Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączniki nadprądowe w mieszkaniu z instalacją aluminiiową

Recommended Posts

Mam parę wątpliwości odnośnie zmiany zabezpieczeń w mieszkaniu i chciałbym zasięgnąć informacji na ten temat. Pokrótce:

Bezpiecznik przedlicznikowy (na klatce schodowej) - topik 16A

W mieszkaniu 2 topiki po 10 A (1-gniazdka, 2-gniazdka/oświetlenie w łazience) oraz wyłącznik samoczynny nadmiarowy 10A ( "z guzikiem", odpowiedzialny za oświetlenie)

Wszystko w bloku ok 40 letnim, mieszkanie 50m kw., instalacja aluminiowa, układ sieci TN-C (tu mogę się mylić ,ale chodzi o instalację bez oddzielnego przewodu bezpieczeństwa, w którym mostkuje się przewód PE z N).

Tak to wygląda na chwilę obecną. Przede mną w mieszkaniu mieszkała starsza osoba, więc nie miała zbyt wiele urządzeń elektrycznych.

Chciałbym zamienić opisane wyżej bezpieczniki topikowe i samoczynny nadmiarowy, na wyłączniki nad prądowe (2xB16 na układ z gniazdkami i gniazdkami/oświetleniem łazienki, oraz 1xC10 na układ oświetlenia). Podciągnąłem do skrzynki bezpieczników dodatkowy przewód miedź 3x2,5kw. w celu podłączenia piekarnika (jest na jedną fazę-3kW), lodówki i 2 gniazdek tylko też nie wiem jaką "eskę" tutaj zastosować.

W związku z tym:

1. Jakie czy mogę zastosować proponowane przeze mnie "eski" oraz jak zabezpieczyć układ w kuchni (piekarnik, lodówka i 2 gniazdka)?

2. Czy mogę zastosować "eski" 16A w mieszkaniu, jeśli główny bezpiecznik przedlicznikowy ma również 16A (topik)?

3. Czy w ogóle ten bezpiecznik uciągnie całą instalację w mieszkaniu, nie planuję żadnych udziwnień w domu, raczej standardowo komputer, TV etc

4. W kwestii tego układu 3x2,5mm kw. w kuchni, co zrobić z przewodem bezpieczeństwa? (gdzie i czy w ogóle je gdzieś podłączyć w skrzynce, jeśli jak wspominałem układ sieci w mieszkaniu to TN-C)

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ad1) - Do oświetlenia użyj B10, nie ma potrzeby dawania tam typu C. Do gniazdek... trochę ryzykowne. Istniejąca aluminiowa instalacja trochę się nie kwalifikuje do dawania tam B16. B10 raczej. Piekarnik - B16.

ad2) - no właśnie nie bardzo, selektywność będzie do dupy.

ad3) - normalne odbiorniki tak. Ale np. piekarnik plus czajnik plus reszta domu - już niekoniecznie.

ad4) - możesz zrobić zaczątek sieci TN-S, dodać tam różnicówkę i normalnie dołączyć PE do N przed tą różnicówką.

PS: może przy okazji remontu warto jednak pomyśleć o wymianie instalacji?

J.

ad1) - Do oświetlenia użyj B10, nie ma potrzeby dawania tam typu C. Do gniazdek... trochę ryzykowne. Istniejąca aluminiowa instalacja trochę się nie kwalifikuje do dawania tam B16. B10 raczej. Piekarnik - B16.

ad2) - no właśnie nie bardzo, selektywność będzie do dupy.

ad3) - normalne odbiorniki tak. Ale np. piekarnik plus czajnik plus reszta domu - już niekoniecznie.

ad4) - możesz zrobić zaczątek sieci TN-S, dodać tam różnicówkę i normalnie dołączyć PE do N przed tą różnicówką.

J.

1/ A czy wyłączniki nadprądowe C nie są właśnie (ze względu na swoją charakterystyke) zalecane do oświetlenia ? Jeśli nie do czego najczęściej się je stosuje? Spodziewałem się, że B16 będą średnio nadawały się do instalacji na aluminium. Zastosuję wobec tego B10.

2/ A czy selektywność "nie będzie do dupy" jeśli zastosuję jeden B16 (na tym kablu 3x2,5mm kw.)? :) Czym może skutkować nieodpowiednia selektywność?

3/A czy jakby zmienić bezpiecznik przedlicznikowy na 20A, coś to zmieni? To zapewne wiąże się z wizytą ZE, bo samemu nie da się tam wkręcić większego topika, z wiadomego powodu (dostęp jest, ale budowa uniemożliwia wsadzenie bezpiecznika "większego" niż 16A)

4/ Dziękuję za podpowiedź. A jeśli miałoby to zostać tak jak jest, to w gniazdkach "z bolcem" powinienem go mostkować z przewodem neutralnym? Bo wiem, że pozostawianie bolca nie podlączonego jest chyba jeszcze gorszym roziązaniem :)

Pozdrawiam serdecznie.

1) C są zabezpieczeniami zwłocznymi, stosuje się je do zabezpieczania obwodów zasilających urządzenia z "ciężkim" rozruchem, typowo do silników, transformatorów. Oświetleniówka - tylko w instalacjach z dużą ilością żarówek odpalanych równocześnie.

2) Będzie :) Ale pocieszające jest to, że topikowe bezpieczniki reagują dość wolno, więc nie będzie znów tak bardzo źle. Zła selektywność skutkuje tym, że w razie przeciążenia nie "wyskakuje" tylko bezpiecznik obwodowy, a właśnie ten główny, bądź oba naraz.

3) Jeśli ZE się na to zgodzi, to by było fajnie, ale może być problem natury formalnej (wartość tego bezpiecznika wynika z przydziału mocy w umowie).

4) Tak, w takiej sytuacji wykonanie zerowania będzie dobrym wyjściem (czy raczej mniejszym złem). Zrobić je trzeba dobrze: przewód N łączysz najpierw do bolca uziemiającego i dopiero robisz mostek do zacisku N w gniazdku.

J.

Jarku, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Jestem tylko ciekawy jak to będzie, gdy któregoś dnia żona wieczorem będzie piec ciasto, ja bede oglądał TV i przeszukiwał na komputerze np to forum, a w łazience będzie chodzić pralka :sick: Zresztą kurczę, jestem pewien, że większości osób w bloku raz na jakiś czas zdarzają się takie sytuacje, a większość na wstępie miała pewnie jednakowy przydział mocy.

No wiesz... bezpośrednim i typowym dla naszego narodu skutkiem tego typu problemów były bezpieczniki główne nadziewane stosownie przyciętym gwoździem, bądź stosownie grubym kawałkiem drutu :)

Załatwienie tego formalnie z ZE będzie na pewno bezpieczniejszym sposobem. Za zwiększenie przydziału mocy trzeba niestety zapłacić, ale to jednorazowa opłata.

J.

Teoretycznie, jeśli tam masz 16A, to przydział mocy pewnie byłby 3kW,należałoby podnieść do 4, ale najlepiej spytaj o to w swoim ZE (jaki masz przydział mocy obecnie - znajdziesz na umowie). Opłata za podniesienie mocy nie powinna być duża, ale najlepiej ustal to w swoim ZE.

J.

Cała Wasza wymiana zdań, nadaje się wyłącznie do "matołka" ( wiesz gdzie, Adminie). Fachofcy! Jarku P. - adminie tego forum, kiedy przestaniesz ludziom robić wodę z mózgu? Wiem, że wyrzucisz mój post, bo rządzisz tutaj niepodzielnie, ale czy Ty nie zdajesz sobie sprawy z tego, że narażasz ludzkie życie i mienie? Jakie Ty masz przygotowanie teoretyczne, żeby tak idiotycznie doradzać? Kto Ciebie uczył elektrotechniki i wykonawstwa instalacji? Kiedy zapoznawałeś się z normami i wymaganiami WT?

Żenada, że komuś tak nieodpowiedzialnemu, powierzono dbałość o bezpieczeństwo ludzi...

Nie wytykaj mi, co przystoi, a co nie przystoi adminowi forum, nie ty. Ja nigdy się nie posuwałem do takich numerów, jakie na twojej elektrodzie są na porządku dziennym, a przede wszystkim mam taką złotą zasadę (którą nawiasem mówiąc polecałbym i wam, choćby celem uniknięcia takich oskarżeń jakie sam teraz wysuwam): staram się nie moderować dyskusji, w których sam biorę udział.

Regulamin forum nie jest jednak ani tematem tego wątku, ani tego działu, jeśli chcesz dyskutować na temat moich uchybień jako moderatora, zapraszam do działu "Uwagi o naszym forum". Wracając zaś do tematu - to co z tymi głupotami, które nawypisywałem? Uratujesz kolegę klinone przed moją niekompetencją?

J.

Daruj sobie kolokwialność, to twoim wywodom naprawdę nie dodaje mocy, wręcz przeciwnie, powiedziałbym...

Czyli jak zwykle nie można liczyć na żaden konkret z twej strony? Biedny, wprowadzony przeze mnie w błąd forumowicz pozostanie zatem w niewiedzy?

A o elektrodzie sam tu regularnie piszesz, usiłując wszystkich straszyć swym "straszliwym" tematem, więc nie odwracaj kota ogonem. Tematem, który - pociągnę jeszcze tego offtopa i uświadomię niezorientowanych - sam założyłeś tylko po to, żeby wyszydzać innych za ich plecami, tematem, który sam moderujesz i czyniąc to torpedujesz wszelkie próby bronienia się tamże osób wyszydzanych, które ten temat odnajdą i będą na tyle naiwne, żeby próbować bronić się tamże.

Dopowiem jeszcze ciekawostkę: znalazłem twoją próbę założenia podobnego tematu również na forum ISE, ale tam niestety nie jesteś moderatorem i cóż, sam pomysł został bardzo szybko, w dość żołnierskich słowach podsumowany przez tamtejszych forumowiczów, a tamtejszy moderator umieścił go w całości tam, gdzie jego miejsce: w koszu.

J.

Tu masz tabele obciążalności

http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=6/images2005/20050424231908.jpg

Z niej rozkminisz ile A moze popłynąć obowdem o danym przekroju.

Do gniazd B16 lub B10 w zalezności co ci wyjdzie z przekroju.

Leśli chodzi o stosowanie C , D itp tum asz wątek poruszony :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1269510.html

Wydaje mi się że raczej B ci wystarczy .

Żeby tak głupio nie wyglądało- to, co dalej napisałem, jest odpowiedzią na post @kkas12. Który wżarło :) Moja intuicja mi powiada, że @kkas12 posta usunął

Zejdź z ceny. Wskaż kogoś kto za darmo by to wziął :bye:

Edytowane przez irqul
wżarło posta @kkas12

O, przywrócili ci, czy założyłeś ponownie? Ciekawe, pamiętam go w "koszu", obecnie nie ma też pamiętanego przeze mnie podsumowania samego pomysłu, jaki ktoś tam zamieścił, więc chyba to nowa edycja, prawda? :)

Po co założyłeś ten wątek, dobrze wiem, wypowiadałem się na ten temat już kiedyś, nie chcę się powtarzać i przedłużać tego tematu. Powtórzę co najwyżej, że sam pomysł dla mnie jest delikatnie mówiąc parszywy. Idea teoretycznie słuszna, realizacja jednak jest... no właśnie taka. To, że przyszły tam osoby przez ciebie za ich plecami wyszydzane i usiłowały się bronić, to już nie twój problem, powiadasz? Dlaczego więc kasowałeś ich wypowiedzi? Bądź, jak ktoś cię tam oskarżał, samodzielnie je modyfikowałeś?

Co do interesu, jaki mi proponujesz - wybacz, musiałem się mocno zastanowić nad ofertą :D

Po namyśle jednak doszedłem do wniosku, że trochę za kiepska ta twoja oferta, za mało chcesz dać. Główny problem zresztą jest taki, że ja osobiście tym biznesem po prostu nie jestem zainteresowany. Twierdzisz, że wprowadziłem człowieka w błąd, więc skoro, jak piszesz, działasz z tak szlachetnych pobudek, bądź konsekwentny, obalaj. W końcu zamiary twe są szlachetne, prawda? No tak napisałeś...

J.

Edytowane przez Jarek.P