Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundacja albo Stowarzyszenie Pomagających Forumowiczów - dobry pomysł?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powiem tak... byłem zwolennikiem fundacji, każdy ma tam kilka groszy wolnych, czy nie wie co ma zrobić z 1% ....ale w dobie komercjalizacji, pogoni za kasa ostatnim posunięciem FM (podwyżka o 300% profili płatnych a chciano podwyższyć kilka tys % !!!!) zaczęłem sie głęboko nad tym zastanawiać, podejrzewam ze w celu obniżenia kosztów pracy muratora firma może przesunąć osobę zatrudnioną w muratorze (zwolnić etat )i zatrudnić do pracy w fundacji tej osobie płacić będa ofiarodawcy.. jak firma zobaczy że jest z tego kasa to pewnie wybierze sie zarząd który będzie brał wynagrodzenie..odliczał koszty i dla faktycznie poszkodowanych zostanie 1-10% , napiszę tak, ja tego nie widzę i nie mam zamiaru dać na fundację złamanego centa, wolę sobie zapłacić na dowolny cel..takie są moje przemyślenia..

Powiem tak... byłem zwolennikiem fundacji, każdy ma tam kilka groszy wolnych, czy nie wie co ma zrobić z 1% ....ale w dobie komercjalizacji, pogoni za kasa ostatnim posunięciem FM (podwyżka o 300% profili płatnych a chciano podwyższyć kilka tys % !!!!) zaczęłem sie głęboko nad tym zastanawiać, podejrzewam ze w celu obniżenia kosztów pracy muratora firma może przesunąć osobę zatrudnioną w muratorze (zwolnić etat )i zatrudnić do pracy w fundacji tej osobie płacić będa ofiarodawcy.. jak firma zobaczy że jest z tego kasa to pewnie wybierze sie zarząd który będzie brał wynagrodzenie..odliczał koszty i dla faktycznie poszkodowanych zostanie 1-10% , napiszę tak, ja tego nie widzę i nie mam zamiaru dać na fundację złamanego centa, wolę sobie zapłacić na dowolny cel..takie są moje przemyślenia..

I po co takie głupstwa Pan pisze?

I po co takie głupstwa Pan pisze?

A dlaczego nie? forum z założenia to wymiana poglądów a nie tylko przyklaskiwanie czy ochy i achy ,ale również uwagi krytyczne i prywatne przemyślenia różnych osób - napisałem swoje zdanie co o tym myślę, murator to przedsiębiorstwo nastawione na zysk -normalna sprawa -nikt wam tego nie ma za złe) i tak czerpiecie pośrednio zyski z forum, np linkowanie projektów muratora do forum,( w sumie nawet nie pamiętam czy ktoś pytał sie mnie o zdanie),sprzedaż kredytów również dzięki forum, czy materiały fotograficzne czy inne do wydań papierowych..przykłady można mnożyć po prostu widzę co się dzieje , głosno o tym piszę i dzielę się swoimi przemyśleniami z innymi użytkownikami FM- a czy oni podzielą moje zdanie czy nie to ich prywatna sprawa..

Redakcjo!

Bardzo wiele działań ludzi podejmowanych jest pod wpływem uczuć i emocji.

Dla mnie - ktoś coś tu spieprzył!

Zauważyłem, nawet u siebie, że zmienia mi się nastawienie do forum.

Na mniej zaangażowane, mniej przyjazne to forum dla mnie się staje, maleje moja sympatia do tego, co tu się dzieje...

W tym wątku podjęto rozważania nad działaniem altruistycznym, wywodzącym się z wzajemnej sympatii i szacunku forumowiczów do siebie.

Z poczucia więzi, jedności w sytuacji życiowej w jakiej się forumowicze znaleźli (stanu budowania domu i przyszłości).

A tymczasem....

Gdzieś z kąta zaczęła wyglądać jakaś paskudna gęba mamrocząca... KASA, KASA, KASA....

Może paskudny zbieg okoliczności...

Ale...

Wyszło źle!

Ludzie tu ... czuli.

Teraz zaczynają kalkulować!

Straty tu widzę.

Niektóre bolesne, ale nie finansowe.

Adam M.

malka Piotrek42 ma niestety w tym przypadku racje.

spojrz co sie dzieje w watku na temat platnego profilu dla forumowiczow, niezapowiedziana podwyzka z 450zl na 2000-4000-12000zl wprowadzona z dnia na dzien. A pozniej obnizenie kosztow do 1200zl...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212942-P%C5%82atny-profil-masakra

forum sie rozwijalo, na poczatku bylo 100 uzytkownikow, pozniej 1000, 10 000 itd itd... teraz kiedy na stronie w tym samym czasie jest juz blisko 7000osob - ktos wymyslil ze to liczba wystarczajaca aby reklamy sie oplacaly... te emitowane... no i pozniej ktos pomyslal... ale zaraz zaraz... tu firmy lody kreca, zarabiaja kupe kasy a murator co... no to BACH ... 12 tysia za platny profil... mozna?

i teraz fundacja... widzialem ten watek i pomyslalem sobie ze top bardzo sluszny pomysl, gdyby nie jakies tam problemy firmowe pewnie bym sie aktywnie w to wlaczyl, ale w imie czego? zbudowac, rozpropagowac a pozniej przejmie to Budowia czy inna firma "kapitalowo powiazana z Murator SA"?

Bardzo dobrze Piotrek42 napisal

czytałam wątek , o którym wspominasz ,choć rozumiem Wasze rozgoryczenie podwyżką opłaty za profil i popieram zdanie ,że takie postępowanie nie wróży dobrze FM, daleko jednak jestem od łączenia obu tematów.

Dlatego też podtrzymuję swoje zdanie, o bzdurnych , wręcz chamskich zagrywkach Piotra, tym bardziej,że to nie pierwsza jego wypowiedź w tym tonie.

Dlatego też podtrzymuję swoje zdanie, o bzdurnych , wręcz chamskich zagrywkach Piotra, tym bardziej,że to nie pierwsza jego wypowiedź w tym tonie.

Przepraszam a jakie ja mogę mieć zagrywki?

Piotrze, nie raz już udowodniłeś nam,że piszesz co myślisz.....niestety zbyt rzadko myślisz co piszesz
to raczej Ty mnie obrażasz.. ja napisałem swoje zdanie i cześć, ja rozumiem , jest kryzys,ludzie się nie budują już tak jak, jeszcze kilka lat temu, więc nie kupują specjalistycznej prasy, oszczędzają i pewnie nie kupują również innej prasy wydawanej przez muratora, no i ktoś wpadł na genialny pomysł wydrenowania forum-kosztem userów, zmiana wyszła z dnia na dzień ,a jaką mozemy miec gwarancję że po założeniu fundacji ktoś nie zmieni statutu i wpadnie na pomysł np, wymyślony przeze mnie?Sorry ale po takim postępowaniu, w to nie wchodzę, czemu dałem wyraz na forum, chcesz wejść? Twoja sprawa ale dlaczego musisz mnie od razu obrażać?? Tylko dlatego że mam całkiem odmienne zdanie?

Ps jest coś takiego jak zaufanie- stracić można bardzo szybko, ale odbudować.....można nigdy !!

Edytowane przez Piotrek42

Przepraszam a jakie ja mogę mieć zagrywki?

nie zacytuję, bo na szczęście te wypowiedzi zostały wymoderowane, ale Twój protekcjonalny ton i jedynie "słuszna racja" znana nam jest z wątku pomocowego po pożarze u Nelki.

to raczej Ty mnie obrażasz.. ja napisałem swoje zdanie i cześć,

a ja wyraziłam swoje.

