Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamarzanie drzwi w budynku gospodarczym

Recommended Posts

W tym roku postawiłem budynek gospodarczy oraz cały otynkowałem w środku, wiadomo nie miał kiedy odparować bo skończony został w październiku. Od zewnątrz jest goły mur nieocieplony. Posiada dwa pomieszczenia w jednym są zwierzęta a w drugie stoi puste. W tym gdzie są zwierzęta strasznie skrapla się para na drzwiach i oknach, w drugim pomieszczeniu nic się nie dzieje. Drzwi przy większym mrozie nie da się otworzyć bo zamarzają. Są niestety całe stalowe. Pomieszczenie posiada wentylację, a nawet jest otwór w murze cały czas otwarty o wymiarach 20x20cm służący jako wyjście dla kur.

Stąd moje pytanie do doświadczonych osób czy jest jakiś sposób żeby nie trzeba było za każdym razem siłowo otwierać zamarznięte drzwi?

Witam

Jeżeli to drzwi stalowe + stalowa ościeżnica z uszczelką - wyciągnij uszczelkę, tak aby powstała przerwa pomiędzy skrzydłem a ościeżnicą. Jeżeli przymarzają dwie stalowe powierzchnie zastosuj, jak koledzy już pisali, jakiś specyfik, ja bym sugerował jednak bardziej glicerynę, smar coś bardziej "stałego" wszelkie sprejowe wynalazki szybko się utleniają.

Pozdrawiam

Bez uszczelek?

To Ty kupiłeś drzwi czy zasłonkę w kształcie drzwi?

A tak całkiem /pół/poważnie - póki nowe to trzymają wymiar - muszą być dobrze wykonane. Ale z czasem się powyginają i już nie będą się tak dokładnie stykać i tym samym przymarzać :)

Witam

nie masz co próbować jak nie ma uszczelki, gliceryna ma wpływ na gumę, nie metal. Na metalu zapewne wyparuje i tyle z niej będzie

nie do końca, gliceryna ma również właściwości do obniżanie temp. zamarzania ale faktycznie lepiej sprawdzi się na uszczelce :)

skoro to metal-metal to zastosuj jakiś smar stały coś na kształt tawotu albo innego smaru maszynowego.

Pozdrawiam