Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stodoła Pawła i demona

Recommended Posts

ale... mogła nam się ta sama nie myta szklanka trafić :rotfl:

ha takiemu co tam siedzi kilka miesięcy takie drobnostki niestraszne :lol2:. A 4 falafele za funta w gazecie ? :D

No my tez się już doczekać nie możemy. Tyle, ze drewno na elewacji nieco nam się znudziło i lupek połączymy z barwiona sklejka.

Zostaje nam około 1250 m.

• Odpowiedzi 901
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna pięknie się prezentują, okno narożne też super. My się zastanawialiśmy, ale jednak daliśmy się przekonać do słupka drewnianego. Wyszedł z niego słup, ale jestem też zadowolona - jest taki ...... ........ solidny. No i bałam się utraty ciepła w przypadku jakichś błędów wykonawczych.

Pozdr

Witajcie,

Super chata się buduje! Jestem pod wrażeniem rozwiązań jakie zastosowaliście.

To okno narożne wymiata :)

Z tego co piszesz kolankowe tez będą bez belki?

Kto Wam takie konstrukcje robi?

Fajnie,ze wrzucacie zdjęcia z montażu łupka na elewacji. Dzięki temu wiem , czego oczekiwać po swoich fachowcach od elewacji.

Pozdrawiam

pestka chcemy połączyć trawnik, rożne jego wysokości, rampy, spadki z trawami i wkomponować w to mało widoczny warzywniak. Dodatkowo zafiksowałam się na poletko lawendy w tym wszystkim, które ma wprowadzić kolor w całość.

Od budowania, to jesteście fachowcy pełną gębą. Więc nawet nie dźwięknę. Tym bardziej, że dom kładzie na obie łopatki :yes:

Natomiast co do ogrodu, mogę kilka rzeczy doradzić. Wiem jakie błędy popełnia się nawet mając do dyspozycji architekta zieleni i ogrodnika.

Np. pewnie nikt Was nie uprzedził, że lawenda nie jest najłatwiejszą rośliną do uprawy w Polsce.

Nie słyszeliście też pewnie o fioletowo kwitnącej bylinie o nazwie Perovskia, która jest równie piękna w pełni lata, jak zimą.

Dołożę jeszcze Liriope spicata – podobną do trawy bylinę, ale kwitnącą, bardzo długo, w podobnym do lawendy kolorze. Z trawopodobnych znam jeszcze Liatrę kłosową (też fioletowo kwitnie).

Szałwia mszona kwitnie fioletowo równie pięknie jak lawenda, a jest zupełnie bezobsługowa.

Moja wyobraźnia podpowiada mi też możliwość wykorzystania rozmarynu i... bylicy :D czyli naszego rodzimego poczciwego piołunu, o srebrzystych liściach.

O lawendzie poczytajcie, zanim się na nią zdecydujecie, u Ewy Szulz http://www.nastrojowyogrod.pl/2010/07/lawenda-przycinanie/ Poza tym warto ją zapytać o tę roślinę. Chyba też można u niej kupić.

Jeśli chodzi o Trawy ozdobne, to właściwie jedynym w Polsce, który naprawdę się na nich zna jest Mariusz Surowiński. Jest ogrodnikiem i strasznym pasjonatem, ma najlepszą szkółkę traw w Polsce. Prowadzi i pisze poradniki o trawach. Prowadzi jedyną encyklopedię traw, w której umieszcza wiadomości sprawdzone we własnej szkółce. Chętnie doradza. Gdybym miała odpowiednią ilość funduszy, to projekt i założenie ogrodu z wykorzystaniem traw ozdobnych zamówiłabym u niego.

O trawach powinniście kilka rzeczy wiedzieć, choćby po to, żeby wiedzieć czego oczekujecie jeśli chodzi o efekt. Projektant, co sami wiecie, może wam zaproponować wszystko. Tyle, że potem może się okazać, że wolelibyście coś innego. Proponowałabym zacząć TUTAJ http://www.trawyozdobne.com/index.php/termin-atrakcyjnosci.html , a potem zajrzeć też TU http://www.ogrodytraw.eu/

TU http://www.ogrodytraw.eu/index.php?p853,poradnik-o-trawach-ozdobnych na dole strony Mariusz Surowiński umieścił PDFy swoich krótkich artykułów o trawach ozdobnych.

Mam nadzieję, że się nie zniechęcicie i wsiąkniecie w lubienie traw naprawdę mając pełną świadomość czego się spodziewać po tych roślinach.

