Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stodoła Pawła i demona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 901
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Carrara powoli się układa ;).

Ze slabów wyszły nam płyty o wymiarach 195 x 285 cm. Wychodziły także większe, ale musieliśmy je zmniejszyć aby wszystkie pełne płyty miały te same wymiary. Do samego kładzenie zostały podzielone na pół - 195 x 142,5 cm. Jednakże połączenia( delikatnej fugi) właściwie nie widać dzięki idealnemu spasowaniu- przejściu użylenia z jednej połówki na drugą.

http://images64.fotosik.pl/57/857e9947dacf7809med.jpg

http://images64.fotosik.pl/57/3110b0cb8e80392cmed.jpg

ach przepiękna Carrara :) ojojoj :)

już mi się nie pododbają moje płytki :) ale przeboleję ;)

Demon, tak patrze na zdjęcia: beton ma dylatacje, nie przenosisz dylatacji na płytę?

zgłupiałam właśnie, bo mi w jednej lini przetną płytki aby ją przenieść....

nie chciałam tego, dzwoniłam do fachowców, wszyscy powiedzieli to samo...

płytkarz to samo powiedział, przeliczył wszystko tak aby było "w miarę dobrze' wizualnie...

gdybym wiedziała,że beton mi spartolą to chociaż tych nieszczęsnych dylatacji bym przypilnowała aby płytki leżały dobrze....o k...

Edytowane przez Honya

Carrara powoli się układa ;).

Ze slabów wyszły nam płyty o wymiarach 195 x 285 cm. Wychodziły także większe, ale musieliśmy je zmniejszyć aby wszystkie pełne płyty miały te same wymiary. Do samego kładzenie zostały podzielone na pół - 195 x 142,5 cm. Jednakże połączenia( delikatnej fugi) właściwie nie widać dzięki idealnemu spasowaniu- przejściu użylenia z jednej połówki na drugą.

http://images64.fotosik.pl/57/857e9947dacf7809med.jpg

http://images64.fotosik.pl/57/3110b0cb8e80392cmed.jpg

Demon, jest .... Sama wiesz, jak - fantastycznie!

całe slaby na podłogę.... :rolleyes:

BESZO, Nelli Sza, Pestko wielkie dzięki. Ciesze się, że się podoba :).

Honya dzięki . To co widzisz na ostatnich zdjęciach to rozrysowana na wylewce siatka ułożenia płyt . W niektórych miejscach udało nam się zgrać dylatacje z ułożeniem płyt. W pozostałych kamieniarz położył siatkę na dylatacjach. Myślę, że Panowie płytkarze trochę histeryzują ;).

Lucka dziękujemy :bye:.

Domy naszych klientów też tak wyglądają, a klienci nie architekci ;).

GUMISIOWA dzięki. :)

Tak jak piałam Honyi nie zawsze się pokrywają. Tam gdzie dylatacje przecinają płyty dajemy siatkę, rzeczywiście trudno byłoby zgrać takie wymiary płyt ze wszystkimi dylatacjami.

Demon, tak w kwestii tego co pisze Lucka, wg mnie na to jak dom wygląda składa się kilka czynników. Najważniejsze są wiedza o możliwościach wykorzystania materiałów i wyobraźnia. Na trzecim miejscu postawiłabym pieniądze. Co komu z dwóch pierwszych, skoro z trzecim krucho? W drugą stronę też to się zazębia, bo co komu z pieniędzy skoro brak wiedzy i wyobraźni?

ha ha z wielkością płyt wpadliśmy na ten sam pomysł :D :D też potniemy je na ponad 2mx1,5m. Rewelacyjnie to wygląda !! A z technicznych pytań - kładą je ręcznie ?? Jaką grubość mają płyty (może gdzieś było o tym ale nie zauważyłem :) )?? Wasza podłoga robi ogromne wrażenie :) Zresztą jak cały dom. A jak sprawdza się łupek w takie temperatury jak ostatnio? Chodzi mi o przechodzenie np. wzdłuż elewacji? nie ma odczucia gorąca?