Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacyjne płytki klinkierowe - na ruszcie?

Recommended Posts

Chcę pokryć elewację (20m2) klinkierowymi płytkami elewacyjnymi. Będę miał ocieplenie wełną, a na to klej z siatką. Boję się , że płytki mogą się nie utrzymać na wełnie i będą odpadać. Różni wykonawcy twierdzą, że będzie OK, jeśli da się kołki przez siatkę. Ale jeden zaproponował zrobienie rusztu i na to płytki. Czy tak się robi? Czy to próba wyciągnięcia pieniędzy?

Jeszcze jedno pytanie. Z pomocą programów Rockwoola liczę U ściany i warunki wilgotnościowe. I niezależnie od rodzaju ocieplenia i grubości (wełna lub styropian) wychodzi, że będzie kondensacja wewnątrz ściany i że para nie odparuje w miesiącach letnich. Czy jak położę płytki klinkierowe mogę mieć z tym problem?

• 2 months później...
Tutaj jest pewien problem jakie wymiary będą tej ściany z płytkami tzn wys/szer jeśli to będzie pas nie za wysoki to ok .Jeśli możesz to podaj rozmiary powiem ci i ocenię .Ja nie ryzykowałbym jeśli to będzie ściana wys 3m i reszta szer ponieważ wydaje mi się że to bardzo obciąży tynk pomimo to że będzie to zakołkowane .Pozdrawiam

Na pewno nie można przyklejać płytek elewacyjnych bezpośrednio na wełnę. Jakiś czas temu z problemem mierzył się mój sąsiad i u dostawcy płytek klinkierowych (Terca od Wienerbergera) polecono mu właśnie stosowanie rusztu. Tak ma to zrobione, płytki szczęśliwie i w całości przetrwały zimę :)

Rzecz nie tylko w tym, że płytki zaczną odpadać, ale przede wszystkim problem jest w prawidłowej wentylacji całej ściany. Musi być zrobiona szczelina wentylacyjna, która zapewni odprowadzanie powietrza i wody z docieplenia. Przyklejenie płytek elewacyjnych zdecydowanie to utrudni. Wilgoć będzie więc się zbierała pod płytkami i w efekcie zaczną odpadać. Nie radziłbym więc robić takich patentów bez dodatkowego rusztu – nawet na 20 m2, o których piszesz... Trwałość i funkcjonalność takiego rozwiązania będzie po prostu bardzo mała.