Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

I co tu wybrać na CO ?

Recommended Posts

Witam . Z powodu wielu sposobów i producentów nie wiem co wybrać na Co i wodę. Myślę o pex-ie i PP.

Tylko jakiej firmy rurki , jakiej rozdzielacze , zaworki . żeby nie kosztowały majątku , ale nie rozpadły się po paru miesiącach .Będzie też trochę podłogówki. Teraz grzejniki

aluminium czy stalowe , podłączenie dolne czy boczne.Liczę na sprawdzone podpowiedzi.

WSZYSTKIM FORUMOWICZOM ZDROWYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT , ORAZ NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU.

moja sprawdzona na dwóch domach opcja to: PP na wodę (kan-therm, wavin), rozdzielacze i szafki kan-therm, zawory w instalacji Armatura z dławikiem, osprzęt w kotłowni esbe, afriso, frisko, termovar, pex wavina, i żadnych grzejników tylko podłogówka po całości ( i tak też Ci odradzam pchanie sie w grzejniki)

a dlaczego??? Ile macie podłogówke? Pozdrawiam.

pod względem ekonomicznym w użytkowaniu 100% podłogówka to najlepsze rozwiązanie; pod względem komfortu hmm - opinie podzielone - u siebie grzejniki mam tylko w sypialniach + dodatkowo w łazienkach drabinki dodatkowo z grzałkami.... po kilku godzinach jeden z gości (50+ :)) odczuwa dyskomfort, po parunastu obrzęk nóg - może rzeczywiście dobrze jest w domu mieć jakiś azyl dla takich dolegliwości....puki człowiek młody to nic nie doskwiera :)... pozdrawiam

(temp podłogi 23-25 stopni, budynek solidnie zaizolowany)

moja sprawdzona na dwóch domach opcja to: PP na wodę (kan-therm, wavin), rozdzielacze i szafki kan-therm, zawory w instalacji Armatura z dławikiem, osprzęt w kotłowni esbe, afriso, frisko, termovar, pex wavina, i żadnych grzejników tylko podłogówka po całości ( i tak też Ci odradzam pchanie sie w grzejniki)

Niech no tylko Bogusław tu wpadnie...

pod względem ekonomicznym w użytkowaniu 100% podłogówka to najlepsze rozwiązanie; pod względem komfortu hmm - opinie podzielone - u siebie grzejniki mam tylko w sypialniach + dodatkowo w łazienkach drabinki dodatkowo z grzałkami.... po kilku godzinach jeden z gości (50+ :)) odczuwa dyskomfort, po parunastu obrzęk nóg - może rzeczywiście dobrze jest w domu mieć jakiś azyl dla takich dolegliwości....puki człowiek młody to nic nie doskwiera :)... pozdrawiam

(temp podłogi 23-25 stopni, budynek solidnie zaizolowany)

To ten 1 z gosci sobie cos mocno wmawia. Jak mozna reagowac na temp. 25 stopni podlogi ? Rozumiem, ze latem na zewnatrze nie wychodzi, jak tam chodnik czy ziemia ma 40 stopni ...

Pozdrawiam

Korzystasz już z tego ściennego?

Chciałam założyć,ale byłam w dwóch domach i ściany "okopcone" kurzem jak przez grzejniki które nie mają osłon parapetowych :???:

Nie wiem co oni tam z tymi ścianami robią, bo u nas (trzecia zima) ściana z rurkami niczym się nie różni od tej bez.

PS. Ścienne mamy w sypialniach.

po kilku godzinach jeden z gości (50+ :)) odczuwa dyskomfort, po parunastu obrzęk nóg

Jak się kilka godzin siedzi na tyłku - a w gościach przeważnie tak bywa, to nie trzeba żadnej podłogówki, żeby się obrzęki na nogach pojawiły. Nie rusza gość nogami, to i krążenie wszystkich płynów w nogach zostaje zaburzone. Siedząc gdzieś kilka godzin w kawałku też przebieram nogami pod stołem, bo mam dyskomfort od nieruszania nimi, a latać komuś po domu zwyczajnie nie wypada.

Jakoś u siebie w domu moje nogi dyskomfortu nie odczuwają, choć zdecydowana większość domu w podłogówce (w ściennym tylko śpię), ale też nigdy nie siedzę kilka godzin w jednej pozycji.

:wiggle:

Korzystasz już z tego ściennego?

Chciałam założyć,ale byłam w dwóch domach i ściany "okopcone" kurzem jak przez grzejniki które nie mają osłon parapetowych :???:

korzystam, zakurzenia nie widzę, choć dopiero druga zima. ale od czego ma być to zakurzenie, kiedy ściana osiąga raptem 23-24 stopnie.

• 1 month później...