JK2010 19.12.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. Ocieplony strop poddasza wełną wraz ze ścianami kolankowymi. Dach z pełnym deskowaniem, dachówka ceramiczna. Między deskowaniem a murłatą jest przestrzeń ok. 18-20cm. Czy ocieplając ścianę kolankową wywinąć wełną na murłatę i zakryć tą przestrzeń, izolując całkowicie poddasze od środowiska zewn.? Fachowiec od ocieplenia mówi, że tak, bo wtedy poprawi się ocieplenie całego domu i nawet na nieogrzewanym poddaszu temp. będzie trochę wyższa niż na zewnątrz (co może się przydać np. przy używaniu poddasza jako suszarni). Dekarz twierdzi, że należy zostawić szczelinę na 2cm, żeby wentylować dach. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 20.12.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 ja mam stryszek ocieplony z każdej możliwej strony i zawsze jest powyżej zera, w domu narazie tylko przepalam bo jeszcze nie mieszkam ale mimo sporych mrozów ostatnio temperatura utrzymuje się powyżej zera. Podczas mieszkania pewnie będzie cieplej bo zawsze ciepło przeniknie do góry. Przy zostawianiu szczeliny 2 cm bedzie tam wiało, to tak jak by chodzić w rozpiętej kurtce, zawsze będzie zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 20.12.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ocieplić murłatę i zostawić szczelinę wentylacyjną między deskami a wełną. Wywiew w kalenicy a nawiew przy okapie. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.12.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Dokładnie tak jak zalecił Jan. Istotą każdej izolacji jest jej ciągłość a zatem wewnętrzna powierzchnia ściany kolankowej, prześcielenie murłaty aż do styku z warstwą zewnętrznej izolacji cieplnej. Warto by było też ocieplić kominy na poddaszu na całe długości. Rozumiem, że dach kopertowy bo jak dwuspadowy to ściany szczytowe też. Wlot powietrza na poddasze zalecany ale w związku że jest duża kubatura wystarczą dwa kominki wentylacyjne lub otwarta kalenica. Tak czy siak zimne powietrze będzie się tam dostawać i dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 20.12.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Dach czterospadowy 370m2. Kubatura duża, bo poddasze choć nieużytkowe (na razie) to może być przerobione na użytkowe. Mam jeden wolny kominek wentylacyjny, a pozostałe są do kanalizacji lub wentylacji pomieszczeń. Nie wiem jak wygląda otwarta kalenica. Ja mam to tak zrobione, że deski deskowania nie stykają się na szczycie dachu, jest między powierzchniami desek przerwa a nad nią są gąsiory. Ta przestrzeń jest dosyć spora, bo w dzień dostaje się przez nią światło. Kominy mam zbudowane z systemu kominowego Schreiera (chyba bo już nie pamiętam) i obmurowane Ytongiem 11cm. Czy to wystarczy? Czy w tej sytuacji powinienem zostawiać przestrzeń między deskowaniem a murłatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.12.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Możesz to zamknąć bo wszystko jest pod kontrolą. W przypadku gdyby na poddaszu dało się odczuć nadmierną wilgotność to w każdej chwili będziesz mógł te przestrzenie otworzyć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts