Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna fakro - zestaw izolacyjny zestaw paroszczelny XDP, XDS, XDK

Recommended Posts

Witam,

powiedzcie mi, czy warto dokupywać do okien fakro te ich fabryczne zestawy izolacyjne, paroszczelne? Czy może porządny dekarz robiący dach i montujący te okna zrobi tą samą robotę równie dobrze? koszt - 160-180 pln - niby nie duży, ale mnożąc przez liczbę okien, dodając konieczny kołnierz, to robi się połowa ceny okien...

Warto? Koniecznie? Zbędny gadżet?

pomocy...

Witam

Charile dobrze mówi .... jednak moje osobiste zdanie zarówno o zestawie Fakro jak i Roto (tam to się blok WD nazywa) są bardzo dobrym rozwiązaniem - WYMUSZAJĄ wykonanie na dekarzu prawidłowego montażu okna.

Oczywiście koszty wykonania montażu bez tych elementów będzie mniejszy ale .....

Jeżeli dodatkowy koszt to dla Ciebie nie problem - bierz TO.

Pozdrawiam

• 2 years później...

Witam,

Zestaw izolacyjny XDP wyposażony jest w bloki z wełny owczej, które dają możliwość lepszego docieplenia wokół okna niż np.: gotowe elementy stalowo-gąbkowe, które posiadają określoną grubość. Docieplenie z wełny owczej dzięki swojej sprężystości i elastyczności dostosowuje się do szczelin w których jest montowane. Dostarczane przez naszą firmę wraz z kołnierzem XDP paski z ekologicznej wełny owczej o wymiarach 70x50mm i 150x50mm oraz warkocz z wełny o przekroju ~ Ø50mm, pozwalają w każdych warunkach dobrze wykończyć izolację termiczną miedzy oknem a krokwiami, kontrłatami i łatami. Rzadko się zdarza na budowie, że odstęp między oknem a krokwią dokładnie odpowiada grubości ramy.

Dodatkowo stosując systemowe rozwiązania mamy zapewnioną gwarancję producenta.

W przeciwnym razie gwarancja pozostaje w kwestii wykonawcy.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

• 6 months później...
Kupilam najtansze okna FAKRO (te bez dodatjowej uszczelki). Dokupilam uszczelke. ALE NIE OSZCZEDZALAM na XDP, Dekarze wniebowzieci (do tej pory sami formowali membrane na ksztalt kolnierza a tu systemowe rozwiazanie). Ja pewna ze porzadnie zamontowane :-)

Witam,

W każdej branży rozwiązania systemowe są najlepsze bo sprawdzone pod każdym względem.

Zadowolony Klient i Wykonawca to najlepsze potwierdzenie tego faktu.

Pozdrawiam serdecznie

Konsultant FAKRO

• 3 months później...

Witam ,

Podepnę się pod temacik z moim pytaniem.

Zamierzam zakupić do okien pakiet XDK, to o ile dobrze zrozumiałem połączenie dwóch pakietów XDP + XDS bo wg literatury forum warto .

Moje pytanie to czy jeżeli będę miał wykonane "lane skosy" czy wtedy ten pakiet będzie miał zastosowanie czy będę mósiał coś we własnym zakresie na placu budowy wykombinowć z zaizolowaniem takiego okna.

pozdrawiam

Witam ,

Podepnę się pod temacik z moim pytaniem.

Zamierzam zakupić do okien pakiet XDK, to o ile dobrze zrozumiałem połączenie dwóch pakietów XDP + XDS bo wg literatury forum warto .

Moje pytanie to czy jeżeli będę miał wykonane "lane skosy" czy wtedy ten pakiet będzie miał zastosowanie czy będę mósiał coś we własnym zakresie na placu budowy wykombinowć z zaizolowaniem takiego okna.

pozdrawiam

Witam,

W podanej konstrukcji również polecamy wykorzstać nasz systemowy zestaw izolacyjny. Produkt ten pozwoli na wykonanie odpowiedniej izolacji okna dachowego praktycznie w każdym wykonaniu.. W przypadku zaizolowania całej wnęki okiennej koniecze będzie wykorzystnie dodatkowych elementów.

Jeżeli jest Pan zainteresowany prosze o podanie adresu e-mail - mogę przesłać przykładowy schemat rozwiązania

Pozdrawiam

Konsultant FAKRO

Witam,

Niestety na mojej skrzynce nie mam Pana adresu e-mail. Proszę o ponowne przesłanie.

Na forum mogę zamieścić tylko plik w formacie grficznym np. jpg - poniżej przesyłam wycinek

W formacie pdf plik będzie bardziej czytelny

schemat.jpg

Pozdrawiam serdecznie

Konsultant FAKRO