pivel 20.12.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam Może ktoś z Was miał podobny problem, liczę na wszystkie rady jak rozwiązać ten problem. Dom wybudowany .... ale co z tego jak nie mogę w nim mieszkać na szyi mam nóż który trzyma bank Sprawa wygląda tak: do końca roku miałem oddać budynek, niestety pojawił się problem.... mam dwóch sąsiadów, ogólnie nie przepadają za sobą "wręcz się nienawidzą" nazwę ich sąsiad X i Y. Sąsiedzi zaczęli budować domy wcześniej. Dogadali się między sobą że X pociągnie wodę do działek a Y zrobi i utwardzi drogę. Jak kupiłem działkę zostałem poinformowany że sąsiadowi X i Y mam oddać część kasy za te inwestycje, zgodziłem się. No i wystarczyła duża awantura. Sąsiad X będzie się budował jeszcze parę lat a ja i Y już mamy gotowe domy. Zaznaczę że sąsiad X zrobił "samowolkę". Dogadał się z wodociągami że może to zalegalizować. Wodę z licznikami mamy czyli podpisałem umowę z wodociągami. Z czystej złości sąsiad X postanowił że nie załatwi wszystkich formalności " wprost powiedział że to przez Y" a ja dostałem rykoszetem. Z resztą co mu tam przecież się nie spieszy Żąda kasy za rurociąg od Y a ten twierdzi że w takim razie X ma mu oddać za drogę. Dla mnie logiczne ale nie dla X....... stwierdził że droga mu się nie podoba (dziury itp.) i ma to gdzieś. Czasami czuję się jak mediator.... powiedz X że .... powiedz Y że.... Szkoda mi nerwów i czasu na takie zabawy. Napisałem pismo do banku o dłuższy termin, czekam na odpowiedz. Co robić? zmiana projektu (długa procedura) i wywiercić studnię? jest jeszcze pomysł żeby z Y ciągnąć wodę od nowa....ale te koszty mnie przerażają. Szkoda że sąsiadów nie można sobie wybrać, czasami mam ochotę to wszystko sprzedać żeby nie widzieć Pana X który wszystkimi siłami jeszcze próbuje mnie przekabacić przeciwko Y .... zawsze powtarzałem że nie wtrącam się w ich problemy ale teraz problem mamy wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.12.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam Co robić? . Z kierownikiem budowy ustal odbiór częściowy i z papierami do banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.12.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam ...... Wodę z licznikami mamy czyli podpisałem umowę z wodociągami.... No to w czym masz problem aby odebrać budynek do użytkowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 20.12.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Pivel, weź umowę i przeczytaj czy masz mieć już odebrany budynek czy masz tylko przedstawić zaświadczenie że złożyłeś dokumenty o odbiór budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pivel 20.12.2012 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 częściowy odbiór?? hmmm umówiłem się z kierownikiem, zapytam dzięki do odebrania budynku potrzebuje odbiór techniczny przyłączy wody, jak zacznę robić zadymę i wyjdzie na jaw że wodociągi bezprawnie podpisali z nami umowę to przyjdą i wyłączą wodę w umowie kredytowej mam napisane że powinienem zgłosić do urzędu zakończenie budowy do 31.12.2012 a papiery mam im dostarczyć do 20.02.2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 20.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 No to nie rób zadymy tylko na spokojnie pogadaj w wodociągach, może mają / dadzą Ci taki kwit. Nie wiem co to za spółka, ale zazwyczaj jak podpisują umowę to ten wodociąg nie jest taki do końca nielegalny (być może sąsiad X rozgrywa jakąś grę i nie do końca was informuje a statusie wodociągu). Pogadaj najpierw tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelelek 20.12.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Umowę masz, na inwentaryzacji powykonawczej od geodety też jest? To w czym problem. U mnie nie wymagali papierów na sieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 21.12.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 A co bank może ci zrobić zgodnie z umową jak im tego nie dostarczysz.Wstrzymać ci wypłatę kolejnej transzy? Chyba już wszystko i tak wypłacił.Ja się spóźniam już ponad rok z tymi formalnościami i bank sam przyznał, że w zasadzie to mi już nic nie może zrobić. Ważne abym spłacał kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts