Qbass 20.12.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam! Dopadł mnie problem, jak to określił któryś forumowicz "styropianowego, szczelnego pudełka".Mam kilka kanałów wentylayjnych (2łazienki, kuchnia, garderoba i salon (obok kominka)) i zaczęły się cuda, wentylacja przy kominku wciąga powietrze zamiast wyciągać, wystarczy uchylić 1 okno i już ciągnie z powrotem.Oczywiście winnym jest brak dopływu powietrza z zewnątrz, tutaj jednak mam dylemat jak go wykonać. Nawietrzniki okienne mnie nie przekonują, także pozostaje mi dziura w ścianie lub dolot z piwnicy?, którą mam pod całym domem, jednak ona też jest szczelna..., jednak zrobiłem w 1 pomieszczeniu dziurę na 80 i kratkę, z 2m dalej od tej dziury zrobiłem w suficie dziurę do salonu (wypuściłem pod kominkiem) - jednak dalej to za mało, może połączenie bezpośrednio dziury z zewnątrz z dziurą w suficie pomoże?Słyszałem kiedyś o jakiś kratkach z czujnikiem, który sam regulował ilość potrzebnego powietrza w domu, tylko nie wiem za diabli jak to się nazywało, może ktoś kojarzy?Ewentualnie inne pomysły, poza oczywiście dziurą 80 czy 100 w ścianie, zależy mi żeby wentylacja działała dobrze, jednak też nie chcę dostarczą więcej powietrza niż trzeba, bo po co wychładzać pomieszczenia. Posiada ktoś namiary na specjalistę od wentylacji z terenu Śląska Z góry dziękuje,Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 20.12.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Dopadł mnie problem, jak to określił któryś forumowicz "styropianowego, szczelnego pudełka". ... zaczęły się cuda, wentylacja przy kominku wciąga powietrze zamiast wyciągać, Z "fusów" (czytaj: szczątkowych informacji) chyba mało kto potrafi ci coś "wywróżyć" Poczytaj cierpliwie starsze tematy - było to już wszystko po sto razy "wałkowane". Po tej lekturze tylko Ty znając DOKŁADNIE szczegóły budowy swojego domu na pewno coś wymyślisz Edytowane 20 Grudnia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.12.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 zrób sobie GWC rurowe , ze dwa wyprowadzenia w korytarzach i problem z głowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 22.12.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Rozszczelnij okna. Niestety nie jedno i nie dwa. A potem to już tylko grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.12.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 W takim przypadku wycina się po kawałku uszczelki w oknach.WSZYSTKICH!!!Będzie jak dawniej przy oknach drewnianych - 1000 malutkich szczelinek, którymi wpadnie tyle ile potrzeba. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 23.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Słyszałem kiedyś o jakiś kratkach z czujnikiem, który sam regulował ilość potrzebnego powietrza w domu, tylko nie wiem za diabli jak to się nazywało, może ktoś kojarzy? myślę, że chodzi o nawiewniki higrosterowane generalnie rozwiązaniem opisanego problemu są właśnie nawiewniki okienne [ lub wycięcie uszczelek jak pisze Adam] jak umożliwisz napływ powietrza to i kominy wentylacyjne będą działały prawidłowo. teoretycznie można zrobić instalację nawiewu z GWC, ale to juz większy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.12.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 W takim przypadku wycina się po kawałku uszczelki w oknach. WSZYSTKICH!!! Będzie jak dawniej przy oknach drewnianych - 1000 malutkich szczelinek, którymi wpadnie tyle ile potrzeba. Adam M. Popieram!. Ewentualnie propozycja Pana Jasia zrób sobie GWC rurowe , ze dwa wyprowadzenia w korytarzach i problem z głowy ... Przez część sezonu zimowego bilans będzie na plus. Okres ten jest uzależniony od złoża i długości rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts