avenger05 20.12.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam serdecznie, kupiliśmy z żoną dom a niestety ekspertami od ogrzewania jeszcze nie jesteśmy. W garażu mamy skrzynkę z zaworami (zdjęcie). Z tego co zdążyłem się dowiedzieć są to zaworu RTL. Moje pytanie dotyczy ogrzewania podłogowego które w tym domu ma działać. Z tego co udało mi się dowiedzieć to tego typu ogrzewanie sprawdza się tylko w małych pomieszczeniach (do 15m2). W tym domu za pomocą podłogówki mają być ogrzewane 2 łazienki, korytarz i kuchnia (25m2). Są również problemy z regulacją i inne niedogodności ale już za późno. Moje pytanie dotyczy jeżeli to hulać dobrze nie będzie (dom jest nowy więc nikt tego nie sprawdził) czy da się jeszcze tam coś poprawić ? (np zamontować mieszacze). Takich skrzynek w domu są 2 - na parterze zaworów odpowiedzialnych za podłogówkę jest 3 (podłoga łazienka, korytarz plus wiatrołap i kuchnia) na górze 1 (podłoga łazienka). Kajtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 21.12.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 rtl to ja widzę tylko dwa i to jeszcze bez głowic to te z białymi główkami pod dolną belką, nie widać tam pompy ani automatyki ale może to wszystko być przy piecu, i na pewno da się wszystko przerobić więc zaproś kumatego hydraulika by na miejscu to ocenił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 21.12.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Pokarz zdjęcia kotła i pozostałych rozdzielaczy. Jaka moc pompy? W rozdzielaczach musisz przydławić powroty z grzejników, bo przez podłogówkę woda ma większy opór przepływu. Dlaczego na zdjęciu są zamknięte rozdzielacze? I palić w kotle non stop aby podłogówka się nagrzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avenger05 21.12.2012 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, zapomniałem dodać że dom jest wykańczany i jeszcze nie ma kotła Dlatego zadałem pytanie odnośnie ewentualnych przeróbek bo jeszcze tam nikt nie mieszka i ewentualne zmiany wchodzą jeszcze w grę. Jeżeli chodzi o kocioł to planuje kupić VITODENS 111-W 19kW z regulatorem pokojowym Vitotrol 100 UTDB-RF2. Czy jest to dobry wybór na to rozwiązanie jakie widzicie na zdjęciu ? PS. dzięki kajmanxxl - przynajmniej już wiem jak to RTL wygląda Wczoraj również rozmawiałem z tymi "fachowcami" co robili te zawory - powiedzieli, że już nic więcej do tej skrzynki nie potrzebuje - natomiast tak jak napisał kajmanxxl nie ma głowic - wygooglowałem sobie zdjęcia zaworów RTL i takie głowice na różnych zdjęciach są widoczne. Nie wiem co mam o tym myśleć. Kajtek Edytowane 21 Grudnia 2012 przez avenger05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.12.2012 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 jak niema głowic to nie będzie działał RTL a jak się pytasz o przeróbki to ten RTL jest od czego jak od grzejników niskotemperaturowych to ok a jak od podłogówki to bym zaraz go wypieprzył, nie widać tam żadnego sterowania temperaturą a piszesz że są grzejniki i podłogówka, porób więcej fotek wszystkiego co widać, ile rur masz w miejscu gdzie będzie piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.12.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Witam! Tu niczego, myślę, nie trzeba przerabiać - to tylko część instalacji. Trzeba dołożyć pompowanie, mieszanie i grzanie. To tylko rozdzielacz. Rozdzielacz, jak rozdzielacz, więc nie ma się na razie czego czepiać. Może ktoś mądrze pomyślał, żeby mieć scentralizowane w jednym miejscu zasilanie podłogówki (pompa, mieszacz). Te rozrzucone po domu "autonomiczne" (z pompami, mieszaczami) skrzynki, nie dość, że hałasują, to jeszcze utrudniają regulację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avenger05 22.12.2012 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Witam ponownie, z tego co mi wiadomo to już jest całość instalacji - więc jak napisał Wojtek - nie wiem gdzie miałbym dołożyć to mieszanie. Niby podłączam piec i wszystko ma już hulać. W chwili obecnej (czego nie ma na zdjęciu) mam już rurę do gazu wyprowadzoną obok wejść. W załączniku wszystkie zdjęcia oprócz skrzynki która znajduje się na piętrze (rozdzielacz taki na zdjęciu skrzynka ogrzewanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 22.12.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Kupić kocioł podłączyć i wtedy szukać dziury w całym. Pamiętaj o założeniu głowic termostatycznych na RTL. Może ktoś kto to montował miał trochę oleju w głowie. Uruchomić kocioł przed wykończeniem budynku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 24.12.2012 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 z tego co widać na fotkach niema co wierzyć w cuda niema żadnego mieszania ktoś kombinował że pompom z pieca to obsłuży, dwa rozdzielacze na różnych poziomach kiepska sprawa, wyregulować coś takiego by równo grzało:bash::bash: życzę powodzenia Wesołych świąt dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avenger05 24.12.2012 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Witam, co to teraz powinienem zrobić? Nie wyobrażam sobie korytarza i kuchni bez ogrzewania (w łazienkach na szczęście są grzejniki) Wesołych Świąt ! Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts