Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór a głowica termostatyczna

bazgrus

Recommended Posts

Witajcie,

czym się różni głowica termostatyczna od zaworu termostatycznego?

Na zdjęciach widzę, że wielkością ale nie wiem czy także zasadą działania?

Zamierzam wymienić zwykłe zawory kątowe (Ferro ZG5Y - link poniżej) przy grzejnikach na zawory/głowice termostatyczne

http://www.kreocen.pl/img/e/0/p/553943/1/Ferro-Zawor-grzejnikowy-katowy-ZG5Y-12cala.jpg

Czy muszę spuścić wodę i wymienić cały zawór czy np. wystarczy głowice jako nakładkę na istniejący zwykły zawór zamontować?

Czy firma ma znaczenie czy wszystko jedno czy wezmę Valvex, Ferro, czy Danfos, Herz?

Rozumiem, że jeśli odpowiednio opuszczę temperaturę na piecu na noc to niezależnie od nastawy zaworu głowicy termostatycznej uzyskam niższa temperaturę pomieszczenia.

Zawór termostatyczny to to metalowy kawał rury do którego dokręca lub dopina się głowicę termostatyczną. Głowica to automatyzm do tego zaworu który go zamyka i otwiera kiedy trzeba.

Jeżeli masz już zawory termostatyczne to nie musisz spuszczać wody. Zawór wygląda tak http://www.insbud.org/pl/image-376.png Jeżeli twoje też tak wyglądają to sprawa prosta.

Która firma : Ja osobiście mam Herze i Danfosy i oba robią co mają robić. Pytanie na miarę : które auto jest najlepsze?

Zalezy ile obniżysz, Jak z 70 do 50 a na dworze będzie +6 to raczej nie uzyskasz.