kominiarz 29.12.2012 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Dobra, dobra spokojnie nie bronię papudraków jak ich nazywasz, tylko zastanawiam się dlaczego nie zapaliła się Tobie czerwona lampka jak w kamienicy chciał zrobić inwentaryzację sam. Ciekawe jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.12.2012 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Dobra, dobra spokojnie nie bronię papudraków jak ich nazywasz, tylko zastanawiam się dlaczego nie zapaliła się Tobie czerwona lampka jak w kamienicy chciał zrobić inwentaryzację sam. Ciekawe jak? Kominiarzu. A w którym miejscu napisałem, że on robił to sam? Nie wiem jak ten kominiarz wykonywał swoje rzemiosło. Zlecał mu to właściciel kamienicy, który przedstawił mi dokument, którego zażądałem. Tenże właściciel zgłosił potem sprawę do prokuratury. Swoja drogą, najczęściej (od tego zdarzenia) robię taką kontrole sam, wyjątkowo biorę kogoś do pomocy. Tyle ze trochę się muszę nabiegać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ernb 14.02.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 [ATTACH=CONFIG]155750[/ATTACH] Witam, planuje postawić kominek w istniejacym budynku z lat 70-tych na stropie z płyt kanałowych. marzy mi się szyba 80x50 cm ale jednocześnie kominek musi byc dość lekki z obawy o nośność stropu, obudowę planuje minimalistyczną z płyt GK lub wapienno-krzemowych. Proszę o polecenie jakichs dobrych lekkich kominków o podobnych wymiarach szyby. Nie wiem jak bedzie z pozwoleniem na budowę komina, dom znajduje się mocno zurbanizowanym rejonie dużego miasta , może podpowiecie czy bedą problemy z pozwoleniem? Planujemy budowę komina stalowego systemowego wewnatrz domu z przejściem przez istniejącą antresole i dach , pojawia się pytanie czy komin nie bedzie za krótki, czy nie będzie problemów z ciagiem (założyliśmy , że komin wystaje 60 cm nad attykę). Wymiary na załączonym obrazku, przyjałem na razie bardzo niskie zainstalowanie czopucha, nie wiem czy to realne... proszę zatem o podpowiedzi na powyzsze wątpliwości, bedę wdzięczny za jakieś dobre rady i podpowiedzi pozdrawiam! Elsner Witam również z Bydgoszczy (Okole). Oprócz drobnych szczegółów planuję mniej więcej podobną realizację (komin stalowy wewnętrzny - blok 2 piętro z 2, wykonanie wentylacji pomieszczenia i doprowadzenie powietrza do kominka), jestem "po słowie" z kominiarzem, zarządcą, projektantem, deweloperem i wykonawcami. Temat jest złożony, ale wykonalny - taką mam nadzieję. Chętnie wymienię doświadczenia, czy sprawy posunęły się do przodu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts