Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom wybudowany za blisko granicy działki.

Łukasz789

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Na mojej stoi już dom ( jest to dom rodziców) , sprawa ruszyła po tym jak przyszedł do nas zaprzyjaźniony architekt i nam to powiedział. Problem jest taki ,że w domu od strony tego domu jest okropnie ciemno. Ojciec nie słuchał ( widać to przecież gołym okiem) nas po sam powiększa dom i nie chciał problemów. Mogliśmy go wcieśniej załatwić bo budowę rozpoczął za wcześnie o kilka tygodni w toku prowadzonych pozowlen. Ale teraz okazało się ,ze jednak jaki ojciec taki syn ( z ojcem obecnego właściciela walczymy już 20 lat) .Jednak okazało się ,ze jak tylko skończył swój wystosował na nas kilka nowych i zaczął wszystko torpedować.

Pytanie mam dwa , pierwsze ile mogę jeszcze pozwlekać z donosem , nie wiem czy dom odebrany czy nie.

Dwa ( wiem ,ze chamstwo , ale to on zaczął ) Idzie z tego wyrwać konkretną kasę :p

I na koniec coś co może chyba popsuć wszystko mój ojciec również się przybliżył , ale ma na to pozwolenie i wszelkie zgody i papiery ( my nasz dom wybudowaliśmy 20 lat temu) on bez tego może zrobić coś takiego? My przybliżyliśmy się o max. 50cm .

Pytanie mam dwa , pierwsze ile mogę jeszcze pozwlekać z donosem , nie wiem czy dom odebrany czy nie.

Dwa ( wiem ,ze chamstwo , ale to on zaczął ) Idzie z tego wyrwać konkretną kasę :p

I na koniec coś co może chyba popsuć wszystko mój ojciec również się przybliżył , ale ma na to pozwolenie i wszelkie zgody i papiery ( my nasz dom wybudowaliśmy 20 lat temu) on bez tego może zrobić coś takiego? My przybliżyliśmy się o max. 50cm .

przybliżyliście się o 50 cm, czyli ile teraz ściana jest oddalona od granicy działki? Do nadzoru można zgłosić sprawę w każdej chwili, będzie kontrola i w razie uchybień kara. Zanim będziesz donosił na kogoś, upewnij się, że sam masz wszystko w porządku ;) w prawie budowlanym jest dokładnie określone jakie odległości mogą być od granicy działki.