piter820 18.12.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witam wszystkich,A mianowicie, mam mieszkanie 80m2, wysokość mieszkania 3.3m, 3 pokoje przejściowe,nie ocieplone, stare okna, 2 piętro na dole nikt nie mieszka od kilku lat wiec od podłogi zimno, brak izolacji, ściany zewnętrzene przód i tył mieszkania, a w ostatnim pokokju wszystkie ściany zewnętrzne(chodzi mi o to, że żaden blok nie jest doklejony do mojego).I teraz moje kilka pytań:- jaki wybrać piec dwu funkcyjny? (myślałem o Ferolli c24 lub Miniterm elegance 7kW - 23kW, piec musi byc z otwartą komora spalania)- z jakich materiałów użyć do instalacji? ( myślałem o alu-pex na zaciskanie lub zgrzewanie, chodzi mi o to żeby było w mire możliwości nie drogo, myśle że na zrgrzewnie było by taniej, ale jeszcze centralnego nie robiłem w tym systemie i chciał bym poznac wasze zdanie?)- kaloryfery - myślałem żeby wszędzie dać z zapasem mocy w łazience 600x100 + malą drabinke, I pok.- 2x600x1200, IIpok.- 2x600x1400, IIIpok.- 1x600x1200 i 1x600x1400 i przedpokuj 1x600x1400. Prosze o wasze sugestie i porady?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.12.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witam wszystkich, A mianowicie, mam mieszkanie 80m2, wysokość mieszkania 3.3m, 3 pokoje przejściowe,nie ocieplone, stare okna, 2 piętro na dole nikt nie mieszka od kilku lat wiec od podłogi zimno, brak izolacji, ściany zewnętrzene przód i tył mieszkania, a w ostatnim pokokju wszystkie ściany zewnętrzne(chodzi mi o to, że żaden blok nie jest doklejony do mojego). I teraz moje kilka pytań: - jaki wybrać piec dwu funkcyjny? (myślałem o Ferolli c24 lub Miniterm elegance 7kW - 23kW, piec musi byc z otwartą komora spalania) - z jakich materiałów użyć do instalacji? ( myślałem o alu-pex na zaciskanie lub zgrzewanie, chodzi mi o to żeby było w mire możliwości nie drogo, myśle że na zrgrzewnie było by taniej, ale jeszcze centralnego nie robiłem w tym systemie i chciał bym poznac wasze zdanie?) - kaloryfery - myślałem żeby wszędzie dać z zapasem mocy w łazience 600x100 + malą drabinke, I pok.- 2x600x1200, IIpok.- 2x600x1400, IIIpok.- 1x600x1200 i 1x600x1400 i przedpokuj 1x600x1400. Prosze o wasze sugestie i porady?! To co planujesz to zabójstwo twojego portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 19.12.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 policz pierwsze ile to mieszkanie potrzebuje mocy grzewczej, bo tak na oko wydaje mi się że ten piec będzie za małymoże lepiej to pierwsze ocieplić bo rachunki doprowadzą Cię do bankructwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter820 19.12.2012 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 policz pierwsze ile to mieszkanie potrzebuje mocy grzewczej, bo tak na oko wydaje mi się że ten piec będzie za mały może lepiej to pierwsze ocieplić bo rachunki doprowadzą Cię do bankructwa Dokładnie sie na tych wszystkich wyliczeniach nie znam dlatego napisałem tego posta, żeby się dowiedzieć co i jak. Jesli chodzi o piec to spokojnie powinien starczyć bo średnio liczy się 1kW na 10m2 mieszkania, jeśli chodzi o dalsze plany to będe ocieplał zewnętrzne ściany styropianem od środka jak zrobie centralne, na okna narazie mnie nie stać, no i może za rok lub dwa planuje obniżyc syfity, ale dokładnie jeszcze nie wiem wszystko zalezy od funduszy, dlatego teraz kaloryfery zamontuje z zapasem mocy, żeby po zrobieniu nowego centralnego nie okazało sie że będę miał zimno. Więc czekam na wasze pomoc w wyborze pieca i rodzaju materiału z jakiego wykonac instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 20.12.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Dokładnie sie na tych wszystkich wyliczeniach nie znam dlatego napisałem tego posta, żeby się dowiedzieć co i jak. Jesli chodzi o piec to spokojnie powinien starczyć bo średnio liczy się 1kW na 10m2 mieszkania, jeśli chodzi o dalsze plany to będe ocieplał zewnętrzne ściany styropianem od środka jak zrobie centralne, na okna narazie mnie nie stać, no i może za rok lub dwa planuje obniżyc syfity, ale dokładnie jeszcze nie wiem wszystko zalezy od funduszy, dlatego teraz kaloryfery zamontuje z zapasem mocy, żeby po zrobieniu nowego centralnego nie okazało sie że będę miał zimno. Więc czekam na wasze pomoc w wyborze pieca i rodzaju materiału z jakiego wykonac instalacje. poczytaj przyjacielu trochę zanim zaczniesz wypisywać bzdury na oko w Twoim mieszkaniu musi być minimum 150W na 1m2 czyli 1,5kw na 10m2 a konkretnie to odpowie na to program OZC http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80617-Obliczenia-w-OZC, ocieplanie od środka to zapraszanie grzyba do domu więc następna bzdura, a jak zaczniesz od zrobienia co to an okna już nie uskładasz więc najpierw pomyśl potem zrób albo zaproś fachowca który się na tym zna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts