Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawory RTL - pytanie

avenger05

Recommended Posts

Witam serdecznie,

kupiliśmy z żoną dom a niestety ekspertami od ogrzewania jeszcze nie jesteśmy. W garażu mamy skrzynkę z zaworami (zdjęcie). Z tego co zdążyłem się dowiedzieć są to zaworu RTL. Moje pytanie dotyczy ogrzewania podłogowego które w tym domu ma działać.

Z tego co udało mi się dowiedzieć to tego typu ogrzewanie sprawdza się tylko w małych pomieszczeniach (do 15m2). W tym domu za pomocą podłogówki mają być ogrzewane 2 łazienki, korytarz i kuchnia (25m2). Są również problemy z regulacją i inne niedogodności ale już za późno. Moje pytanie dotyczy jeżeli to hulać dobrze nie będzie (dom jest nowy więc nikt tego nie sprawdził) czy da się jeszcze tam coś poprawić ? (np zamontować mieszacze).

Takich skrzynek w domu są 2 - na parterze zaworów odpowiedzialnych za podłogówkę jest 3 (podłoga łazienka, korytarz plus wiatrołap i kuchnia) na górze 1 (podłoga łazienka).

Kajtek

skrzynka ogrzewanie podłogowe.jpg

Witam,

zapomniałem dodać że dom jest wykańczany i jeszcze nie ma kotła :) Dlatego zadałem pytanie odnośnie ewentualnych przeróbek bo jeszcze tam nikt nie mieszka i ewentualne zmiany wchodzą jeszcze w grę.

Jeżeli chodzi o kocioł to planuje kupić VITODENS 111-W 19kW z regulatorem pokojowym Vitotrol 100 UTDB-RF2. Czy jest to dobry wybór na to rozwiązanie jakie widzicie na zdjęciu ?

PS. dzięki kajmanxxl - przynajmniej już wiem jak to RTL wygląda :)

Wczoraj również rozmawiałem z tymi "fachowcami" co robili te zawory - powiedzieli, że już nic więcej do tej skrzynki nie potrzebuje - natomiast tak jak napisał kajmanxxl nie ma głowic - wygooglowałem sobie zdjęcia zaworów RTL i takie głowice na różnych zdjęciach są widoczne. Nie wiem co mam o tym myśleć.

Kajtek

Edytowane przez avenger05

jak niema głowic to nie będzie działał RTL a jak się pytasz o przeróbki to ten RTL jest od czego jak od grzejników niskotemperaturowych to ok a jak od podłogówki to bym zaraz go wypieprzył, nie widać tam żadnego sterowania temperaturą a piszesz że są grzejniki i podłogówka, porób więcej fotek wszystkiego co widać, ile rur masz w miejscu gdzie będzie piec

Witam!

Tu niczego, myślę, nie trzeba przerabiać - to tylko część instalacji. Trzeba dołożyć pompowanie, mieszanie i grzanie. To tylko rozdzielacz. Rozdzielacz, jak rozdzielacz, więc nie ma się na razie czego czepiać. Może ktoś mądrze pomyślał, żeby mieć scentralizowane w jednym miejscu zasilanie podłogówki (pompa, mieszacz). Te rozrzucone po domu "autonomiczne" (z pompami, mieszaczami) skrzynki, nie dość, że hałasują, to jeszcze utrudniają regulację.

Pozdrawiam

Witam ponownie,

z tego co mi wiadomo to już jest całość instalacji - więc jak napisał Wojtek - nie wiem gdzie miałbym dołożyć to mieszanie. Niby podłączam piec i wszystko ma już hulać. W chwili obecnej (czego nie ma na zdjęciu) mam już rurę do gazu wyprowadzoną obok wejść.

W załączniku wszystkie zdjęcia oprócz skrzynki która znajduje się na piętrze (rozdzielacz taki na zdjęciu skrzynka ogrzewanie)

woda.jpg

skrzynka ogrzewanie podłogowe.jpg

podłączenie pieca.jpg

miejsce na piec 2.jpg