Moralność Kalego, co ? Tobie wolno pluć jadem i wymyślać niestworzone teorie, ale jak ktoś powie, że pieprzysz od rzeczy, to jaśnie pan czuje się urażony ???

ps. nie będę kontynuować rozmowy w tym wątku i robić tu bagna. Masz mi coś do powiedzenia? zapraszam na pw.

nie zacytuję, bo na szczęście te wypowiedzi zostały wymoderowane, ale Twój protekcjonalny ton i jedynie "słuszna racja" znana nam jest z wątku pomocowego po pożarze u Nelki.

a ja wyraziłam swoje.

Moralność Kalego, co ? Tobie wolno pluć jadem i wymyślać niestworzone teorie, ale jak ktoś powie, że pieprzysz od rzeczy, to jaśnie pan czuje się urażony ???

ps. nie będę kontynuować rozmowy w tym wątku i robić tu bagna. Masz mi coś do powiedzenia? zapraszam na pw.

Masz 100% racji...pierwsza i ostania akcja na której sie udzielałem na fm.

ech, nie chce Wam tu robic off topic wiec to bedzie jedyna juz wypowiedz tutaj a moze i na calym forum, przejde w tryb "czytelnika" ... zycze Fundacji jak najlepiej, bo wiem, ze pomysl powstal z czystych pobudek i checi pomocy. I ta Fundacja pewnie powstanie, wierze w to, i jestem jak najbardziej "za" powstaniem jej, bo dopoki sie nie rozwinie, i dopoki ktos z KRS Murator SA lub jego doradca nie zarzadzi, ze trzeba z tego wyciagnac pare zl - Funadacja pomoze wielu osobom. Pozniej zostanie skomercjalizowana, urynkowiona... jak to ladnie nazwano i juz ... po wspanialej idei.

Oby moje slowa nie staly sie prorocze, obym sie mylil. Jednak pare lat na forum i ostatnie wydarzenia jasno pokazaly jakie podejscie ma "grupa kapitalowa murator", rozwija sie... dzieki inicjatywie i zaangazowaniu uzytkownikow, nikt nie reaguje, redakcja zapewnia hosting, domene i utrzymanie, ale kiedy osiagnie poziom, gdy staje sie czyms wartosciowym - nalezy to sprzedac.. i to drogo.

Moja obecnosc na forum moze i jest znikoma, nie mam tytulow "najlepszy doradca itd", staram sie doradzac w zakresie elewacji i hydroizolacji najlepiej jak umiem, dzielic sie swoja wiedza pozyskana na wielu budowach w codziennej pracy. W zalozonym przeze mnie watku wypowiadaja sie osoby specjalizujace sie w swojej dziedzinie, podejscie "grupy kapitalowej" dotknelo bez wyjatku wszystkich. Skonczyla sie sielanka - Murator rozpoczal żniwa. Aby z ta fundacja nie bylo tak samo.

Forumowicze z tytualmi typu: "najpozyteczniejszy..." "wielki sercem... " chcecie dobrze, wiem, ze chcecie dobrze.. wiec po pierwsze zastanowcie sie prosze czy z Fundacja pozniej nie bedzie tak samo

To trzeba brać pod uwagę.

malka, już raz tu było trzęsienie ziemi. Odeszli wtedy ludzie, którzy mnie uczyli budowania. I nie przyszli nowi tej klasy.

Teraz odchodzą wykonawcy. Ci, którzy powiini mieć płacone za porady a nie płacić samemu. To nie jest prawda, że przyjdą inni. Przyjdą dla biznesu a nie dla forum.

Znam korporacje więc też jestem umiarkowaną optymistką. Ale nie mamy wpływu...

Ewa i ja się z tym zgadzam, mną tąpnęła wiadomość - 4 i 12 tysi za profil,ale to nie jest wątek na roztrząsanie tego tematu. A już na pewno nie na spekulacje i rojenia, że ktoś chce zrobić kasę na fundacji.

Przecież nie jesteśmy idiotami i jeśli ktoś będzie chciał się wozić na naszych plecach, to umiemy jak rączy konik, majtnąć kopytkami, nie ?