Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wierzbickowo czyli Mały Dziwny Domek na Małej Dziwnej Działeczce :)

Recommended Posts

pacyfistowa miło Cię poznać :)

Cieszę się, że sprawa znikających brzóz i zniknięcia śmieci została załatwiona pozytywnie :) oj chyba Wam się mało przyjemny sąsiad kroi ;)

Bardzo jestem ciekawa Waszego projektu domu.

Co do kanciapy na okres budowy to niestety nie bardzo potrafię doradzić. Wiem, że głownie stawiają na garaż blaszak :)

My nie będziemy się tak szybko budować ale chcemy coś tam grzebać w naszej działce dlatego zdecydowaliśmy się na domek narzędziowy gotowy. który nawet po wybudowaniu domu będzie przydatny na różne narzędzia czy inne graty (nie chcemy garażu tylko wiatę).

Życzę rychłego załatwienia spraw u notariusza :)

To moje gratulacje z powodu "oczyszczenia" działki ze służebności :)

Co do opisu projektu to całkiem jasno to opisałeś, zaczyna mi coś już świtać ;) Fajne rozmieszczenie okien. Okno z kuchni na wschód z jednoczesnym widokiem na wjazd to wg. mnie bardzo dobra rozwiązanie. Dobrze mieć front domu na oku ;) Salon będzie bardzo fajnie doświetlony oknami na południe i zachód. Czy dobrze się domyślam, że duże okno z salonu z wyjściem na taras będzie w południowej ścianie szczytowej? Taras będzie zadaszony czy nie?

Dziękuję, dziękuję ;)

Tak okno z salonu z wyjściem na taras będzie w ścianie szczytowej. Też właśnie mamy nadzieję że będzie to wszystko ładnie podoświetlane, zobaczymy jak wyjdze jak już wrysujemy konkretne powierzchnie pomieszczeń w ogólną bryłę budynku.

chcemy zrobić wspólny balkon z dwóch sypialni na poddaszu i zastanawiamy się czy nie mógłby robić jednocześnie za częściowe zadaszenie tarasu a nad resztą np. pergola i jakieś gęste powoje, podoba nam się taki pomysł ale generalnie nie mamy jeszcze tego przemyślanego do końca póki co tylko pomysły. Bardziej się koncentrujemy nad wygodnym rozmieszczeniem pomieszczeń na tą chwilę.

Co do kuchni to nie będziemy mieli widoku na samo wejście do domu bo kuchnia będzie w południowo-wschodnim rogu domu ale myślę że coś tam będzie widać jak ktoś przy furtce zadzwoni ;)

Co do domku narzędziowego ile coś takiego kosztuje? masz może jakiś katalog ze zdjęciami albo coś takiego?

Pozdrowienia od Inwestorki

Domek narzędziowy mam już prawie wybrany. Musimy go jeszcze na żywo obejrzeć. Domek, który mnie interesuje kosztuje 2.700 zł wymiar 3x2 m lub 3.500 zł wymiar 3x3. Wybór ostateczny rozmiaru będzie zależeć od zasobów finansowych ;)

Podaję Ci link do firmy, która produkuje takie domki. Z tym, że są oni spod Częstochowy :(

http://www.altany.info.pl/domki-narz%C4%99dziowe.html

Mnie podoba się ten domek z dachem dwuspadowym.

Pozdrowienia dla Inwestorki :hug:

Dzięki Krokusia za namiary fajne te domki.

Chyba jednak będziemy chcieli jednak coś tymczasowego co będzie później można odsprzedać żeby nie zajmowało nam bardziej nam i tak już małej działeczki. W weekend będziemy chcieli pogadać jeszcze z właścicielem "budy" na tej działce jak obniży cenę to może ja zatrzymamy. Jak wrysowałem obrys domu na działce to omija barak więc nie trzeba było by go nawet przesuwać co jest sporym argumentam za mimo że buda już swoje przeżyła i w kiepskim stanie jest raczej.

Pozdrawiam serdecznie i śledzę twoje poczynania w twoim dzienniku, super macie przemyślane już zagospodarowanie :)

Dziękuję Krokusia,:)

Hmm zależy o który budynek Ci chodzi, jeżeli o ten narysowany na ciemny niebieski/ granat (zawsze mam problem z nazwaniem kolorów) to będzie to przedłużenie garażu wykorzystana jako pomieszczenie gospodarcze. Nie mamy w planach piwnicy (wysoko poziom wód gruntowych) więc przestrzeń gospodarcza nam się bardzo przyda. Natomiast jeżeli masz na myśli budynek za granicą działki narysowany w kolorze błękitnym to jest to jakaś część gospodarcza sąsiada. Na działce widać jeszcze barak sąsiada który możliwe że odkupimy jednak jeżeli obniży cenę bo barak mocno zniszczony. Tak naprawdę to rysunek powstał po to żeby zobaczyć czy da się nie przesuwać baraku podczas budowy, boje się że może się rozwalić podczas przesuwania.

Pozdrowionka

• 4 weeks później...

O ho, ho...same dobre wieści :) Ten tydzień jednak jakiś magiczny jest :yes: A na dodatek właśnie dziś patrzyłam do Twego dziennika czy coś się dziej nowego i ledwie o tym pomyślałam a jest wpis :) Gratuluję serdecznie takich postępów!

Będę trzymać kciuki za mądre i szybkie decyzje w gminie ;)

p.s. moja działka też nadal mi się podoba :D

No na chwilę obecną wieści dobre :) teraz piłeczka po stronie urzędniczek, mam nadzieję że decyzja będzie szybko i zgodnie z moim wnioskiem :rolleyes: Ale mam pewne obawy o to bo wniosek był składany że tak powiem z założeniem że wszystkie interpretacje przepisów będą na moją korzyść :D zwłaszcza z dosunięciami budynku do granic działki. Wiem optymistycznie podeszliśmy do sprawy ale trzeba próbować:)

Krokusiu podrzuć mi koniecznie nazwy programów do robienia wizualizacji;)

Kwiatki2 Witam u siebie :)

Dzięki za kciuki, przydadzą się ;)

Przeglądałem tą tuluze, fajny zwarty projekcik. Projekt gotowy z adaptacją to pewnie wam wyjdzie około 3500-6000 zł projekt indywidualny liczę (jeszcze bez ofert biur projektowych więc trochę strzelam) od 7000-12000. Sporo trochę ale mamy w głowie już pomysł na dom a nie znalazłem takiego projektu nigdzie no i u nas projekt będzie na bardzo wąską działkę 15,5m:/ Liczymy też po cichu że projekt indywidualny to można go zaprojektować tak aby był tańszy w budowie (przynajmniej w teorii ;)).

Teść jest fachura będzie więc "opiniował" projekt, niestety sam nie zaprojektuje nam domu bo zbyt daleko mieszka ale jego wiedza i doświadczenie będzie nieocenione przy projektowaniu.

Jak będę miał ceny wstępne od projektantów to napiszę jakie są widełki cenowe i jakie terminy.

Pozdrawiam i zapraszam do czytania (póki co jeszcze rzadkich wpisów ale mam nadzieję że się dziennik rozpędzi).

Kurcze to nieciekawa wiadomość :( Pacyfist nie podłamuj się. A działkę masz już kupioną czy jesteś po umowie przedwstępnej? Bo wydaje mi się, że poprzedni właściciele musieli wiedzieć o projektowanej drodze. Bo jeśli z kupna działki możesz się wycofać to przecież na pewno znajdziesz jeszcze ładną działeczką i dom postawisz. Nie poddawaj się! :hug:

No dzięki Krokusia za pocieszenie:)

Na szczęście jeszcze działki nie kupiłem, tylko mam podpisaną umowę przedwstępną.

Umowę mam tak skonstruowaną że przy takiej niespodziance nie tracę zaliczki (tutaj ukłony dla żony Kasi i teścia ;) )

Nie wiem sam czy sprzedająca wiedziała o tej drodze, z jednej strony dziwne jakby nie wiedziała a z drugiej strony gdyby wiedziała to nie zgodziłaby się na podpisanie umowy przedwstępnej w takiej formie jak podpisaliśmy (bezpiecznej dla nas).

Generalnie strat finansowych oprócz kilku stówek nie będzie.

Poddawać się nie poddaję ale doła mam i poczucie straty czasu i energii.

A działka miała idealną lokalizację i cenę po prostu :(

Troszkę musimy się teraz zatrzymać i przemyśleć co i jak a w wolnej chwili muszę zajrzeć do twojego dziennika tam zawsze znajduję coś pozytywnego :)

Pozdrawiam

Pacyfist wydaje mi się, że jak gmina planuje drogę to musi powiadomić o tym właścicieli działek gdzie droga będzie przebiegać. Jak ja oglądałam działki to poprzedni właściciel naszej działki ma też inne i uprzedził przez, którą jest planowana droga, co potwierdził MPZP. Ale to już nie jest ważne bo masz bardzo mądrą żonę i teścia :) Tu pozdrowienia dla Kasi :)

Twojego doła rozumiem, bo w marcu ubiegłego roku uciekła nam okazyjna działeczka sprzed nosa. Też odpowiadała nam lokalizacja, i cena była bardzo atrakcyjna jak na nasze okolice, bo sprzedającemu spieszyło się sprzedać. Byliśmy już umówieni na umowę przedwstępną jak się nagle wycofał bo podobno zdecydował się sprzedać rodzinie. Żal było, oj żal......a potem kupiliśmy jeszcze fajniejszą działkę i teraz już bym się nie zamieniła i cieszę się, że nie kupiłam tej pierwszej :D Więc sam widzisz, że nie ma tego złego :) Z Wami też tan na pewno będzie. Szukajcie dalej działeczki, oglądajcie okolice, które Wam pasują i pytajcie ludzi, tak czesto można znaleźć fajną działkę bez udziału biura nieruchomości.

Do mojego dziennika zaglądaj koniecznie i tutaj też bywaj i pisz jak postępują poszukiwania działki. Bo szukać musisz koniecznie! Marzeń się nie porzuca, można co najwyżej trochę w czasie przełożyć ;)

Trzymajcie się cieplutko :hug: