Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundacja albo Stowarzyszenie Pomagających Forumowiczów - dobry pomysł?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 602
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie zasadnicze - czy tylko księgowanie wpłat?

odpowiedź zależy od rozmachu fundacji.

może być

1. Zbieranie pasywne (akcje okolicznościowe i kto co wpłaci) i zarządzanie funduszami dla osób zarejestrowanych

2. aktywne poszukiwanie funduszy w firmach - możliwość zatrudnienia kogoś, kto by się tym zajmował

3. organizowanie np. pomocy psychologicznej, grup wsparcia w sytuacjach losowych (ktoś wybudował dom i stracił pracę, dowiedział się, że jest chory). To i tak się w pewnym sensie dzieje, ale czasem mógłby nas może jakiś psycholog odwiedzić, bo człowiek sam nie wie, co może a co nie napisać.

Co jeszcze? Jakieś pomysły?

O takie pomysły i opinie nam chodzi :)

Zbieranie okolicznościowe jak najbardziej, ale i też KRS i zbieranie 1%.. niby niewiele, nic nie kosztuje, ale przy dużej liczbie osób i firm tworzy się spora suma... Pozyskiwanie wsparcia od dużych firm...

Co do szukania pieniędzy w dużych fundacjach.. już nieraz zgubiły się pieniądze dla Emila.. o 1% nie wspomnę.. :(

Mając mniejszą, zaufaną fundacje jest zupełnie inaczej...

Redakcja chce pomysłów :)

proszę bardzo....

Może wrócimy do starych dobrych zwyczajów zlotowych ? Z tym,że mogły by być to festyny organizowane przez fundacje - oczywiście przy wsparciu sponsorów i wolontariuszy (tych raczej nie braknie :) ),podczas zlotu-festynu, jakaś kwesta na cele statutowe, aukcja, wejściówka - cegiełka - wspólna zabawa (kto był tan wie, że jeden dzień to mało :)) Przyjemne z pożytecznym :)

Fundacja taka według mnie:

- ma podopiecznych z subkontami. O wiele więcej osoób wiedziałoby co to za fundacja muratoara, a nie jakaś tam.....

- niesie pomoc charytatywną

- niesie pomoc społeczną rodzinom osobom będącym w trudnej sytuacji - nagła utrata pracy, zdrowia, kogos bliskiego kto był jedynym żywicielem. Ile osób wybudowalo dom i nagle los coś poprzestawiał.

- organizuje spotkania festyny - to co pisala malka

- pomoc ofiarom katastrof i żywiołów

- pomoc prawną nie tylko w przypadku tragedii ale też w normalnym życiu (np sprawa Nellci, ubezpieczony dom i pożar, ilu z nas słyszało o wichurze gdzie porwało dach a ubezpieczyciel nie che wypłacić należnego odszkodowania bo nie ma alktualnego badania kominiarskiego)

- pomoc osobom niepełnosprawnym w zakresie doradztwa technicznego jak i prawnego.

- pomoc psychologiczną - to co pisała malka

Dla mnie taka fundacja to mądry krok. Może nie w takim zakresie jak opisałem, a może w jeszcze większym. Wszystko jest przejrzyste bo pod czujnym okiem forumowiczów. Każdy kto chce i czuje taka potrzebę może bardziej lub mniej angażowac się w jej dzialalność . Osobiście chcialbym działać w takiej fundacji i obiecuję że nie zawiodę. Będę ściągał tyle firm ile się da. Nie chcę być postrzegany jako tylko biorący bo wszyscy forumowicze wplaca po 1 zł i się coś uzbiera to się to podzieli. Chce też pomagać i czuć się potrzebnym. Ktoś może powiedzieć dlaczego tego nie robisz dla obecnej fundacji w której są twoje dzieci.

W obecnej fundacji co mam robić, biegać po firmach i namawiać, a potem nie wiem nawet komu pomagam. Potem szukam pieniążków które przesłali mi dobrzy ludzie. Jesli już coś zorganizują to tylko tam gdzie mają swoją siedzibę. Fajnie, 300 km na jarmark, oczywiście w jedną stronę.

Przeciez z tego co slyszałem i tak ludzie się spotykają, uradzają, widzą komu pomagają, dokładnie tak jak pisała malka.

Tak chcę działać dla takiej fundacji.

Jest to doskonały pomysł i jedyny słuszny. Od dawna Murator powinien mieć fundację, żeby wspierać to co najważniejsze na Forum. A najważniejsze na forum jest działanie charytatywne i potencjał tych niesamowitych ludzi. Murator jest w stanie udźwignąć koszty księgowe (posiada narzędzia). Założenie fundacji to już formalność. Chętnych wystarczy :)

• 2 weeks później...
Nie wiem czy powinnam się wypowiadać w tak ważnym temacie.Z racji ,że jestem całkowicie nowa tutaj .Pomysł i plany sa jak najbardziej na miejscu i życzę powodzenia w osiągnięciu tego celu ;) Za nim utworzone zostanie stowarzyszenie czy też fundacja również trzeba dowiedzieć się jak to wygląda od strony Urzędu skarbowego.Niestety to jest bardzo ważny szczegół gdyż z czasem nie będa to kwoty małe rozliczać się też trzeba będzie. Co do pomysłów skupić się na początku na jednym lub dwóch zamierzeniach a wykonać je w całości do końca.Z czasem sukcesywnie rozszerzać możliwości fundacji czy tez stowarzyszenia.Z doświadczenia wiem ,że od zamysłów i planów jest długa droga do całkowitej realizacji.Zapał jest bardzo ważny ale żeby był przemyślany ,dojrzały i nie chwilowy.Mam nadzieję ,że mój post nie uraził nikogo.Jeśli ruszy organizacja postaram się pomóc w miarę moich skromnych możliwości . ;).

bmw każdy głos i rada w sprawie fundacji liczy się bardzo. Nie sądzę abyś kogokolwiek uraziła bo i czym? :) Ja wierzę, że fundacja Muratora powstanie. Ja też jestem tu stosunkowo nowa ale widzę, że są tutaj osoby, które nie tylko w gębie (czyt. w pisaniu na klawiaturze) są mocne ;)

Bardzo się cieszę, że napisałaś w tej sprawie. Miło nam, że dołączyłaś do naszej forumowej rodziny. A już jako moją sąsiadkę witam Cię w szczególności :hug:

Jestem pewna, że temat przerabia się w Redakcji, tam mądre głowy są, to zaproponują coś.

Zaplecze jest, pozostają kwestie określenia celów i zakresu działania fundacji oraz sposobów.

Sądzę też, że rozsądna jest propozycja, by zaczynać ostrożnie, nie narzucać sobie zbyt wielu zadań, ale za to wykonać je nalezycie i powoli nabywać doświadczenia.

Tak będzie najlepiej! :yes:

jestem oczywiście za powstaniem fundacji :)

również uważam, żeby zacząć od kilku zadań, powoli - z czasem się wszystko rozhula i będzie pracowało ina szerszą skalę.

Na pewno jest potrzebna fundacja - temat poruszaliśmy w wątku o Księżniczkach. Więc mam nadzieję, że powstanie :)

Fundację powołuje się aktem notarialnym, który potem rejestruje się w sądzie. Fajnie jest, jak jednym z założycieli jest prawnik, lub osoba mająca umowę z prawnikiem. Mimo to zawsze brakuje jakiś podpisów, lub dokumentów. Założyć fundację jest dość łatwo. Zapomnieć o niej też.