Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnacja gresu nieszkliwionego niepolerowanego

mcc

Recommended Posts

Witam Szanownych Grupowiczow,

Wymyslilem sobie piekny czarny matowy gres techniczny (mial kontrastowac z drewnem). Przeczytalem juz wszystkie posty odnosnie impregnacji gresu i zgodnie z zaleceniami po polozeniu, wyczyscilem i zaimpregnowalem:

HG Impregnat (2 warstwy)

HG Satynowy polysk i ochrona (2 warstwy)

Efekty:

1. Wiatrolap - do przyjecia - odkurzacz + szmata daje rade, ale nie jest proste utrzymanie czystosci w wilgotne dni

2. Elewacja - w porzadku - nie nasiaka, nie brudzi sie

I na tym koniec ...

Otorz chcac zachowac ciaglosc polozylem go w garazu i przejsciu (zadaszonym) miedzy domem a grazem. Po impregnacji gres wygladal ladnie, czarno ... do czasu. Po roku uzytkowania mam problem aby utrzymac czystosc. Mycie preparatami HG + myjka cisnieniowa niewiele pomaga. Olej ktory skapnal gdzies z lancucha motoru zostawil slad. Ogolnie - slabo. W desperacji zaczalem szukac mozliwosci polozenia posadzki epoksydowej na ten gres, ale kolory i wyglad tych posadzek sa dalekie od moich oczekiwan, ale w miedzyczasie zaswiecila mi sie lampka - trafilem na substancje ktore sa jedno badz dwuskladnikowymi transparentnymi impregnatami epoksydowymi. Czy ktos mial do czynienia z taka substancja polozona na gres? Czy to ma szanse sie sprawdzic (do utrzymania czystkosci wystarczy wiadro wody + sciagaczka do podlog)? Czy pozostaje mi zakup szorowarki?

Dzieki z gory za porady!