Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vetrex czy Oknoplast - co wybrać?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja miałem podobny dylemat V82 Vetrexu czy Winergetic Oknoplastu w Lublinie.

Początkowo Oknopkast był znacznie droższy więc byliśmy zdecydowani na Vetrex ale po negocjacji cenowej z Oknoplastem różnica wynosiła już tylko około 1 tyś. i zdecydowałem się na Oknoplast. Oczywiście balkony, fixy i HST na odpowiednich poszerzeniach.

Dodatkowy problem w wyborze powstał z tego powodu, że obie firmy w Lublinie mają dobrych montażystów.

Zamówiłem Winergetic Oknoplastu bez ćwierćwałka czyli bez półokrągłej listwy bo chcieliśmy proste skrzydła (chyba nie każdy wie że tak można). Całość w obustronnym antracycie + HST 4 m x 2,3m dzielony na 1/2 + PSK Atrium.

Wczoraj skończyli ciepły montaż i nawet solidnie to wykonali - jak będzie w praktyce czas pokaże. Wrażenie robił pancerny montaż ramy HST.

W mojej ocenie, jeżeli ktoś potrzebuje okien klasy Winergetic lub V82 to obie firmy zrobią to na podobnym poziomie - kwestia negocjacji ceny i dodatkowych bonusów...

Wielr czynników może wpływać na takie wrażenie: zaczynając od wyboru odpowiedniego okna z oferty przez przez przechowywanie/szpary przy listwach mogą być winą przegrzania/ po montaż: wystarczy że okno było za słabo zamocowane, co widuję bardzo często.

Mam praktyczne porównanie do okien kilku producentów i nie mogę potwierdzić Twojej oceny.

Przegrzanie w "magazynie" czyli np w takie upaly jak ostatnio moga stac na sloncu. Mi to by do glowy samo nie wpadlo, ale fabryka kiedys przesłała odpowiednie wytyczne z przykładami.

Tak. Za slabe mocowanie, do tego z cienkiej blachy/ i już rama może sprawiac wrazenie niestabilnej. Na prawdę mało kiedy widzę zgodną z instrukcją ilość kotew/dybli.

okna były wstawiane chyba w lutym zeszłego roku

to słabe połączenie z murem , ale chyba wtedy pękałaby obróbka okien, jakieś szpary w rynku itd , a tu nic takiego nie ma

no nic , jakie są takie są , tragedii nie ma , te listwy przyszybowe mają wymienić , zabierają się*do tego jak pies do jeża , te chłopy z vetrexa u mnie w mieście są beznadziejne , do tej pory nie mam takich zakrywek na zawiasy .. nie mam drugiego pilota do rolet ,

z tymi roletami to też był cyrk , za bardzo pojęcia nie mieli o tych silnikach i programowaniu , rolety same nauczyły się tego co nie trzeba ,

• 1 month później...