manix76 20.12.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam.Jest budynek parterowy z poddaszem nieużytkowym.Zamiast tradycyjnego stropu będą położone na belki płyty OSB 1,5cm.Odległość belek od siebie to 90cm.Znajomy chce położyć super-mate 18cm między belkami i 10cm również super-maty pod belki.Czy będzie to wystarczająca grubość izolacji?Jak Wy byście to rozwiązali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.12.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Jeśli nie jest to dom pasywny, to super (jak dla mnie). Ale 1,5 cm OSB będzie się gięło, chyba, że to faktycznie nieużytkowy strych i nikt tam nie będzie łaził (i pudeł ze starymi gazetami stawiał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.12.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Znajomy chce położyć super-mate 18cm między belkami i 10cm również super-maty pod belki. Czy będzie to wystarczająca grubość izolacji?Jak Wy byście to rozwiązali? Ja dałem 15 cm wełny między jętki oraz 5 cm pod nimi i jest O.K. Za to NA jętkach przykręciłem jednostronnie szlifowane deski calowe (a nie płytę OSB) aby ta wełna miała szansę nieco "oddychać" poprzez szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek67 26.12.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Ja strop drewniany i między belki 15 cm a na belki 25 cm i pomost drewniany z desek, pod deskami folia paroprzepuszczalna i deski ze szparami. Niby sporo ocieplenia jednak ma to zrównoważyć ewentualne nieszczelności montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts