Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rolety - problem z uwzględnieniem w budowie

Recommended Posts

Jak wiadomo człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach..

Projekt wybrany, przyszło co do wycen względem wymagań.

Chcieliśmy rolety antywłamaniowe, jednak projekt nie uwzględnia tego. Ponoć nadproża uniemożliwiają montazu rolet.

Czy ktoś się kiedyś spotkał z tym problemem i go rozwiązał?

Charlie, jeszcze nie zdecydowaliśmy o tym dokładnie.. jakieś propozycje?

Może ktoś z was jest ocenić na podstawie rysunków szczegółowych, które udostępnia sama pracownia - http://www.mgprojekt.com.pl/upload/downloads/ps_otwarty.pdf - nie znamy się na tym a każdy mówi, że się nie da w ogóle nic zrobić. Być może się da, ale jak wiadomo są specjaliści i "specjaliści". Być może trafiliśmy na tych drugich..

Nie znam się na rysunkach,ale może to jest taki przypadek jak u mnie-czyli okna na parterze praktycznie do samego sufitu i tam nie było typowego nadproża do cofnięcia..

Miałam do wyboru zmniejszyć okna i wybrać rolety nadstawne,lub rolety montować nad oknami na wysokości stropu bez szans powodzenia na ukrycie skrzynek w ociepleniu.

http://www.hitplus.pl/strona.php?15806

wkleiłam link nie dla reklamy ale dlatego, że te rolety mają faktycznie cechy podwyższonych zabezpieczeń a dodatowo na stronie są sposoby montazu. Obejrzyj sobie to moze zrozumiesz, w czym masz problem - bo ja na razie nie rozumiem :)

A, znasz ceny rolet antywłamaniowych? One są ZNACZNIE droższe, od rolet zwykłych

IVO to są ROLETY gdzie pancerzem jest odpowiednik kraty w formie np. blachy perforowanej czy profilu z odpowiednio ukształtowanego prętu PEŁNEGO w odpowiedniej grubości vs klasa ER .

Pokaż mi atestowaną ROLETĘ w klasie ER 5 + certyfikat na nią IMP ( Instytut Mechaniki Precyzyjnej ) ; w konstrukcji takiej o jakiej Ty myslisz ?

Roleta od der Rolladen i die Rolle - rolka oraz der Laden - sklep

Konstrukcja wymyślona w celu chronienia witryn i drzwi sklepowych - takie byłu początki jej funkcji.

Edytowane przez Charlie

Pewnie jak ze wszystkim, istnieją różne klasy bezpieczeństwa. Nie ma to być twierdza, oczywiście chcemy wybrać rozsądne rozwiązanie, ale liczymy się kosztami. Bezpieczeństwo rodziny kosztuje.

Cinek, w tym linku powinieneś mieć to o co pytasz, jakieś rzuty z różnych stron. No chyba, że samo to: http://www.mgprojekt.com.pl/otwarty

sikorb, cena zaporowa, tzn?

Był kiedyś taki wontek, pewnie kilka ;lat temu, długi był .. Wniosek z niego pamiętam - przeliczając stosunek zysku do kosztów lepioej zainwestować w monitoring. Podstawowym problemem, o ile pamiętam, nie jest sama roleta, bo wzmocnić ją jest stosunkowo łatwo, ale sposób osadzenia w murze. Przeciętną roletę (taką, jak ja mam, na ten przykład) da się bardzo łatwo wygiąć i wyjąć z prowadnicy. Mimo, że ja akurat mam prowadnice schowane w styropianie, to mam świadomość, że to tylko wygląda bezpiecznie. Więc powinny być wpuszczone w mur i zakotwione. A to już stanowi pewien problem. No i druga rzecz - do czego i jak ją przymocować, żeby nie można było podnieść. Musi być albo listwa dolna albo jakiś hak zakotwiczony w murze do którego się ją przypnie po opuszczeniu. I moze jakaś elektronika, żeby nie latać na dwór z kłódkami ;). Jednym słowem zakup wzmocnionej rolety to jeden wydatek a chęć i umiejętność ekipy, żeby ją odpowiednio założyć- to nie tylko wydatek ale też problem.

Przemyśl jeszcze raz, bo może się okazać, że założyłeś drogą atrapę rolety wzmocnionej :)

Ja zapłaciłam za rolety z dopłatą za kolor niest. i silniki 8 tyś(wcale nie tak dużo okien) i tak się zastanawiam ile kosztują rolety antywłamaniowe.Na pewno minimum ze 3 razy tyle.Za takie pieniądze zdecydowanie lepiej dołożyć do okuć okien i dać rozbudowany monitoring "podpięty" pod firmę ochroniarską.

marynata 800zł m2 + napęd.

Powiem wam tak ,w maju montowałem dom w tym systemie full antywłam pancerz stalowy 12 kg/m2 prowadnice tak ciężkie jak szyna kolejowa do tego napęd jak do czołgu, i to wszystko przykręcone do okna pcv na 8 wkrętach bo innej opcji nie było i gdzie tu sens.

Taki system to tylko do muru na kotwach jak to ma przed czymś chronić

sensu żadnego i żadna to roleta antywłamaniowa bo tak zamontowana nie będzie roletą antywłamaniową tak samo i okna co z tego że będą antywłamaniowe jak będą zamontowane niezgodnie z założeniami ....

wątek z roletami brać czy nie można ciągnąć bez końca ja u siebie mam i jestem za ale nie będę mówił komuś kto jest na nie że źle robi:)