DESEREK :yes: http://www.oudolf.com/piet-oudolf/gardens/private-gardens/barcelona/barcelona-2

Piet Oudolf-Barcelona-01.jpg Piet Oudolf-Barcelona-02.jpg Piet Oudolf-Jürgen Becker foto-02.jpg Piet Oudolf-Rotterdam Garden.jpg

pestka56 "zdemonizowała" lawendę ;) nie ma się czego bać. Nie jest tak strasznie trudna w uprawie, a już na pewno łatwiejsza niż choćby wspomniane liriope które choć ładne to na pewno wrażliwsze niż lawenda. to samo rozmaryn. Natomiast wszystkie te rośliny mogą rosnąć i rosną w naszych ogrodach - tylko trzeba o nie dbać :p My też będziemy mieć dużą plamę lawendowego pola zaraz przed pokojem biurowym. Będzie wbudowane w kostkę granitową czyli będzie taką lawendową wyspą :)

Cyt. "Projektant, co sami wiecie, może wam zaproponować wszystko. Tyle, że potem może się okazać, że wolelibyście coś innego."

I to zdanie jest najważniejsze w wypowiedzi Pestki.

Oczywiście, z pozostałymi poglądami, a szczególnie to o Panu Surowińskim ze Zgierza, też uważam, że jest specjalistą, nad specjalistami.

Edytowane przez krzysztof5426

adk dzięki.

boruvva witaj i dziękujemy. Lada dzień będą już połaciowo- kolankowe ;).

Co do grodu to ma być generalnie bardzo prosty w rożnych kolorach zieleni, dużo, dużo trawnika. Trawnikiem chcemy się architektonicznie pobawić, a dookoła obsadzić kilkoma tylko gatunkami traw, ale w dużych skupiskach + właśnie ta lawenda. Także myślę, że prowadzenie tego ogrodu nie będzie jakimś wielkim wyzwaniem bo wiedza ograniczy sie do kilku tylko gatunków, które maja ze sobą współgrać. Może się to zmieni jak sobie już pomieszkamy i się urządzimy i będziemy mieli czas pobuszować w ogrodzie nie dlatego, że musimy tylko dlatego,ze będziemy czerpać z tego przyjemność.

pestko te twoje inspiracje z trawami są rewelacyjne :yes: ( skrzętnie je sobie zapisuję + wszelke informacje ;)) i to jest dokładnie co chciałabym mięć na obrzeżach działki. Bardzo chętnie skorzystam z twojej ogromnej wiedzy. U Surowińskiego na stronach już byłam i trochę poczytałam po moich pytaniach w wątku trawiastym i na pewno będziemy się u niego zaopatrywać w sadzonki.

M.A.G. pocieszyłeś mnie bo strasznie sie na tą lawende zafiksowałam i nie chciałabym jej odpuscić :yes:

krzysztof nie będziemy brali projektanta bo ja bym sie chciała spełnić w tym naszym ogrodzie- czytaj być dumna z koncepcji i realizacji czegoś co na dzień dzisiejszy jest mi obce. Z domem i wnętrzami jest inaczej bo to nasza praca i codzienność. A ogród to będzie wyzwanie.

Edytowane przez demon D.

Pestko grzanie rekreacyjne, wygląd bardzo ważny ;). Myślałam o takim 100 cm, ale chyba będę musiała zmniejszyć ;) ze względu na ceny. Wole mniejszy, ale ładniejszy.

Sprawdź ten czy Ci się podoba http://www.kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-blanka-910-14-kw--glass_blanka910glass

Kupiła go Basia (Guthouse).

Ja znam ten wkład, bo mają go znajomi. Podoba mi się.

U znajomych jest w betonowej cienkiej obudowie i dogrzewa potężny salon wysoki do szczytu dachu z otwartą na niego kuchnią i jadalnią. Instalowali jesienią i całą zimę palą w nim grabiną z tegorocznego cięcia. Szyba się nie brudzi. Wykładzina (chyba akubet) też jest nadal ładna jasna. Całość wygląda efektownie, chociaż nie podoba mi się ich obudowa. Gdybyście się na ten wkład zdecydowali, to powinniście kupić dodatkowo ładny żeliwny ruszt. Można do niego włożyć kawały drewna ponad 70 cm długości. Polana ładniej wyglądają na ruszcie niż jak leżą bezpośrednio na podłodze wkładu. Ładniej też wygląda ogień.

A jakiej szerokości jest wnęka na kominek?