demon D. 13.08.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 jendrulakowalski witaj u nas. Dzięki bardzo, miłe jest to co piszesz. Demon, tak w kwestii tego co pisze Lucka, wg mnie na to jak dom wygląda składa się kilka czynników. Najważniejsze są wiedza o możliwościach wykorzystania materiałów i wyobraźnia. Na trzecim miejscu postawiłabym pieniądze. Co komu z dwóch pierwszych, skoro z trzecim krucho? pestko po prostu buduje dom na miarę swoich możliwości finansowych. Prawdopodobnie bez imponującego metrażu i wykorzystania materiałów z najwyższej półki co wcale nie oznacza , że mniej zaskakującego i wykwintnego architektonicznie. Skromniejszy budżet nie wyklucza możliwości powstania ciekawego projektu. W drugą stronę też to się zazębia, bo co komu z pieniędzy skoro brak wiedzy i wyobraźni? zamawia fantastyczny projekt u kolegi po fachu, który dysponuje wiedzą i wyobraźnią . duś dzięki. Usiądź wygodnie, jeszcze trochę nam do wykończenia brakuje . krzysztof dzięki ! M.A.G. Carrara ma 2 cm i kładą ja ręcznie. O ścianę południowo- zachodnią lepiej się nie opierać w ciągu dnia , ale za to jak cudownie grzeje plecy w chłodniejsze wieczory . Moni_ta dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 13.08.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Demon, jestem pod wrażeniem! Wow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_labo 14.08.2013 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Powtórzę zachwyty, pięknie Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez kasia_labo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.08.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Demonku, ja tak właśnie myślę, dokładnie jak Ty. Problem w tym, że jeśli chodzi o wyobraźnię, to rzadko osoby nie wykształcone artystycznie zdają sobie sprawę czym dysponują i z czego mogą czerpać. To weryfikuje otoczenie najczęściej i bywa, że zostajemy sprowadzeni na ziemię w niewłaściwą stronę.Co do architektów, to raczej większość albo ma tę błyskotliwą wyobraźnię w stopniu co najmniej wystarczającym, bo zwyczajnie już się tacy urodzili i są artystycznie uzdolnieni, a z wiekiem jeszcze opatrzeni, wyrobieni i studia stają się tylko niezbędnym dodatkiem, który pomaga talent zaprezentować innym. Niektórzy zaś nauczyli się czegoś dopiero na studiach, bo to też możliwe. Nie jest więc źle. Mnie chodzi o kształtowanie spojrzenia tzw. maluczkich. Tego nie każdemu się chce robić i niestety jeszcze rzadziej się udaje. Kiedyś prowadziłam studio graficzne w firmie produkującej pocztówki i karnety okolicznościowe. Odwiedzając różne targi i wielkie firmy zajmujące się produkcją papierniczą naprawdę napatrzyłam się co można wymyślić. Usiłowałam trochę zmienić nasz polski rynek i... pudło. Okazało się, że trzeba było dokonać wyboru, albo firma będzie sprzedawać, albo nie. W grafice wydawniczej jest stanowczo lepiej, bo mam większą możliwość decydowania. Myślę, że architekci i wnętrzarze borykają się z tym samym problemem. Świetne pomysły i przemyślane projekty są weryfikowane przez niezasłużoną pewność siebie zleceniodawcy. Wasz dom pokazywany na fm jest bardzo cennym źródłem wiedzy dla wszystkich budujących. Edytowane 4 Sierpnia 2020 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 16.08.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 No bo miłe dla oka jest to co robicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BESZO 19.08.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Demon, mam nietypowe pytanie;) W pokoju dziecka hydraulik pociągnął na stropie rury z ciepłą wodą dokładnie w miejscu łóżka córki. Zaczęłam się zastanawiać czy to może mieć wpływ na jej sen? Kiedyś słyszałam, że cieki wodne ( a nie rury z wodą?) mają taki wpływ i ustawienie łóżka ma znaczenie? Czy te rozważania wiążą się z feng shui??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demon D. 24.08.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Katti i kasia_labo ipestko i jendrulakowalski dzięki ! BESZO może mieć wpływ, ale nie musi, oczywiście, że lepiej unikać takich rozwiązań. Najgorzej by było, jeżeli takie rury "przecinałyby" łózko. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez demon D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 24.08.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 O! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demon D. 24.08.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Układanie Carrary na parterze właściwie zakończone. http://images61.fotosik.pl/101/ea8ac493a2d0405cmed.jpg http://images61.fotosik.pl/101/0dd8d65d8edf60d1med.jpg http://images63.fotosik.pl/101/1adf44c4db471f8cmed.jpg Ale, nic tak nie cieszy ogrodników amatorów jak wschodząca trawa. http://images63.fotosik.pl/101/45071d907dd596f1med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 24.08.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 pieknie. Jestem pod wrazeniem podloga pierwsza klasa ! Wielopoziomowy trawnik - swietny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 25.08.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Pięknie!!!!Zapiera dech:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrulakowalski 25.08.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 To ci dopiero chałupka. Lubie takie okolice. Widoczki... Jak się opuszcza takie wielkie płyty? Opierając na krawędzi, czy poziomo opuszczając? Ile tam jest kleju, tzn jak grubo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 25.08.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Piękny dom. Gratuluję. Czytając Wasz dziennik, zastanowił mnie sposób ocieplania budynku. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to na ścianę położono belki drewniane, między belki wełnę i na to łupek. Mam więc pytanie. Co z miejscami gdzie są belki drewniane? Czy to mostki cieplne? Czy drewno ma podobne do wełny współczynniki cieplne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł D. 25.08.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) M.A.G. i amglad1 wielkie dzięki . jendrulakowalski - nasz kamieniarz kładł opierając na krawędzi, ze sporą ilością kleju około 5mm, przy jasnych płytach również jest ważny kolor kleju. Ilość kleju w dużej mierze zależy od samego kamieniarza , jedni kładą tyle co grzebieniem zdając się na idealny poziom wylewki (nie polecam) inni trochę więcej co pozwala na większe dopasowanie płyty do zaistniałych warunków. Pan Leszek nie był u nas z przypadku, zawsze wykonuje z nami nasze realizacje. Sposób dopasowania żył, odcieni, to jakiej wielkości płyty kładzie, dokładność i czystość pracy - czyni go MISTRZEM ))) http://images62.fotosik.pl/104/4f649de513342685med.jpg JK2010 Witaj u nas. Przykładowe wartości materiałów wg. PN-EN ISO 6946:1999- Współczynnik przewodności cieplnej drewna w poprzek włókien 0,16 [W/(m·K)] (świerkowe drewno nawet 0,12 [W/(m·K)] dla porównanie żelbet ma 1,70 [W/(m·K)]) ,dla wełny jest - 0.050 [W/(m·K)] , dlatego też jak pewnie zauważyłeś wszystkie słupy KVH są zdystansowane od ściany, a w tej przestrzeni jest wełna -5 cm. Oczywiście, że w tych miejscach izolacja jest mniejsza, ale nie nazwałbym tego mostkiem cieplnym. Na stronie 11 masz fotkę z konstrukcją z KVH i dystansami. Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez Paweł D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demon D. 25.08.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Mistrzostwem było położenie płyty o wymiarach prawie 2 na 2,5 m w wejściu . Trochę ryzykowne, ale udało się. Wnosiło ją 6 mężczyzn, a kładło jedynie 4. Położenie w całości takiej płyty i idealne spasowanie nie udałoby się gdybyśmy mieli zamontowane drzwi wejściowe. Montaż płyty odbył się o świcie, a drzwi parę godzin później . http://images65.fotosik.pl/104/789a9fbc25898b6fmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 25.08.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 szczena opada! tyle tylko powiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 25.08.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Ach Demoni, carrarowa podłoga - mistrzostwo świata Pokażesz całe drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Mam klina Czyje podłogi bardziej mi się podobają? Czy Wasze czy Roberta Skitka – „osiołkowi w żłoby dano” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 25.08.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 wow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katti 26.08.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Monia, podłoga prezentuje się pięknie! Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts