Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamontować stopnice

Franc1

Recommended Posts

Witam . Chce zamontować stopnice drewniane na betonowe schody , podstopnice będą z kafelek . Jak się do tego zabrać ? Stopnice mam przeszlifowane przycięte na wymiar i teraz , malować je przed montażem czy po i czy malować je całe ?

Co najpierw robić stopnie czy podstopnice ?

Jak mocowac stopnie , wystarczy na pianke ? dodam ze schody nie są równe .

Lakierować przed montażem z góry i wszystkich boków tylko w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Spód natomiast pokryć np. zielonym impregnatem przeciw wilgoci - ewentualnie cały lakierować

Ja stopnie montuje w ten sposób:

1. Poziomuje sobie stopień obłogami na gołym betonie, ustawiamy wysokość stopnia itd.

2. Po wypoziomowaniu ściągam stopień i sprawdzam gdzie jest trochę wolnego miejsca (nie leży akurat np. obłóg). Wiercę 3-4 otwory fi 10-12.

3. Zakładam punktaki(wyglądają jak pogłębiacze do drewna http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/6098/th120/wolfcraft-wf-2581.jpg) , które wchodzą tylną częścią w wywiercone otwory, natomiast kołnierz i czubek leży na betonie.

4. Zakładam ponownie stopień, ustawiam i klepię gumowym młotkiem robiąc znaczenia na stopniu.

5. Ponownie ściągam stopień, wiercę w stopniu zaznaczone otwory oraz wkręcam w nie szpilke dwustronną drewno-metryczna.

6. W wywiercone otwory w betonie wpuszczam masę kotwiącą (ewentualnie można włożyć kołki w otwory)

7. Puszczam pianę nisko-rozporową pistoletem oczywiście.

8. Nakładam stopień tak aby szpilki weszły w wywiercone otwory, ustawiam stopień i czekam 2 minuty aż masa kotwiąca zwiąże dzięki czemu mam pewność, że piana go nie podniesie.

Inna zaleta masy kotwiącej to taka, że przy wywierconym otworze np fi 12 i szpilce M8 mamy luz, dzięki czemu możemy ustawić dokładnie stopień, przy kołkach prawie nic nie ruszymy - metoda wygodniejsza przy skomplikowanych stopniach zabiegowych.

Ważne aby w budynku było już grzane, ponieważ beton wchłania bardzo dużo wilgoci i kiedy w zimę zaczynamy grzać to wilgoć idzie w drewno i mogą pojawić się pęknięcia.

Ważne aby wilgotność betonu nie była zbyt wysoka - można miernikiem sprawdzić.

Jeżeli masz prosty bieg i dobrze wylany beton to nie ma w tym nic trudnego. Warto przed montażem skuć wszelkie nierówności.

Najpierw montujesz stopień, ponieważ musisz go wypoziomować i ustawić, poza tym jego wysokość podnosi się na pianie. Dopiero po montażu możesz pasować podstopnie.

Ewentualnie zrobić podstopnie, które będą wystawać trochę ponad beton natomiast stopnie w nosku muszą być frezowane tak aby podstopień wszedł w frez. Natomiast wtedy stopnie muszą być robione z szablonu tak aby idealnie doszły do podstopnia i noski były równe.

Edytowane przez proxx

sproxx to coś nowego , nie słyszałem o tej metodzie wezme ją pod uwage . Początkowo chcialem mocowac na kołki ale tak jak piszesz po założeniu trepów na kołki nie ma juz za duzego ruchu na ewentualne przesunięcia , no i nie wiem czy kolki zdały by egzamin bo moje schody są nierówne i mają troche ubytków . A jeszcze odnośnie kolejności wykonywania prac to co pierwsze trepy czy podstopnice ? Ten impregnat przeciw wilgoci mógł byś podac nazwe ? Wystarczyło by zamiast tego impregnatu np. maznięcie od spodu domaluxem capon ?

sproxx to coś nowego , nie słyszałem o tej metodzie wezme ją pod uwage . Początkowo chcialem mocowac na kołki ale tak jak piszesz po założeniu trepów na kołki nie ma juz za duzego ruchu na ewentualne przesunięcia , no i nie wiem czy kolki zdały by egzamin bo moje schody są nierówne i mają troche ubytków . A jeszcze odnośnie kolejności wykonywania prac to co pierwsze trepy czy podstopnice ? Ten impregnat przeciw wilgoci mógł byś podac nazwe ? Wystarczyło by zamiast tego impregnatu np. maznięcie od spodu domaluxem capon ?

Mocowanie na masę kotwiącą wiąże się z wydatkami. Specjalny pistolet do mas: http://allegro.pl/wyciskacz-do-mas-gestych-215-x-60mm-yato-yt-6756-i2813806060.html

Do tego klej (kotwa chemiczna) . My stosujemy te. ten http://allegro.pl/bit-nord-kotwa-chemiczna-bardzo-mocna-beton-i2838310095.html, te: http://allegro.pl/kotwa-chemiczna-trutek-tcm380ea-atestowana-i2850267794.html i czarne których nazwy nie pamiętam

No i mieszadła, jedno mieszadło idzie na 1 stopień. http://allegro.pl/mieszacz-mieszadlo-kotwa-zaprawa-chemiczna-prien-i2812734993.html

Jeżeli masz problem z betonowymi schodami to bezpieczniej położyć najpierw stopnie.

Co do impregnatu to nie wiem kto jest u nas dostawcą, natomiast bardzo bardzo rzadko zdarzają się reklamacje ze względu na mikro, mini pęknięcia.

Jak przygotować podłoże pod trepy ? Trzeba gruntować , czy wystarczy oczyscić i prysnąć wodą przed montażem ?

Nie trzeba moczyć, wystarczy dokładnie odkurzyć i wyczyścić z kurzu.