ddoommiinniikk 28.12.2006 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Nie możemy dojść do ładu i składu z wymienionymi w tytule urządzeniami. Nastawy fabryczne (15 s. podawanie, 30 s. odstęp pomiędzy podawaniami) daja za dużo węgla, po kilku godzinach na palenisku jest spory kopczyk i jeszcze trochę w szufladzie popielnika, a żaru brak.Czy ktoś z was ma ten piec? Jakie nastawy stosujecie? Podzielcie się uwagami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 29.12.2006 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Podciągam temat do góry - czy ktoś miał do czynienia z takim piecem i takim regulatorem do niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurak 20.10.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 mam piec 24kw sterownik argon 2 chałupa ocieplona 15 okna plastiki 100m podłogówki 7 grzejników dom 170m w piecu pale od 2 tygodni jak na razie piec mi pali jak stara lokomotywa bo wychodzi mi 50-60 kilo eko na dobę już nie wyrabiam nerwowo dziś spędziłem chyba z 15 godzin przy tym piecu i doszedłem do takich ustawien i tu bym chciał się dowiedzieć czy te ustawienia są sensowne . Zadałem tęperature 47 c piec już po nagrzaniu osiąga to w około 5-6 minut aby przejść w stan czuwania temperatura skacze jeszcze do 48 48,2 c i następnie w ciągu 11-12 minut spada do 46 c i znowu przechodzi w stan pracy co trwa to znowu 5-6 minut i tak w koło ,a więc czy to są dobre czasy tego pieca czy do d.......? parametry w stanie czuwania czas przedmuchu 20 s czas przerwy 4minkrotność podawania 1obroty w podtzymaniu5 na 12parametry w stanie pracyobroty nadmuchu 4 na 12czas między podawaniem 49czas podawania 18Może mi ktoś powie czy te ustawienia mają sens bo przy tegorocznych cenach eko pójdę z torbami ekogroszek EKORET pakowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek220 22.10.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Witam. Mam u siebie piec 24kW i ten sam sterownik, 7 grzejników i około 100m podłogówki dom ocieplony styropianem 15 plus ocieplony strop wełną mineralną 15cm, czyli podobnie jak u ciebie. Obecnie grzeje tylko podłogówką i wodę do mycia. temperature mam ustawioną na piecu 45 stopni na podłogówkę idzie 29 stopni. Spalam około 18kg na dzień. W zeszłą zimę jak były mrozy po -20 spalał mi około 5-6 kg więcej. A ustawienia mam takie:Czas przedmuchu 10sek.Czas przerwy 5 min.Krotność podawania 3Obroty w podtrzymaniu 10Czas między podawaniem 30 sek.Czas podawania 8 sek. Wiem że można ustawić to lepiej ale obecnie nie mam na to czasu. Poeksperymentuję jak się zrobi zimniej.Pozdrawiam.P.S. Mój węgiel to ekogroszek z kopalni Bobrek kupiony w czerwcu tego roku. Pali się dobrze ale troche brudzi piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buzinho 19.12.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Witam, od niedawna jestem właścicielem pieca Ciepłomax EKW-RAP 15KW z tym właśnie sterownikiem (ARGON 2). Dmuchawa RV-13.Paliwo: Pieklorz, 28-29,5MJ Póki co działa na ustawieniach fabrycznych i prosiłbym o pomoc w dobraniu początkowych ustawień pieca, od których powinienem zacząć regulację. Dane fabryczne: 1. Czas przedmuchu w stanie nadzoru: 10 sek2. Czas przerwy w stanie nadzoru: 10 min3. Krotność podawania w podtrzumaniu 14. Obroty w podtrzymaniu 3 (biegi)5. Temperatura załączania pompy 35 6. Temperatura wyłączania regulatora 287. Obroty maksymalne 3 (biegi)8. Czas pomiedzy podawaniem 30 sek9. Czas podawania 12sek10 Temp Zasobnika CWU - odczyt11. Temp wyłączania pompy CWU oF Punkty 5,10,11 są dla mnie nie ważne, gdyż piec tylko ociepla mieszkanie, nie obsługuje pompy CWU, a pompa CO chodzi "non stop" niezależnie. Piec jest ustawiony na 40 stopni i to wystarcza aby ogrzać mój mały domek do temp 21 stopni co jest dla mnie wystarczające. Moje obserwacje:Stan rozpalania (nie wiem jak się fachowo nazywa) trwa ok 6 minut. Stan podtrzymania trwa ok 27-28min. W tym czasie występują 3 podłożenia i 3 przedmuchy, co wynika z ustawienia.Amplituda temperatur: 38,5-41,7. Dmuchawa przesłonięta całkowicie w 88%. Napewno trzeba zmienić czas przedmuchu i/lub bieg dmuchawy, gdyż działając ona na biegu 3cim potrzebuje ok 30 sekund na "rozkręcenie się", więc przez 10 sek jakie jest ustawione w stanie nadzoru napewno nie wystarcza. Nie wiem czy zmiana biegu na wyższy nie przyśpieszyło by czasu jaki potrzebuje dmuchawa na osiągnięcie maksymalnych obrotów. W razie gdyby to mogło jeszcze w czymś pomóc to podaje "jak się zachowuje" temperatura pieca w czasie:Tryb rozgrzewania załącza się przy 38.9 stopni i przez 2 min temperatura jeszcze spada, następnie zatrzymuje się i rośnie przez ok 3 min do przejścia w stanie nadzoru.Tryb nadzoru: Temperatura rośnie jeszcze przez ok 3 min, przez min sie utrzymuje i spada przez nastepne 23 min. Na koniec dorzucam kilka pytań technicznych na które spotykałem różne odpowiedzi:Czy piec powinien więcej czasu być w stanie rozgrzewania czy nadzoru, czy nie ma jednoznacznej odpowiedzi?Czy temperatura na piecu 40 nie jest za niska i czy nie wpływa negatywnie na jego zywotność?Co dokładnie reguluje przesłonięcie dmuchawy. Jutro postaram się dorzucić zdjęcia paleniska (krater się nie tworzy) oraz popiołu jaki jest. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie Edytowane 19 Grudnia 2010 przez Buzinho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pwel 27.12.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Witam Panów, mam Piec Torusa 25kW i sterownik Argon2. Piec pali masakrycznie dużo. Nie moge sobie w tym roku poradzić z jego nastawami. Mógłby ktoś opisać jakoś ogólny sposób właściwego dobierania wartości w sterowniku lub jakieś podstawowe wyjściowe nastawy od których zacząć samodzielną zmianę danych parametrów? Może ktoś może zaproponować jakieś podstawowe nastawy, które mogą się sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominium 30.11.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Witam Tez mamy piec Cieplomax ze sterownikiem Argon 2 sam nie wiem czy te parametry maja sens, gdyz pale pierwszy sezon, ale tak na razie palimy (przy temp zewn -5 do 10)rozpalamy z rana ok godz 10, wylaczamy ok godz 19, gdyz robi sie za cieplo (praktycznie wszedzie podłógówka - ok 230m2) czas podawania ok 10-12 secobroty 2 (skala 1 do 12)odstepy miedzy podawaniami ok 60 sec temp zadana pieca 35C, ale srednio na piecu jest ok 33 po paru godzinach podlogowka na wejsciu i powrocie ma ok 30stopni, temp powietrza robi sie 25 i wtedy wylaczamy piec bo za goraco, przez noc wytrzymuje do nastepnego ranka Nie wiem czy tak to ma byc? PozdrawiamD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitassss 20.12.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam, mam mały problem z w/w sterownikiem tj Argon 2, będę bardzo wdzięczny za pomoc w doborze optymalnych parametrów. Poniżej znajdują się objawy oraz dane które mam nadzieję pomogą w doborze odpowiednich ustawień Metraż grzewczy: 180m, dom ocieplony, okna plastikowe, brak ogrzewania podłogowego. Objawy są następujące, sterownik jest ustawiony wg. ustawień fabrycznych, eko-groszek nie spala się całkowicie i spala się w naprawdę dużych ilościach, testowałem różne eko-groszki i efekt niestety ciągle ten sam ;/ Bardzo będę wdzięczny za każdą pomoc, ew. nakierowanie gdzie może "leżeć" przyczyna takiego zachowania pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Jeśli niedopalony groszek przesypuje ci do szuflady to rozciągnij przerwę między podawaniem albo zmniejsz podawanie o 1s, do tego trzeba dobrać odpowiedni bieg dmuchawy. Jeśli dmuchawa słabo reaguje po zmianach biegów można wejść w menu serwisowe i dobrać moc dla pierwszego i 11-ego biegu, masz to na drugiej stronie instrukcji. Standardowo dla pierwszego biegu jest chyba 10 a dla jedenastego 40 niektóre dmuchawy mogą słabo reagować przez co producent zrobił taką możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spawacz 15.03.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 (edytowane) mam argon2 i super nastawę USTAW TAKIE PARAMETRY NA ARGON 2 I NAPISZ JAK SIĘ SPRAWDZAJĄ SPAWACZ??? BĘDZIESZ ZADOWOLONY cp13, ,pp02,od03, temp zał pompy 35,temp wył regulatora 30, obroty maksymalne og 04 ,czas miedzy podawaniem06 , czas podawania cd 35, zasyp 5 worów po 25 kilo i napisz jaki wynik powinien być super tylko nic nie kombinuj przez ten czas nie kręć napisz jaki wynik pozdrawiam będziesz zadowolony SPAWACZ Edytowane 16 Marca 2014 przez spawacz zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spawacz 15.03.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 (edytowane) piec 2.5 kw dom 220 m kw argon2 termostaty na grzejnikach danfos USTAW TAKIE PARAMETRY NA ARGON 2 I NAPISZ JAK SIĘ SPRAWDZAJĄ SPAWACZ??? BĘDZIESZ ZADOWOLONY cp13, ,pp02,od03, temp zał pompy 35,temp wył regulatora 30, obroty maksymalne og 04 ,czas miedzy podawaniem06 , czas podawania cd 35, zasyp 5 worów po 25 kilo i napisz jaki wynik powinien być super tylko nic nie kombinuj przez ten czas nie kręć napisz jaki wynik pozdrawiam będziesz zadowolony SPAWACZ Edytowane 16 Marca 2014 przez spawacz zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spawacz 15.03.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 512571477 dam ci super nastawę na argon2 niechce mi się pisać zadzwoń piec 2.5 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spawacz 16.03.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Witam. Mam u siebie piec 24kW i ten sam sterownik, 7 grzejników i około 100m podłogówki dom ocieplony styropianem 15 plus ocieplony strop wełną mineralną 15cm, czyli podobnie jak u ciebie. Obecnie grzeje tylko podłogówką i wodę do mycia. temperature mam ustawioną na piecu 45 stopni na podłogówkę idzie 29 stopni. Spalam około 18kg na dzień. W zeszłą zimę jak były mrozy po -20 spalał mi około 5-6 kg więcej. A ustawienia mam takie: Czas przedmuchu 10sek. Czas przerwy 5 min. Krotność podawania 3 Obroty w podtrzymaniu 10 Czas między podawaniem 30 sek. Czas podawania 8 sek. Wiem że można ustawić to lepiej ale obecnie nie mam na to czasu. Poeksperymentuję jak się zrobi zimniej. Pozdrawiam. P.S. Mój węgiel to ekogroszek z kopalni Bobrek kupiony w czerwcu tego roku. Pali się dobrze ale troche brudzi piec. USTAW TAKIE PARAMETRY NA ARGON 2 I NAPISZ JAK SIĘ SPRAWDZAJĄ SPAWACZ??? BĘDZIESZ ZADOWOLONY cp13, ,pp02,od03, temp zał pompy 35,temp wył regulatora 30, obroty maksymalne og 04 ,czas miedzy podawaniem06 , czas podawania cd 35, zasyp 5 worów po 25 kilo i napisz jaki wynik powinien być super tylko nic nie kombinuj przez ten czas nie kręć napisz jaki wynik pozdrawiam będziesz zadowolony SPAWACZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spawacz 16.03.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 USTAW TAKIE PARAMETRY NA ARGON piec konstal 2 I NAPISZ JAK SIĘ SPRAWDZAJĄ SPAWACZ??? BĘDZIESZ ZADOWOLONY cp13, ,pp02,od03, temp zał pompy 35,temp wył regulatora 30, obroty maksymalne og 04 ,czas miedzy podawaniem06 , czas podawania cd 35, zasyp 5 worów po 25 kilo i napisz jaki wynik powinien być super tylko nic nie kombinuj przez ten czas nie kręć napisz jaki wynik pozdrawiam będziesz zadowolony SPAWACZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danusieńka 08.01.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Mam sterownik ARGON 2, od tygodnia węgiel źle się spala. Grudy nie spalonego spadają do popielnika. Podejrzewam, że przywieźli mi kiepski węgiel. Dzwoniłam do serwisu SIEMKO. odpowiedź: cd ustawić na 50 /twardy węgiel/ było cd 30. Na sterowniku pompa CO wyłącza się wtedy grzejniki stygną, następnie włącza się, dom jest nie dogrzany. Tak jest też z c.w.u. na przemian włącza się i wyłącza. Dla mnie problem jest następujący: chcę aby pompa CO stale chodziła a tak nie jest , c.w.u. mogę ogrzać elektrycznie, to nie problem ale CO musi stale pracować. Prze 7 lat nie było takiego problemu. Może ktoś podpowie, poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts