pablomoc 19.12.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Witam, Jaka była by optymalna temperatura załączania pompy CO przy temperaturze zadanej na piecu 55 st. ? Jest jakaś reguła ustawiania temperatury załączania się pompy w stosunku do zadanej temperatury ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 19.12.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 najlepiej jesli jest wyzsza o +1 st.Cpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 19.12.2012 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 najlepiej jesli jest wyzsza o +1 st.C pozdrawiam ????? czyli przy 56 st. ? Na logike to pompa wogóle by się nie załączała. A nawet gdyby to za szybko by się wyłączała. Może ktoś ma lepszy pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 20.12.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 ja mam ustawione na kotle 55 i temp załączenia pomp tez 55u mnie jest histereza 5'C więc pompa wyłącza się poniżej 50 i włącza się ponownie po osiągnięciu przez kocioł 55w domu jest ciepło więc pompa chyba daje radęczy to jest dobrze ? - nie wiemustawiłem tak by kocioł prędzej dochodził do zadanej przy większym spadku temp na kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 20.12.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 u mnie tak jest że pompa się włącza przy 56 a temp zadana 55 na piecu..... i uwierz mi , móje pompy potrafią 20-22 minuty pracować.....(tylko że ja podaję wode do CO - 30 stC) ale nawet jesli piec się rozgrzeje przy wyłączonych pompach.....to oszczedności w spalaniu będziesz miał.....a wode którą podasz do grzejników (w temp. 55-58 st.C) nie wychłodzi się w 5 minut wiec uwierz zbytnio nie zauwazysz na grzejnkach wyłaczanej pompy.... a oszczedności napewno będą.... i na opale i na prądzie do pompek....zresztą zrobisz jak zechcesz.... pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 20.12.2012 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 bigrw a masz zawór cztero drogowy czy jak to ie tam zwie ? Muszę popróbować różne ustawienia. W sterowniku mam maksymalną temp załączania pomp 55 st, wiecej sie nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 20.12.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Co inny koledzy powiedza na takie ustawienie tem. zal. pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 21.12.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 tak mam zawór czterodrożny.....a odnośnie załączania pomp/pompy to najwyżej ustaw na piecu 54 a pompy na 55.......lub dokup sobie jakiś najtańszy strownik nawet używany.... aby mieć kontrolę nad włączaniem pompy.....(u kumpla w sterowniku nawet nie dało sie nic ustawiać ma 38 st.C start pomp..... i chodziły 24 na dobę...... po pierwszym sezonie zmienił to i pompy ma na sterze z allegro który kupił za 20 zł wysterował odpowiednią temperaturę na nim aby odpowiednio sie mu załączały....i tak juz ma 3 sezony.....a to tylko dlatego że zobaczył u mnie.....tak samo choć ma piec ze ślimakiem to i tak obecnie pali groszkiem wymieszanym z miałem 50/50 i koszt 1t mu oscyluje okolo 440 zł i pali się dobrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts