ WŁASNYCH DECYZJI.

Ja rozumiem że sytuacja która powstała jest konsekwencją własnych decyzji, ale nigdy nie wiesz jaką decyzje podjąć w życiu, dlatego proszę o pomoc innych ludzi.

Ewo - na prośby masz specjalny dział, myślę, że tam będzie lepsze miejsce do takich rozmów.

Nie znamy Cię, czego oczekujesz?

Że każdy, kto się zarejestruje i napisze kilka postów dostanie kasę? :jawdrop:

DPS

Lubię Cię i cenię za rzeczowe i przemyślane wypowiedzi.

Jednak...

Chciałbym, aby jednoznacznie postawiono tu sprawę!

Czy uważamy, że byłoby dobrze aby jacyś "ONI" zrobili fundację, do której da się coś wpłacić (i podnieść sobie samoocenę, podbudować psychikę itp.)?

Czemu?

Pewnie jeszcze chcielibyśmy mieć wpływ na to co "ONI" zrobią?

Czy może to MY chcemy, aby taka fundacja powstała? - Wtedy - RÓBMY JĄ!

Będziemy mieli w niej reprezentację i wpływ na jej działanie.

Bardzo dużo tu gadania i pobożnych życzeń...

Adam M.

Ewo - na prośby masz specjalny dział, myślę, że tam będzie lepsze miejsce do takich rozmów.

Nie znamy Cię, czego oczekujesz?

Że każdy, kto się zarejestruje i napisze kilka postów dostanie kasę? :jawdrop:

A Ciebie ktoś znał zanim się zarejestrowałeś?Co chcesz o mnie wiedzieć?Myślisz że mi łatwo pisać takie apele. W jakim trzeba być dole żeby ujawnić się publicznie.