acmeus 18.12.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 WitamPonieważ nie spotkałem się z wątkiem na temat tego projektu, a jestem zainteresowany a nawet zdecydowany na budowę domu wg tego projektu, zakładam więc wątek w którym wszyscy zainteresowani "domem przy kolorowej" będą mogli wyrażać swoje opinie, uwagi. Moje 3 grosze:Posiadam dość wąską działkę tj. 17m więc ten projekt idealnie pasuje do moich możliwości.Zastanawiam się nad poszerzeniem garażu w lewą stronę o ok 2m tak by stał się dwustanowiskowy (szerokość działki pozwala mi na taki ruch).Dodatkowo myślę również nad dołożeniem małego okienka na klatce schodowej (takiego jak w kuchni, czy łazience na górze). Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze jest zainteresowany budową wg tego projektu, zapraszam do dyskusji. Link do projektu: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-kolorowej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek93 28.12.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 WitamMy zaczęliśmy budowę tego domu w pażdzierniku. Wersję w lustrzanym odbiciu. Wylaliśmy już chudziaka i teraz czekamy do wiosny. Też mamy wąską działkę, i ten dom pasuje idealnie. Poszerzyliśmy garaż o 2,5m na dwustanowiskowy i zbliżyliśmy go na 1,5 m do granicy dzialki sąsiada, bo w miejscu gdzie jest garaż działka ma mniej niż 16m. Okno na klatce schodowj też dodalismy i w łazience na parterze, oraz dachowe w dwóch mniejszych pokojach na piętrze. Myślimy też o zmniejszeniu drzwi przesuwnych w salonie z 2,4m na 2,1m lub 1,8m, a jedne z nich zastapić po prostu oknem bez mozliwosci otwierania.Na żadnych forach raczej nie znajdziesz za wiele o tym domu bo my kupilismy go jako pierwsi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronislawiusz 04.01.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) WitamTo dolanczam do was. Projekt zakupiony i jedzie do architekta do adaptacji. Wybor z powodu waskiej dzialki.Dodatkowe okno na dachu, swietlik na korytarz, male okno w pralni, wydzielenie mini gabinetu w najwiekszej sypialni. Dzialka 20x29 <600m2A i swietlik do garazu od strony wejscia do domu. Wjazd od zachodu. Moze cos zmienimy z oknami w salonie ale to myslimy jeszcze nad tym.No i sciany chcemy 30+15 i moze bardziej docieplimy fundament.Obecnie szukamy ekipy do SSZ lub do deweloperskiego.Na ile wam wycenili?Dam znac jak startniemy juz z robota. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez bronislawiusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek93 07.01.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 WitamA czy zastanawialiscie sie nad wielkoscia okien w kuchni i w łazience na gorze. Czy nie sa wg Was za duże, np okno w lazience ma 2100 x 1350 i jest tylko uchylne. Nie za duze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 08.02.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Dzień Dobry Bielsko-Biała. Wersja Migdałowa 2 czyli mniejszy brat. Kilka zmian zewnętrznych m.in. likwiduję lukarnie (okno dachowe), komin kotłowni (gaz, kondensacyjny, zamknięta komora spalania) czy garaż (wiata). Jestem na etapie "zaawansowanych papierów". Edytowane 8 Lutego 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acmeus 06.03.2013 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 (edytowane) Witam Bardzo miło, że ktoś się odezwał. Dzień Dobry Bielsko-Biała. Wersja Migdałowa 2 czyli mniejszy brat. Kilka zmian zewnętrznych m.in. likwiduję lukarnie (okno dachowe), komin kotłowni (gaz, kondensacyjny, zamknięta komora spalania) czy garaż (wiata). Jestem na etapie "zaawansowanych papierów". Fajnie wiedzieć, że ktoś z okolicy się buduje wg tego projektu. Ja dziennie jestem w BB w pracy. Pozdrawiam i mam nadzieję, że podzielicie się efektami budowy (bardzo na to liczę)! Edytowane 6 Marca 2013 przez acmeus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jazii 08.03.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam.Już od kilku tygodni zastanawiamy się z mężem jaki wybrać projekt i wreszcie natrafiłam na wątek, który mnie ciekawi, ponieważ rozważamy dwa projekty Dom przy Kolorowej i Dom przy Migdałowej 2.Ten projekt jest chyba rzeczywiście stosunkowo nowy, bo ciężko znaleźć kogokolwiek kto buduje już ten dom, ale jest ładny i pasuje na naszą działkę, która ma zaledwie 16 m, więc stosunkowo ciężko znaleźć coś fajnego.Bardzo bym chciała zobaczyć wybudowane te domy w rzeczywistości, bo wtedy bym wreszcie miała problem z głowy. Widzę, że budujecie Państwo w okolicach BB. Co prawda mamy tam jakieś 300 km, ale szczerze powiedziawszy bardzo by mi zależało zobaczyć te domy. My projekt zakupimy dopiero w połowie roku, więc dlatego jeśli jest możliwość zobaczyć te domy w stanie surowym otwartym nawet, to ja bym była bardzo wdzięczna i proszę o kontakt wstępnie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 25.03.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) Mam niemal końcowe rzuty Migdałowej 2 po moich zmianach. Zapraszam do dziennika budowy. Edytowane 26 Marca 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronislawiusz 10.05.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Wniosek o pozwolenie na budowę złożony pod koniec marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwina77 14.08.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam wszystkich,miesiac temu kupilismy dzialke i tez wybralismy projekt DOM PRZY KOLOROWEJ(jeszcze nie kupilismy ale jestesmy zdecydowani) Jestesmy na etapie załatwiania papierów(wodociagi,energetyka itp.)Napewno bedzie sledzic to forum,jestem strasznie ciekawa jak dom bedzie wygladal na zywo:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekJola 16.08.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Witamy,my również kupiliśmy projekt mimo, że działkę mamy 25x32. Bardzo fajne rozwiązanie usadowienia domu działce spowodowało, że mamy prawie 600m2 do dyspozycji. Zmiany niewielkie: dodatkowe okna garaż, pralnia, łazienka dół oraz nad schodami. Przesunęliśmy też drzwi od sypialni przed garderobę. Będziemy mieć ogrzewanie gazowe, dlatego z kotłowni zabraliśmy 1m2 na koszt łazienki i będzie tam prysznic. Dokumenty leżą w starostwie i czekamy na pozwolenie, chcemy w tym roku postawić mury i jak się uda zamknąć dachem. reszta na przyszły rok. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 19.08.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 WitamBardzo jestem ciekawy pierwszych zdjęć. Śledzę od ponad pół roku temat "Domu przy Kolorowej" i jego mniejszego brata "Dom przy Migdałowej" (z wariantami). Obawiam się, że większość postów to wpisy "autorów" projektu - podbijających zainteresowaniem samego projektu. W sieci nie widziałem śladu z realizacji w/w projektów, a szukałem wnikliwie. Niezależnie od motywów sam projekt "Dom przy Migdałowej 2" (który realizuje, niestety ale po adaptacji) jest dla mnie idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkgitara 20.10.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Moge zobaczyc jakies zdjecia z realizacji tego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkgitara 20.10.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Moge zobaczyc jakies zdjecia z realizacji tegoMoge zobaczyc jakies zdjecia z realizacji tegoprojektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekJola 11.11.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Witamy, my również kupiliśmy projekt mimo, że działkę mamy 25x32. Bardzo fajne rozwiązanie usadowienia domu działce spowodowało, że mamy prawie 600m2 do dyspozycji. Zmiany niewielkie: dodatkowe okna garaż, pralnia, łazienka dół oraz nad schodami. Przesunęliśmy też drzwi od sypialni przed garderobę. Będziemy mieć ogrzewanie gazowe, dlatego z kotłowni zabraliśmy 1m2 na koszt łazienki i będzie tam prysznic. Dokumenty leżą w starostwie i czekamy na pozwolenie, chcemy w tym roku postawić mury i jak się uda zamknąć dachem. reszta na przyszły rok. pozdrawiamy zapraszamy na dziennik budowy: http://forum.muratordom.pl/entry.php?126478-Pozowlenie-ju%C5%BC-mamy-%29 Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Jarek&Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroch 14.11.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Witam mam pytanie odnośnie tarasu znajdującego się nad garażem,w jaki sposób zabezpieczacie stop przed przeciekaniem planuję zacząć budowę z tego projektu ale mam obawy co do stropodachu.Proszę o odpowiedzi osób które mają to już za sobą oraz podpowiedzi i spostrzeżenia co do wykonania tego elementu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek93 14.11.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 WitamU mnie warstwy tarasu nad garażem: - strop żelbetowy bez spadku (niestety)- 2x papa termozgrzewalna wywijana ok 30 cm na scianę- folia czarna budowlana z jednego kawałka- 15cm styropian 100 podłoga (10+5cm), wokół po murze 10 cm styropian żeby odizolować ścianę od wylewki- wylewka z miksokreta ze spadkiem 1%Tyle jest zrobione do tej pory, bo niestety pogoda nie sprzyja dalszym pracom. Na wiosne bedzie zrobione, jeśli mróz nie rozsadzi wylewki:- Atlas Woder Duo- wokół listwy aluminiowe okapowe do rynny+ taśma uszczelniająca- płytki klejone na klej elastycznyPonizej link do tego systemu, robione to było mniej wiecej wg ponizszych instrukcji.http://www.atlas.com.pl/pl/strona/Detale_projektowe/55http://www.atlas.com.pl/pl/strona/Broszury/122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 21.11.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 leszek93 Może wkleisz jakieś zdjęcia? Zmieniłeś coś w stosunku do projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek93 21.11.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Zdjeć nie posiadam ani jednego, ale jak tylko zrobię to wrzucę. Co zmieniłem. - garaż zrobiłem dwustanowiskowy - dodałem okno w łazience na dole - dodałem okno na klatce schodowej - dodałem okna w dachu w dwóch pokojach mniejszych - zostawiłem jedno okno dachowe w sypialni, i w tym miejscu gdzie jest to okno zrobiłem dodatkową garderobę - dodałem ścianę oddzielającą kuchnię od przedpokoju, o szerokosci klatki schodowej, i na tej ścianie w kuchni bedą dodatkowe szafki - zmniejszyłem drzwi tarasowe w salonie na 1,8m ale drughi raz bym tego nie zrobił, Co bym zmienił ale niestety juz za pozno - budowałbym dom przy migdałowej 2 ten przy kolorowej jest duży, albo budowałbym zupełnie inny projekt bez tego nieszczesnego tarasu nad garazem - zmieniłbym okna w mniejszych pokojach na takie nie do samej podłogi i tam bym dal grzejniki pod nimi bo pokoje te by były bardziej ustawne, a i tak dołozyłem okna w dachu wiec jest widno. - przesunąłbym ścianę pomiędzy małym pokojem a łazienką tak aby ta ściana w łazience była bez skosu, przez co byłaby bardziej ustawna - dołożyłbym okno w garażu i pralni - okno które zrobiłem na klatce schodowej zrobiłbym na całej szerokosci klatki schodowej, byłoby ładniej Wiecej nie pamietam, jak sobie przypomnę to dodam Edytowane 21 Listopada 2013 przez leszek93 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkgitara 24.11.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Czy można byłoby zobaczyć państwa domek?jeśli nie jest to problem to prosilbym o nr telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts