Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stodoła Pawła i demona

Recommended Posts

Lubię ten prześwit z pierwszego zdjęcia :yes:

A widzisz tam w potwornie gorący, duszny, letni dzień, kiedy to dzieciaki są na wakacjach zawieszony hamak, a obok schłodzone winko i dobrą książkę ? Bo ja taaaaak :stereo:

A dla znużonych czytaniem o warzywnych kotletach w tym dzienniku prowadzimy bloga ze sprawami stricte budowlanymi ;).

• Odpowiedzi 901
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dla znużonych czytaniem o warzywnych kotletach w tym dzienniku prowadzimy bloga ze sprawami stricte budowlanymi ;).

To wracając do spraw budowlanych :-) i kontynuując temat z pierwszego dziennika: czy rozważaliście jakąś alternatywę dla isomuru?

MXC_21 nie licz, że tu Ci jakiś elaborat wysmaruje ;), nie czujemy się specjalistami w tej dziedzinie. Oczywiście, że porównywaliśmy alternatywne rozwiązania, ale przyznam szczerze, że nie drążyliśmy tematu do bólu. Pustaki ceramiczne z wypełnieniem perlitowym, szkło piankowe. Fundamenty z szalunkiem XPS wychodziły podobnie cenowo.

Porównywanie z zamiennikami typu bloczki z keramzytem lu BK bez sensu, ponieważ na plus Isomuru przemawia to,że woda nie wpływa na jego izolacyjność w przeciwieństwie do BK. Do tego nie znaleźliśmy żadnego sensownego, niezależnego porównania wszystkich tych rozwiązań.

U nas kolejny dzień prac, chyba jednak coś dało to zaklinanie patrzac na słoneczko i pierwsze pączki na krzakach ;). Lulla chyba też coś zaklinałaś bo na razie działa :D.

Okazuje się, że nasi mistrzowie od łupka przy okazji nieźle kucharzą. Taką oto kuchnie polową sobie urzadzili w miejscu mojego hamaczka ;).

http://images44.fotosik.pl/586/3902b839bd5c1e02med.jpg

http://images50.fotosik.pl/1844/e34307caeedfce0dmed.jpg

Przede wszystkim jednak odbyły się konsultacje architektoniczno- łupkowo- okienne pomiędzy przedstawicielami cechów. No nie powiem, że od poczatku poszło gładziutko ;), ale to wynika ze specyfiki zarówno naszych okien połaciowo- kolankowych jak i kładzionego łupka na dachu i elewacji. Każdy chciał jak najlepiej swoja robotę wykonać i trzeba było to połączyć w całość. Temat do najłatwiejszych nie należy bo i okna nietypowe ( pomijając już nawet samo klejenie szyb czyli bez profilu poprzecznego) to i sam łupek na razie u nas nierozpowszechniony + do tego sam sposób montażu okien połaciowych odbiegajacy od standardów takiego np. Veluxa. Ale udało się, detale omówione. I choć nie chwali się dnia przed zachodem słońca to jednak chciałabym oddać wielki ukłon w kierunku Pana Pawła z Alltopu za prezentowaną widzę, fachowość, profesjonalizm i sposób rozwiązywania pojawiających się problemów. Chapeau bas Panie Pawle !

http://images42.fotosik.pl/758/a0ab6d9e3906ad4amed.jpg

Obiecana wizka mojego warzywniaka którą wrzuciłem też u siebie :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=168361&d=1360236765

Żeby wyglądał efektownie należy grupować warzywa gatunkami tj. sałata i np. marchew w jednej donicy po połowie, pomidory w innej itd.

Coś słabo z tym waszym zaklinaniem zimy :p u mnie już 15 cm nowego pięknego puchu. Chyba że ominęłyście podkarpacie :p

adk no strasznie miło takie slowa przeczytać, aż się zaczerwieniłam, ale chyba to nie ja ;). To raczej ten dom postawiony według zasad feng shui oddaje nam pozytywna energię. Kiedyś byłam straszną zołzą ;), a osobisty małżonek Paweł D. twierdzi nawet, że nadal jestem tylko skrzętnie to ukrywam :cool: :D.

rasia no cóż powiedzieć, my jesteśmy na razie bardzo zadowoleni ze współpracy z Alltopem :yes:

Katti bo to miało być tak : twój rejon został pominięty z powodu ewidentnej zazdrości o stan zaawansowania waszej budowy, ale chyba się czkawką odbiło bo u nas biało, biaaaało :mad:

M.A.G. no wreszcie ;). Naprawdę fajnie i zgrabnie to wszystko połączyłeś i dobrze gra warzywny ogródek z twoim ogrodzeniem. Dla naszej koncepcji trochę jednak za bardzo jest wyeksponowany przez dosyć ciężkie donice, a ja będę się starać poukrywać te marchewki w rożnych miejscach ogrodu.

Właśnie popatrzyłam przez okno. NIEEEE, to jakiś skandal JEST :mad:.

Na pączki się nie licytuję w tym roku, jakoś dzisiaj nie trafiłam na dobre, ale za to na ilość przerzuconego śniegu mogę się licytować. Godzinę temu wróciliśmy z Małżem z odśnieżania podwórka i dojazdu. Ręce mi odpadają. Dotychczas się mi udawało i jak były największe opady albo robił to Mąż albo Szwagier w weekend, ale dzisiaj niestety trza było pomóc.

Dobranoc