Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ponieważ nie spotkałem się z wątkiem na temat tego projektu, a jestem zainteresowany a nawet zdecydowany na budowę domu wg tego projektu, zakładam więc wątek w którym wszyscy zainteresowani "domem przy kolorowej" będą mogli wyrażać swoje opinie, uwagi.

Moje 3 grosze:

Posiadam dość wąską działkę tj. 17m więc ten projekt idealnie pasuje do moich możliwości.

Zastanawiam się nad poszerzeniem garażu w lewą stronę o ok 2m tak by stał się dwustanowiskowy (szerokość działki pozwala mi na taki ruch).

Dodatkowo myślę również nad dołożeniem małego okienka na klatce schodowej (takiego jak w kuchni, czy łazience na górze).

Ciekaw jestem czy ktoś jeszcze jest zainteresowany budową wg tego projektu, zapraszam do dyskusji.

Link do projektu: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-kolorowej.html

• 2 weeks później...

Witam

My zaczęliśmy budowę tego domu w pażdzierniku. Wersję w lustrzanym odbiciu. Wylaliśmy już chudziaka i teraz czekamy do wiosny.

Też mamy wąską działkę, i ten dom pasuje idealnie. Poszerzyliśmy garaż o 2,5m na dwustanowiskowy i zbliżyliśmy go na 1,5 m do granicy dzialki sąsiada, bo w miejscu gdzie jest garaż działka ma mniej niż 16m. Okno na klatce schodowj też dodalismy i w łazience na parterze, oraz dachowe w dwóch mniejszych pokojach na piętrze. Myślimy też o zmniejszeniu drzwi przesuwnych w salonie z 2,4m na 2,1m lub 1,8m, a jedne z nich zastapić po prostu oknem bez mozliwosci otwierania.

Na żadnych forach raczej nie znajdziesz za wiele o tym domu bo my kupilismy go jako pierwsi.

Pozdrawiam

Witam

To dolanczam do was. Projekt zakupiony i jedzie do architekta do adaptacji. Wybor z powodu waskiej dzialki.

Dodatkowe okno na dachu, swietlik na korytarz, male okno w pralni, wydzielenie mini gabinetu w najwiekszej sypialni. Dzialka 20x29 <600m2

A i swietlik do garazu od strony wejscia do domu. Wjazd od zachodu. Moze cos zmienimy z oknami w salonie ale to myslimy jeszcze nad tym.

No i sciany chcemy 30+15 i moze bardziej docieplimy fundament.

Obecnie szukamy ekipy do SSZ lub do deweloperskiego.Na ile wam wycenili?

Dam znac jak startniemy juz z robota.

Edytowane przez bronislawiusz

• 1 month później...

Dzień Dobry

Bielsko-Biała. Wersja Migdałowa 2 czyli mniejszy brat. Kilka zmian zewnętrznych m.in. likwiduję lukarnie (okno dachowe), komin kotłowni (gaz, kondensacyjny, zamknięta komora spalania) czy garaż (wiata). Jestem na etapie "zaawansowanych papierów".

Edytowane przez inwestorbb

• 4 weeks później...

Witam

Bardzo miło, że ktoś się odezwał.

Dzień Dobry

Bielsko-Biała. Wersja Migdałowa 2 czyli mniejszy brat. Kilka zmian zewnętrznych m.in. likwiduję lukarnie (okno dachowe), komin kotłowni (gaz, kondensacyjny, zamknięta komora spalania) czy garaż (wiata). Jestem na etapie "zaawansowanych papierów".

Fajnie wiedzieć, że ktoś z okolicy się buduje wg tego projektu.

Ja dziennie jestem w BB w pracy.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że podzielicie się efektami budowy (bardzo na to liczę)!

Edytowane przez acmeus

Witam.

Już od kilku tygodni zastanawiamy się z mężem jaki wybrać projekt i wreszcie natrafiłam na wątek, który mnie ciekawi, ponieważ rozważamy dwa projekty Dom przy Kolorowej i Dom przy Migdałowej 2.

Ten projekt jest chyba rzeczywiście stosunkowo nowy, bo ciężko znaleźć kogokolwiek kto buduje już ten dom, ale jest ładny i pasuje na naszą działkę, która ma zaledwie 16 m, więc stosunkowo ciężko znaleźć coś fajnego.

Bardzo bym chciała zobaczyć wybudowane te domy w rzeczywistości, bo wtedy bym wreszcie miała problem z głowy. Widzę, że budujecie Państwo w okolicach BB. Co prawda mamy tam jakieś 300 km, ale szczerze powiedziawszy bardzo by mi zależało zobaczyć te domy.

My projekt zakupimy dopiero w połowie roku, więc dlatego jeśli jest możliwość zobaczyć te domy w stanie surowym otwartym nawet, to ja bym była bardzo wdzięczna i proszę o kontakt wstępnie na forum.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Witam wszystkich,miesiac temu kupilismy dzialke i tez wybralismy projekt DOM PRZY KOLOROWEJ(jeszcze nie kupilismy ale jestesmy zdecydowani) Jestesmy na etapie załatwiania papierów(wodociagi,energetyka itp.)

Napewno bedzie sledzic to forum,jestem strasznie ciekawa jak dom bedzie wygladal na zywo:)

pozdrawiam

Witamy,

my również kupiliśmy projekt mimo, że działkę mamy 25x32. Bardzo fajne rozwiązanie usadowienia domu działce spowodowało, że mamy prawie 600m2 do dyspozycji. Zmiany niewielkie: dodatkowe okna garaż, pralnia, łazienka dół oraz nad schodami. Przesunęliśmy też drzwi od sypialni przed garderobę. Będziemy mieć ogrzewanie gazowe, dlatego z kotłowni zabraliśmy 1m2 na koszt łazienki i będzie tam prysznic.

Dokumenty leżą w starostwie i czekamy na pozwolenie, chcemy w tym roku postawić mury i jak się uda zamknąć dachem. reszta na przyszły rok.

pozdrawiamy

Witam

Bardzo jestem ciekawy pierwszych zdjęć. Śledzę od ponad pół roku temat "Domu przy Kolorowej" i jego mniejszego brata "Dom przy Migdałowej" (z wariantami). Obawiam się, że większość postów to wpisy "autorów" projektu - podbijających zainteresowaniem samego projektu. W sieci nie widziałem śladu z realizacji w/w projektów, a szukałem wnikliwie.

Niezależnie od motywów sam projekt "Dom przy Migdałowej 2" (który realizuje, niestety ale po adaptacji) jest dla mnie idealny.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Witamy,

my również kupiliśmy projekt mimo, że działkę mamy 25x32. Bardzo fajne rozwiązanie usadowienia domu działce spowodowało, że mamy prawie 600m2 do dyspozycji. Zmiany niewielkie: dodatkowe okna garaż, pralnia, łazienka dół oraz nad schodami. Przesunęliśmy też drzwi od sypialni przed garderobę. Będziemy mieć ogrzewanie gazowe, dlatego z kotłowni zabraliśmy 1m2 na koszt łazienki i będzie tam prysznic.

Dokumenty leżą w starostwie i czekamy na pozwolenie, chcemy w tym roku postawić mury i jak się uda zamknąć dachem. reszta na przyszły rok.

pozdrawiamy

zapraszamy na dziennik budowy:

http://forum.muratordom.pl/entry.php?126478-Pozowlenie-ju%C5%BC-mamy-%29

Edytowane przez Jarek&Jola

Witam mam pytanie odnośnie tarasu znajdującego się nad garażem,w jaki sposób zabezpieczacie stop przed przeciekaniem planuję zacząć budowę z tego projektu ale mam obawy co do stropodachu.Proszę o odpowiedzi osób które mają to już za sobą oraz podpowiedzi i spostrzeżenia co do wykonania tego elementu domu.

Witam

U mnie warstwy tarasu nad garażem:

- strop żelbetowy bez spadku (niestety)

- 2x papa termozgrzewalna wywijana ok 30 cm na scianę

- folia czarna budowlana z jednego kawałka

- 15cm styropian 100 podłoga (10+5cm), wokół po murze 10 cm styropian żeby odizolować ścianę od wylewki

- wylewka z miksokreta ze spadkiem 1%

Tyle jest zrobione do tej pory, bo niestety pogoda nie sprzyja dalszym pracom.

Na wiosne bedzie zrobione, jeśli mróz nie rozsadzi wylewki:

- Atlas Woder Duo

- wokół listwy aluminiowe okapowe do rynny+ taśma uszczelniająca

- płytki klejone na klej elastyczny

Ponizej link do tego systemu, robione to było mniej wiecej wg ponizszych instrukcji.

http://www.atlas.com.pl/pl/strona/Detale_projektowe/55

http://www.atlas.com.pl/pl/strona/Broszury/122

Zdjeć nie posiadam ani jednego, ale jak tylko zrobię to wrzucę.

Co zmieniłem.

- garaż zrobiłem dwustanowiskowy

- dodałem okno w łazience na dole

- dodałem okno na klatce schodowej

- dodałem okna w dachu w dwóch pokojach mniejszych

- zostawiłem jedno okno dachowe w sypialni, i w tym miejscu gdzie jest to okno zrobiłem dodatkową garderobę

- dodałem ścianę oddzielającą kuchnię od przedpokoju, o szerokosci klatki schodowej, i na tej ścianie w kuchni bedą dodatkowe szafki

- zmniejszyłem drzwi tarasowe w salonie na 1,8m ale drughi raz bym tego nie zrobił,

Co bym zmienił ale niestety juz za pozno

- budowałbym dom przy migdałowej 2 ten przy kolorowej jest duży, albo budowałbym zupełnie inny projekt bez tego nieszczesnego tarasu nad garazem

- zmieniłbym okna w mniejszych pokojach na takie nie do samej podłogi i tam bym dal grzejniki pod nimi bo pokoje te by były bardziej ustawne, a i tak dołozyłem okna w dachu wiec jest widno.

- przesunąłbym ścianę pomiędzy małym pokojem a łazienką tak aby ta ściana w łazience była bez skosu, przez co byłaby bardziej ustawna

- dołożyłbym okno w garażu i pralni

- okno które zrobiłem na klatce schodowej zrobiłbym na całej szerokosci klatki schodowej, byłoby ładniej

Wiecej nie pamietam, jak sobie przypomnę to dodam :)

Edytowane przez leszek93