Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Temp. załączania pompy CO a temp. zadana

pablomoc

Recommended Posts

ja mam ustawione na kotle 55 i temp załączenia pomp tez 55

u mnie jest histereza 5'C więc pompa wyłącza się poniżej 50 i włącza się ponownie po osiągnięciu przez kocioł 55

w domu jest ciepło więc pompa chyba daje radę

czy to jest dobrze ? - nie wiem

ustawiłem tak by kocioł prędzej dochodził do zadanej przy większym spadku temp na kotle

u mnie tak jest że pompa się włącza przy 56 a temp zadana 55 na piecu.....

i uwierz mi , móje pompy potrafią 20-22 minuty pracować.....(tylko że ja podaję wode do CO - 30 stC)

ale nawet jesli piec się rozgrzeje przy wyłączonych pompach.....to oszczedności w spalaniu będziesz miał.....a wode którą podasz do grzejników (w temp. 55-58 st.C) nie wychłodzi się w 5 minut :) wiec uwierz zbytnio nie zauwazysz na grzejnkach wyłaczanej pompy....

a oszczedności napewno będą....

i na opale i na prądzie do pompek....zresztą zrobisz jak zechcesz....

pozdrawiam,

tak mam zawór czterodrożny.....

a odnośnie załączania pomp/pompy to najwyżej ustaw na piecu 54 a pompy na 55.......lub dokup sobie jakiś najtańszy strownik nawet używany.... aby mieć kontrolę nad włączaniem pompy.....(u kumpla w sterowniku nawet nie dało sie nic ustawiać ma 38 st.C start pomp..... i chodziły 24 na dobę...... po pierwszym sezonie zmienił to i pompy ma na sterze z allegro który kupił za 20 zł wysterował odpowiednią temperaturę na nim aby odpowiednio sie mu załączały....i tak juz ma 3 sezony.....a to tylko dlatego że zobaczył u mnie.....tak samo choć ma piec ze ślimakiem to i tak obecnie pali groszkiem wymieszanym z miałem 50/50 i koszt 1t mu oscyluje okolo 440 zł i pali się dobrze....